A sebgyógyító finomság
2010. 06. 23.
A karalábé akkor a legértékesebb, ha friss és kisebb mint az öklünk: ha e nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, mert fás. Ha saját kertünkből használjuk, néha ezt a nagyságot sem várjuk meg, hiszen ez az első zöldségféle, ami a tavaszi salátát követően leszedhető állapotba kerül a kertben.
Míg zsenge, főleg levesnek használjuk, később azonban csak az ízéért tesszük a levesbe. Fogyaszthatjuk nyersen, mint a sárgarépát, vagy kicentrifugázott levét.
A karaláb értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin- és ásványtartalma. Mindazt tartalmazza, ami egy kora tavaszi zöldségre jellemző: rengeteg káliumot, kalciumot és magnéziumot, melyek jól segítik egymás felszívódását. Tartalmaz még számos ásványt, valamit jelentős mennyiségű A- és B-vitamint is. Gyógyhatását ezeknek a vitamin- és ásványanyagoknak köszönheti, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, melyek elősegítik az emésztést.
A benne lévő nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tavaszi nagytakarításból alaposan kivegye a részét. A tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza, lúgosabbá teszi, így a máj kissé felszabadul a teher alól és ellenállóbbá válik az egész test a tavaszi betegségekkel szemben. A karalábbal sikeresen harcolhatunk mindazon betegségek ellen, melyek leküzdéséhez antibiotikumok szükségesek. Ezek a gyulladásos betegségek, melyekkel szemben a leghatásosabbak a természetes gyógyszerek. A karaláb jó hatással van a légzőszervekre, hiszen az A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra, valamint az allergikus megbetegedésekre.
A benne levő kálium a vért tisztítja meg, azzal is segítve azok zavartalan működését, így jó hatással lehet nehezen gyógyuló sebek gyógyítására: ide sorolhatjuk a cukorbajból eredő nyitott sebet, a lábak visszereiből eredő szivárgó sebet vagy egyéb gennyesedő és gyógyulni nem akaró sebeket is. A kálium és a kén enzimje, valamint a C- és A-vitamin találkozása olyan erős antibiotikum hatást vált ki a szervezetben, amely sikeresen és folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat. A gyógyító hatás elérése érdekében naponta fogyasszuk el a zöldség levét, esetleg adhatunk hozzá egy negyed pohár sárgarépa-lét is. Külsőleg a seb lemosásához is használható, esetleg péppakolást is tehetünk a sérülésre. Fontos, hogy a leveleket is felhasználjuk, ugyanis abban található a kalcium nagyobb része, ami a sebgyógyuláshoz fontos. Ha gyógyíthatatlannak hitt, régóta nyitott sebünk van, napi táplálkozásunkkal is segíthetjük a seb gyógyulását.
A karaláb értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin- és ásványtartalma. Mindazt tartalmazza, ami egy kora tavaszi zöldségre jellemző: rengeteg káliumot, kalciumot és magnéziumot, melyek jól segítik egymás felszívódását. Tartalmaz még számos ásványt, valamit jelentős mennyiségű A- és B-vitamint is. Gyógyhatását ezeknek a vitamin- és ásványanyagoknak köszönheti, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, melyek elősegítik az emésztést.
A benne lévő nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tavaszi nagytakarításból alaposan kivegye a részét. A tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza, lúgosabbá teszi, így a máj kissé felszabadul a teher alól és ellenállóbbá válik az egész test a tavaszi betegségekkel szemben. A karalábbal sikeresen harcolhatunk mindazon betegségek ellen, melyek leküzdéséhez antibiotikumok szükségesek. Ezek a gyulladásos betegségek, melyekkel szemben a leghatásosabbak a természetes gyógyszerek. A karaláb jó hatással van a légzőszervekre, hiszen az A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra, valamint az allergikus megbetegedésekre.
A benne levő kálium a vért tisztítja meg, azzal is segítve azok zavartalan működését, így jó hatással lehet nehezen gyógyuló sebek gyógyítására: ide sorolhatjuk a cukorbajból eredő nyitott sebet, a lábak visszereiből eredő szivárgó sebet vagy egyéb gennyesedő és gyógyulni nem akaró sebeket is. A kálium és a kén enzimje, valamint a C- és A-vitamin találkozása olyan erős antibiotikum hatást vált ki a szervezetben, amely sikeresen és folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat. A gyógyító hatás elérése érdekében naponta fogyasszuk el a zöldség levét, esetleg adhatunk hozzá egy negyed pohár sárgarépa-lét is. Külsőleg a seb lemosásához is használható, esetleg péppakolást is tehetünk a sérülésre. Fontos, hogy a leveleket is felhasználjuk, ugyanis abban található a kalcium nagyobb része, ami a sebgyógyuláshoz fontos. Ha gyógyíthatatlannak hitt, régóta nyitott sebünk van, napi táplálkozásunkkal is segíthetjük a seb gyógyulását.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!