Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?

Forrás: greendex.hu
Tombol a nyár, kitört a szünidő, a fél ország a Balatonon üdül. A vízparton hűsölve azonban felmerülhet bennünk a kérdés, hogy milyen betegségeket kaphatunk el a természetes vizeinkben, mi ragadhat ránk a strandon vagy az uszodában, vajon mire érdemes vigyáznunk, és hogyan előzhetjük meg a kellemetlen nyavalyákat. Az alábbiakban ezzel a témával foglalkozunk.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente több mint 3,4 millió ember hal meg vízzel terjedő betegségek révén. Főként a harmadik világban jelent nagy problémát a tiszta víz hiánya.

Sajnos, a megbetegedésekért olyan vírusok, baktériumok és protozoák a felelősek, amelyek szabad szemmel nem láthatók.

Vírusok és baktériumok

Szemben a baktériumokkal a vírusok gazdasejt nélkül életképtelenek, becsomagolt információhalmazként várják, hogy megfertőzhessék az embereket, az állatokat, a növényeket vagy akár a baktériumokat.

Minden esetben élősködő lényekről van szó, amelyek a gazdasejtet átprogramozva, annak biokémiai folyamatait felhasználva szaporodnak. Ezzel szemben a baktériumok nemcsak rosszak lehetnek, hanem vannak számunkra hasznos baktériumok is.

A vírusok ellen higiéniával, védőoltással vagy antivirális gyógyszerekkel küzdhetünk, míg a baktériumokat szintén a megfelelő higiéniai szabályok betartásával, valamint antibiotikum-kúrával tudjuk kordában tartani.

Édesvizekben gyakoribbak a vírusok, baktériumok. (Forrás: Envato Elements)

Szükséges hangsúlyozni, hogy az antibiotikumot mindig az orvos által előírt mennyiségben kell beszedni, a kúrát nem szabad idő előtt abbahagyni, akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat. Ilyenkor ugyanis már csak kevés baktérium marad életben, de épp a legellenállóbbak.

Így ha nem szedjük be a felírt gyógyszermennyiséget, akkor a legszívósabb baktériumokat hagyjuk életben, amelyek tovább szaporodnak, és rájuk már a következő alkalommal nem fog hatni a gyógyszer, mert rezisztensekké válnak.

Természetes vizek

A természetes vizek közül az édesvizek a veszélyesebbek, mert a vadon élő állatok megfertőzhetik őket, illetve posványosodhatnak is. Ezzel szemben a tengerben vagy az óceánban való fürdőzés biztonságosabb, mert ezek a sótartalmuknak köszönhetően gátolják a baktériumok szaporodását.

A vízben vagy vízzel terjedő betegségek nem ritkák, de ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket, akkor nagyban lecsökkenthetjük a kellemetlenségek kialakulásának kockázatát.

Weil-betegség

Avagy másnéven leptoszpirózis, amely egy állati vizelettel terjedő bakteriális fertőzés. A patkányok mellett róka, nyúl, macska vagy akár sün is terjesztheti ezt a kórt.

A tünetek hányás, hasmenés, fejfájás, izomfájdalom, súlyos esetben pedig akár szervelégtelenség is lehet. Általában olyan tavakban fordul elő, ahol áll a víz, nem szabadon folyik.

Körültekintő fürdőzéssel azonban nem lehet elkapni a Weil-betegséget, csak akkor, ha a vizet lenyeljük, vagy ha nyílt seben keresztül a véráramba jut, így igazán azokra jelent veszélyt, akik vízisportok közben megsérülnek.

Érdemes gondot fordítani arra, hogy viseljünk vízicipőt, hogy a kagylók, a kövek, a nád vagy a sás ne vághassák meg a lábunkat, ha pedig nyílt sebünk van, tartsuk magunkat távol a víztől!

A városokban csak akkor szabad úszni, ha a víz minőségét a hatóság ellenőrizte, és semmiképp se csobbanjunk árvízi területen! Amennyiben mégis úgy véljük a tüneteink alapján, hogy elkaptuk a kórt, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

Nem mindegy, hogy városban vagy vidéken fürdőzünk. (Forrás: Envato Elements)

Giardiasis

A Giardia egy egysejtű, amely a természetes vizeinkben fordul elő, és állati ürülékkel kerül a tavakba, folyókba. A vizeknek nagyjából a 15%-ában fordul elő, ami nagyban függ a víz tisztaságától.

A rossz higiéniai körülményeknek köszönhetően ez az arány növekedhet is. A tünetek közé tartozik a hasmenés, a hányinger, a hasi görcsök, a büdös széklet, a bélgázok és a puffadás.

Fertőzés esetén a kórokozó a vékonybél felső szakaszán telepszik meg, és elszívja a tápanyagokat a betegtől. A gyerekek nehezebben vészelik át a betegséget, míg a felnőttek gyakran tünetmentesek, csak felszívódási panaszokkal küzdenek.

Szerencsére a gyógyulás esélye 100%, ugyanis létezik gyógyszer a giardiasis kezelésére. A betegséget nem szabad elhanyagolni, mert a szövődményei közé tartozik a fehérje-, illetve a tápanyaghiány, ami a gyerekeknél súlyosabb esetben növekedéselmaradást idézhet elő.

Megelőzni folytonos tisztálkodással, kézmosással és tiszta ivóvíz fogyasztásával lehet.

Kézmosással több betegség is kivédhető. (Forrás: Envato Elements)

Cryptosporidiosis

Nemcsak az állóvizek jelenthetnek problémát, hanem a patakok, folyók is. A cryptospirodiosist egy parazita okozza, amely elhullott állatok révén vagy birkák, szarvasmarhák vizeletével terjed.

