Hűtsd le magad belülről

Forrás: nlc.hu
Ezekben a napokban is tapasztalhatjuk azt a nyomasztó meleget, amit már egyáltalán nem kíván a szervezetünk. Testünknek épp eleget kell dolgoznia minden percben, hogy valahogy visszaverje a hőség támadásait, de a hűsítő tusoláson túl mit tehetünk még?

Kánikulában felborul a hőháztartás

Mivel a szervezetnek alapvető célja a test maghőmérsékletének stabil megtartása, komoly pluszmunkát kell végezni a forró hónapokban. A testhőmérséklet emelkedését okozhatja fokozott hőtermelés, például fizikai munka, sportolás, vagy magas külső környezeti hőmérséklet.

Mindkét esetben életbe lép a hőszabályozás, melynek során verejtékezéssel próbáljuk leadni a hőt. Míg az izzadás segít lehűteni a testet, folyadék- és elektrolit vesztéssel jár, melyek pótlása nélkül kiszáradhatunk.

Szélsőséges esetben pedig a tünetek hőkimerültséghez vagy hőgutához vezethetnek.

Hőség idején a szív is extra terhelésnek van kitéve, hiszen a kardiovaszkuláris rendszernek sokkal több vért kell pumpálnia a bőrbe, hogy elvezesse a hőt. Emellett lelassulnak az emésztési folyamatok, így egyáltalán nem mindegy, hogy mit viszünk be az étkezés során.

Nyáron lelassulnak az emésztési folyamatok! (Forrás: Envato Elements)

Ezeket az ételeket kerüljük kánikulában

Lehetőleg tartózkodjunk az alábbi ételektől a forróság idején, ne adjunk pluszmunkát az amúgy is terhelt szervezetnek.

1. Nehéz, zsíros ételek

Noha kevesebben kívánják a nagy húsokat kánikula idején, még így is sokan elcsábulnak a rántott hús vagy a lángos látványára. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a magas zsír- és fehérjetartalmú ételek emésztése sokkal hosszabb ideig tart, amivel több metabolikus hőt termelnek, tehát megemelik a test hőmérsékletét.

2. Fűszeres ételek

Habár a fűszerek serkenthetik a verejtékezést, ami átmenetileg segít lehűteni a testet, hozzájárulhatnak a szervezet kiszáradásához.

3. Koffeintartalmú italok

A kávé, a tea és az üdítőitalok is vízhajtóként működnek, aminek nyáron könnyen kiszáradás lehet az eredménye.

4. Alkohol

Az alkoholos italok ugyancsak kerülendők hőség idején, mivel kiszárítják a szervezetet és rontják annak hőszabályozó képességét.

Forrás: Envato Elements

5. Magas cukortartalmú ételek

A cukorsokk a szervezet cukorszintjének gyors kiugrásához, majd annak összeomlásához vezethet. Nem véletlenül érezzük magunkat ilyenkor lomhának, letargikusnak.

A legjobb ételválasztás hőség ellen

Hatalmas segítség a szervezetnek, ha magas víztartalmú, könnyű, illetve könnyen emészthető ételeket fogyasztunk, és a közérzetünk is jobb lesz tőlük. Nézzünk néhányat közülük!

1. Görögdinnye

Aligha kell bárkit rábeszélni egy szép szelet, hűtött görögdinnyére, de bátran fogyasszunk belőle többet, amikor kileng a hőmérő higanyszála. Magas víztartalmának köszönhetően a görögdinnye egy alapvető nyári gyümölcs, amely segít megőrizni a hidratáltságot és a felfrissülést.

2. Uborka

Szintén magas víztartalmú, hűsítő zöldség az uborka, melyet számtalan formában fogyaszthatunk. Tegyük köretbe, salátába, levesbe, de remekül megállja a helyét mártogatóshoz, limonádéba pedig nincs nála frissítőbb.

Forrás: Envato Elements

3. Kókuszvíz

A kánikula egyik legjobb ellenszere. Természetes elektrolittartalmú ital, ami tökéletes az elveszett folyadékok és ásványi anyagok pótlására, így hidratáltan és energikusan tartja a szervezetet.

4. Leveles zöldek

A spenót, a kelkáposzta és egyéb leveles zöldek nem csupán könnyűek és könnyen emészthetők, de nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosítanak anélkül, hogy leterhelnék a testet.

5. Bogyós gyümölcsök

Nem csupán zamatuk, hanem a hőt visszaverő képességük miatt is tökéletes választás nyáron a bogyós gyümölcs. Az eper, áfonya, málna és társai amellett, hogy hidratálnak, tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítenek leküzdeni a hő által kiváltott oxidatív stresszt.

6. Joghurt

Remek probiotikumforrásként a joghurt hűsít és nagyon megkönnyíti az emésztést, a gyomor különösen hálás lesz érte. Válasszunk sima, cukrozatlan fajtákat, hogy elkerüljük a cukorterhelést.

7. Citrusfélék

A narancs, a citrom és a grapefruit frissítő hatásúak és magas a C-vitamin tartalmuk, ami segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást. Nyári frissítők, saláták tökéletes kiegészítői lehetnek.

Forrás: Envato Elements

8. Hideg levesek

A gazpacho és más friss zöldségekből vagy gyümölcsökből készült hideg levesek hidratálnak, tápanyagdúsak és könnyen emészthetők.

9. Gyógyteák

A cukrozott menzás tea helyett válasszunk inkább gyógyteát. A borsmenta és kamilla teák hidegen is tökéletesen fogyaszthatók, és nyugtató, hűsítő hatással bírnak a szervezetre.

A kánikulában a hidratáltság megőrzése a legfontosabb, mindig legyen nálunk víz, amiből kortyolhatunk akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak.

Próbáljunk kisebb adagokat enni, feltétlenül kerüljük a hatalmas ebédeket a déli órákban.

A könnyű és magas víztartalmú ételek és italok fogyasztásával sikeresen vehetjük fel a harcot a hőséggel.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!