Ezért fáradtak nyáron a magyarok

Forrás: Sajtóközlemény
A magyarok fele még az uniós átlagnál is rosszabbul alszik, nyáron pedig még inkább felerősödnek a meglévő alvásproblémák. A klímaváltozás új kihívásaira és a kánikula álmatlanságának leküzdésére új technológiák és hálószobakellékek állnak rendelkezésünkre.

A felmelegedés hatásait vizsgáló kutatás szerint, ha a környezeti hőmérséklet tovább emelkedik, a magasabb éjszakai hőmérsékletek az évszázad végére potenciálisan 50-58 óra alváskiesést okozhatnak.

 A tokiói egyetem kutatói pedig pontos hőmérsékletet határozták meg, amely felett az alvászavarok napi gyakorisága nő. Amikor a nappali minimumhőmérséklet 24,8 Celsius-fok fölé emelkedik, egyre többen tapasztalnak alvási problémákat.

A kutatás szerint a hőség okozta alvászavarok a hőguta egészségkárosító hatásához hasonlóak. A nem megfelelő alvás hangulatzavarokhoz, szívbetegségekhez, elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívrohamhoz és sok más egészségügyi problémához vezethet.

Nyáron a hosszabb nappalok és a megterhelő hőség is nehezíti az elalvást. (Forrás: Envato Elements)

Az alvási szokásainkban szerepe van a genetikának, az életmódnak és a környezeti hatásoknak is. Nyáron a hosszabb nappalok és a megterhelő hőség is nehezíti az elalvást.

Az évszakok változnak, a szükségleteink nem

A hiedelmekkel ellentétben az alvási szükségleteink nem változnak a nappali órák számával, ezért is megterhelő a téli és nyári időszámítás közötti váltás és a hosszú nappalok.

„Kulcsfontosságú az alvási rutin folyamatos és következetes betartása, a napközbeni mérsékelt mozgás, elalvás előtti étkezési korlátozások, a hűvös alvási körülmények biztosítása. A jobb alváshigiénia előmozdításának egyik legjobb módja az, ha kialakítjuk a lefekvés előtti rutint és a következetes lefekvési- és ébredési időt.

A lefekvés és az ébredés minden nap ugyanabban az időben történjen, még hétvégén és vakáción is. Ez segíthet a szervezet belső órájának szabályozásában, és javíthatja az alvás minőségét” – teszi hozzá G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Ilyenek lennének az ideális alvási körülmények

A nyári hálószoba ideális hőmérséklete 18 és 20 fok között mozog. Ezt manapság már leginkább légkondival vagy ventillátorral érhetjük el, de ennek hiányában napközben árnyékolással és speciális hálószobakellékekkel is csökkenthetjük a hőmérsékletet.

„Az alvási körülmények, a hálószoba eszközei, például egy megfelelő matrac, a páratartalom, valamint az alvásidő alatti teljes sötétség is elengedhetetlen a jó alváshoz” – mondja Szilvási Krisztina, a JYSK szakértője. 

A hajnali fények kizárásával akár több órányi alvást nyerhetünk. (Forrás: Envato Elements)

Eszközök, amik segíthetnek a kánikulai éjszakákon:

  • Szellőző ágyneműhuzat: Érdemes lélegző anyagokból, például szaténból vagy pamutból készült huzatot választani. A jól szellőző anyagok kényelmesebbek nyáron, de fontos a kiválasztásakor arra is figyelni, hogy legalább 60 fokon moshatók legyenek az ágyneműk.
  • Nyári paplan: Vannak, akik még hőségben sem tudnak paplan vagy takaró nélkül elaludni. Nekik jó választás lehet a kifejezetten nyári vászon- vagy pamutpaplan, amit úgy terveztek, hogy elvezessék a hőt és a nedvességet.
  • Hűtőpárna: A megfelelő, a nyakat és gerincet jól alátámasztó párna jelentősen befolyásolhatja az alvás minőségét. A hűtőgéllel ellátott párnák segítenek eloszlatni a hőt és a nagy melegben is segítenek a testhőmérséklet csökkentésében.
  • Lélegző matracok: A minőségi, jól szellőző matrac elengedhetetlen a kényelmes alváshoz a nyári hónapokban is. 
  • Hűtő matracfedő: A matracfedő nem csak védi és meghosszabbítja a matrac élettartamát, de olyan verzióban is kapható, amely anyagának és kialakításának köszönhetően hűsítő hatású.
  • Okosóra: Bár már tudjuk, hogy lefekvés előtt fontos korlátozni az elektronikus eszközök használatát, hiszen a mesterséges fény (különösen az okostelefonok és tabletekből áradó kékfény) megzavarhatja a cirkadián ritmust, mégsem kell minden esetben száműzni az okoseszközöket. Egyes applikációk az okoseszközökkel segíthetnek az alvási ciklusok monitorozásában, a megfelelő ritmusban történő ébredésben és felfedezhetjük velük az alvászavarokat és az azt okozó külső vagy belső körülményeket is.
  • Szemmaszk: A hajnali fények kizárásával akár több órányi alvást nyerhetünk. Mindegy, hogy függönnyel vagy redőnnyel, vagy ha ez nem lehetséges, akkor szemmaszkkal érjük el az „alváshormon”, a melatonin termeléséhez szükséges sötétséget.

Borítókép: Envato Elements

 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!