A Cryptosporodium parazita leggyakrabban a kisgyermekekre (1–5 év) veszélyes, a vékonybelet támadja. Hányás, hasmenés, kiszáradás, a hason lévő bőrkiütések hívják fel a figyelmet a megbetegedésre.

Amennyiben a páciens egészséges immunrendszerrel rendelkezik, a kezelésnek köszönhetően egy hónap alatt felépül.

A túrázásaink során ne igyunk olyan patakokból, amelyekbe szarvasmarhák vagy birkák vizelhettek; ha nyájat vagy gulyát látunk a környéken kirándulás közben, gyanakodhatunk erre. Illetve mindig alaposan mossunk kezet, fürödjünk le, ha folyóban vagy patakban eveztünk!

Evezés után is érdemes lefürdeni. (Forrás: Envato Elements)

Algák

Meleg időben nem ismeretlen jelenség az algák felbukkanása sem, amelyek a cianobaktériumoknak köszönhetően jelennek meg az állóvizek felszínén.

Általában bőrkiütést és gyomorrontást okoznak, súlyosabb esetben allergiás reakciót, amely során nehézlégzés léphet fel. Az algás víz főként a kutyákra jelent nagy veszélyt, így a megelőzés érdekében javasoljuk, hogy az algásodásra hajlamos vizeket kerüljük el.

Az algás víz a kutyákra különösen veszélyes. (Forrás: Envato Elements)

Escherechia coli

Hétköznapi nevén az E. coli baktérium a szennyezett folyóvizekben tanyázik. Ha egy kis fertőzött vizet lenyelünk úszás közben, össze is lehet szedni a baktériumot, amely hányást, hasmenést okoz. Megelőzésképpen mellúszás javasolt, így csökkenthető a lenyelt víz mennyisége.

Középfülgyulladás

A vízben található baktériumok az úszók fülén található kis sebeken keresztül képesek megfertőzni a hallószervünket, és kellemetlen viszketést, gyulladást idéznek elő.

Amennyiben megoldható, ne tegyük bele a fejünket ismeretlen vízbe, vagy használjunk füldugót! A kór antibiotikumos fülcseppel kezelhető.

A fül problémás terület: védjük, amennyire tudjuk! (Forrás: Envato Elements)

Sós vizekben elkapható betegségek

Egyik leggyakoribb eset a vibriosis, amelyet a Vibrio vulnificus és a Vibrio parahaemolyticus baktériumok okoznak. (Nem azonos a kolerával, amelyért Vibrio cholerae baktérium a felelős.)

Tünetei hasi fájdalom, hasmenés, hányás, a nyílt sebek elfertőződése. Fertőzött tengeri ételek révén vagy a nyílt sebek tengervízzel történő érintkezésével terjed.

Mind a kolera, mint a vibriosis viszonylag ritka Európában, de a megemelkedett tengervíz-hőmérséklet kedvez a baktérium szaporodásának, főként a Balti-tenger partvidékén jelentettek több megfertőződést.

Amennyiben a tengeri ételeket megfelelően hőkezelik, ha óvjuk a nyílt sebeket a tengervízben való úszáskor, és figyelemmel kísérjük a tengervíz hőmérsékletét, elkerülhető a betegség.

A másik leggyakoribb kór az adenovírus-fertőzés. Ez a hasmenésen túl köhögést, torokfájást, kötőhártya-gyulladást idézhet elő.

Meg kell említenünk az otitis externát is, azaz az úszófület. Leggyakrabban – értelemszerűen – az úszóknál fordul elő, mert a nedves fülben megtelepednek a baktériumok és a gombák.

A betegség fülviszketéssel és fájdalommal jár, esetleg fülfolyással vagy akár halláskárosodással. Megelőzni két módon lehet: ha úszás közben füldugót használunk, illetve ha fürdést követően alaposan megszárítjuk a hallószervünket, hogy ne maradjon benne víz.

A tengerekben is elkaphatunk betegségeket. (Forrás: Envato Elements)

Az uszodavíz

Nemcsak a nyílt vizek csalogatják nyáron az üdülni vágyókat, hanem a strandok és a wellness szállodák is. Az uszodavízben a fentiekben felsoroltak közül a cryptosporidiosis, a giardiasis, az otitis externa (úszófül), az adenovírus-fertőzésekre, az E. coli baktérium okozta betegségekre lehet esély.

Ezentúl találkozhatunk bőrgombával, illetve Legionellával. Utóbbi lázat, köhögést, légzési nehézséget és izomfájdalmat idézhet elő, főként a meleg vizes medencéket, például a pezsgőfürdőt kedveli, de a nem megfelelően karbantartott légkondikban, szellőztetőrendszerekben is megtelepszik.

Megelőzésként nem menjünk betegen uszodába, mindig hordjunk papucsot, zuhanyozzunk le fürdés előtt, és alaposan, tusfürdővel a sportolást követően is, valamint tartsuk be az uszoda előírásait!

A bőrgomba és a Legionella is gyakori az uszodákban. (Forrás: Envato Elements)

Összefoglalás

Az eddig említetteken kívül számos más vízzel terjedő betegség létezik – mint például a Amoebiasis (amőbiázis), a schistosomiasis (bilharziózis), a Hepatitis A –, amelyek megjelenése és terjedése a higiénia hiányának köszönhető.

Általánosságban jegyezzük meg azt az ökölszabályt, hogy nem fürdünk ismeretlen vizekben, nem iszunk belőlük, és miután természetes élővizekben pancsoltunk, evés előtt alaposan kezet mosunk, majd a nap végén alaposan megfürdünk!

Így csökkenthető a betegségek kialakulásának az esélye. Ezzel oly módon óvjuk a bolygót, hogy mivel nem kell gyógyszert szednünk, ezzel csökkentjük a környezetünk gyógyszer- és vegyszerterhelését.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!