Táplálkozás

Régen egészséges, most mérgező?

Kiegyensúlyozott táplálkozásunkat a helyes bevásárlás és az ételek helyes elkészítése biztosítja. Azokat a szabályokat azonban, melyek pár évvel ezelőtt érvényesek voltak, ma már meg kell változtatni vagy kiszélesíteni.

Fogyjon okostelefonnal!

Sokak számára a fogyókúrázás receptje egyszerű: kevesebbet enni, többet mozogni. Ennek ellenére sokan állandó harcot vívnak a kilókkal. A diéták világában azonban mindig van új a nap alatt. Ma már akár zsebre is vághatjuk a fogyókúrás étrendünket. Lesley Alderman, újságíró, olyan okostelefonokra letölthető alkalmazásról ír az egyik életmóddal foglalkozó magazinban, mely segít számolni a nap folyamán elfogyasztott kalóriákat és a súlycsökkenés mértékét, így a gyors fogyás könnyebben elérhető, mint eddig bármikor.

Fűszer és gyógynövény egyben

Sokan kedvelik, sokan kevésbé, de annyi bizonyos, hogy az ánizs jellegzetes ízt ad mindennek, amiben megtalálható. Fűszerként jellegzetes illatú, édes aromájú mag, teasüteményeket, péksüteményeket ízesítenek vele, virágját és levelét pedig salátákhoz teszik.

Az éltető víz és más finomságok

A kor előrehaladtával életmódunk egyre inkább nyomot hagy külsőnkön is. Az apróbb ráncok, a szárazabb bőr mind az idő múlásának figyelmeztető jelei. A különböző fiatalító kozmetikai beavakozások és arcápolók mellett azonban gyakran elfelejtkezünk arról, hogy már egy kis odafigyeléssel is sokat tehetnénk azért, hogy bőrünk üdeségét megőrizzük. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztás.

A sebgyógyító finomság

A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss és kisebb mint az öklünk: ha e nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, mert fás. Ha saját kertünkből használjuk, néha ezt a nagyságot sem várjuk meg, hiszen ez az első zöldségféle, ami a tavaszi salátát követően leszedhető állapotba kerül a kertben.

Mindenre jó a paradicsom

A paradicsom elengedhetetlen a nyári vérttisztító kúrákhoz, finom, üdítő hatású, de gyógyít is. És nemcsak az emberi szervezetben fejti ki jótékony hatását, hanem a kertben is, ugyanis riasztja a szúnyogokat.

Ne melegítsük újra a szójaolajat!

A legújabb kutatások szerint az ételek sütéséhez használt olajokban hő hatására egy olyan mérgező anyag képződik, mely komoly betegségeket okozhat. Ez alól a dietetikusok által oly gyakran felmagasztalt szója- és napraforgóolajok sem képeznek kivételt, tehát ezekkel is óvatosabban kell bánnunk.

Óvakodjon a tojástól és a félig átsült hústól!

A hőség beköszöntével nő az ételmérgezések száma, mivel a melegben sokkal gyorsabban szaporodnak a baktériumok. Ilyenkor elég egy kis figyelmetlenség, és jönnek a mérgezési tünetek, de mindez, ha körültekintőek vagyunk, elkerülhető.

Hormonok befolyásolják az ízérzékelést?

A  Maryland-i Egyetem orvosi karának kutatása szerint, a hormonok hatással vannak arra, hogyan érzékeljük az édes ízt. A Glukagon nevű hormon a nyelvnek azt a képességét blokkolhatja, mely az édes íz érzékenységéért felelős.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!