Egy betegség, amely fellángol a kávétól

Forrás: greendex.hu
A rosacea gyulladásos bőrbetegség, amely a világ népességének csak kis százalékát érinti. A rosacea krónikus bőrbetegségnek tekinthető, mivel hosszú lefolyású, egyik legjellemzőbb tünete a napégésre emlékeztető tartós bőrpír. Bár a rosacea nem halálos betegség, sokak életét megkeserítheti.

Mi ez a betegség?

A rosacea a tünetek széles skáláját produkálja, tapasztalható többek között kipirulás, hajszálértágulatok (telangiektázia), gyulladásos papulák és pustulák jelenhetnek meg, valamint szemészeti tünetek is jelentkezhetnek.

A betegség kóros mechanizmusai még nem teljesen tisztázottak, de arra már rájöttek, hogy több tényező együttes hatásának eredményei.

Eleinte a rosaceát tartós bőrpír jellemzi az arc központi területén. A rosacea során couperose jelenik meg, amely folyamán az arc erei megnagyobbodnak, különösen az orr területén (borvirágos orr), amihez kellemetlen égő érzés társul.

Ez a skandináv országokban fordul elő leggyakrabban, minél világosabb a bőrszín, annál valószínűbb a megjelenése.

A rosaceát tartós bőrpír jellemzi. (Forrás: greendex.hu)

Mit tehetünk a rosacea ellen?

Mint minden betegség vagy nyavalya esetén, itt is a megelőzés lehet az egyik kulcsa annak, hogy elkerüljük a kórral járó kellemetlen tüneteket. Lássuk, mit lehet tenni annak érdekében, hogy megússzuk a rosacea megjelenését a bőrünkön!

A rosaceát számos tényező kiválthatja: a magas hőmérséklet, a tartós stressz vagy szorongás, különböző ételek és italok, az erős UV-sugárzás, a dohányzás. Illetve a folyamatos maszkhasználat is, ami például a koronavírus-járvány idején érvényes volt mindenkire, de az egészségügyben dolgozók mindennapjaiban jelenleg is általános lehet.

A helyes étrend segít

Léteznek bizonyos ételek és italok, amelyek folyamatos fogyasztása súlyosbíthatja a rosaceát, illetve előidézheti a megjelenését. Ilyenek például a forró, illetve a fűszeres ételek.

A szorongás vagy a stressz is felerősítheti a tüneteket. (Forrás: greendex.hu)

Négy ingertípust különböztetünk meg:

1) a hővel kapcsolatosakat, tehát a forró italok, például a forró kávé vagy a forró tea súlyosbító tényezőként hathatnak;

2) az alkohollal kapcsolatosakat, például a bor és a töményebb italok hatását;

3) a kapszaicinnel kapcsolatosakat, vagyis egyes fűszerek és paprikák, például a cayenne-bors és a pirospaprika is katalizátorok lehetnek;

4) valamint a fahéjaldehiddel kapcsolatosakat. Az utóbbi vegyület számos élelmiszerben megtalálható, például a paradicsomban, a citrusfélékben, a fahéjban és a csokoládéban.

A forró italok és a kapszaicin-tartalmú fűszerek aktiválják a vanilloid csatornákat, amelyeknek köszönhetően értágulat jelentkezik, ez gyulladásindukált fokozott érzékenységet (hyperalgesiát) okoz, ami kipirulást és égő érzést eredményez.

A kávé kifejezetten ártalmas. (Forrás: Envato Elements)

A rostban gazdag ételek fogyasztása és a probiotikumok szedése segítheti a rosacea megelőzését, mivel egyes baktériumtörzsek hathatnak a bőrre, javítva a barrier funkciót és csökkentve az érzékenységet. Emellett az omega-3 zsírsavak és a cink antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.

A napsugárzás, az alkohol és a dohányzás súlyos következményekkel járnak

Emellett a napozás is kiválthatja vagy súlyosbíthatja a gyulladásos bőrbetegséget. A másik két tényező, amelyek ronthatnak a rosacea tünetein, az alkohol és a dohányzás.

Egyrészt az alkohol átmeneti kipirulást okoz, ami felgyorsítja a betegség előrehaladását, és növeli a rosacea kialakulásának kockázatát; másrészt a dohányban lévő nikotin angiogén hatású (azaz elősegíti új erek keletkezését), és a rosacea tüneteit is erősíti.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy az ETR (erythematotelangiektatikus rosacea) az aktív dohányosok körében jelentkezett a legnagyobb arányban, és ez összefüggésbe hozható a nikotin hatásával.

Mivel ez a két anyag negatívan befolyásolhatja a páciens állapotát, javasolt korlátozni az alkoholtartalmú italok fogyasztását és kerülni a dohánytermékek használatát.

Nem mindegy, milyen arcmaszkot használunk

A pandémia idejéből mindenki számára ismerős a mindennapos kötelező maszkhasználat. De mit tehetünk, ha újra maszk viselésére kényszerülünk, vagy olyan munkánk van, amelynek végzése során ez elkerülhetetlen?

A maszk alatt a meleg, párás és jól zárt környezetben a bőrünkön élő „jó” baktériumok elpusztulnak, mivel felborul a bőrflóra egyensúlya, és a káros baktériumok, paraziták, gombák elszaporodnak.

Nem mindegy, milyen arcmaszkot használunk. (Forrás: Envato Elements)

De a bőrbetegség megjelenésének esélye nagyban függ attól, hogy milyen a maszk, mennyi ideig kell viselni, és volt-e korábban bőrbetegsége a szóban forgó személynek.

A textilmaszkok kevesebb bőrreakciót váltanak ki a sebészeti maszkokkal szemben, amelyekkel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy egyszer használatosak, tehát nem szabad őket újra felhasználni. 

A szövetmaszkok kiválasztásakor a kisebb szálszámú, sima felületű, kevés ráncot tartalmazó szövetekre kell voksolni, mivel ezek csökkentik a szövet súrolóhatását.

A maszkok lehetőleg világos színűek legyenek, mivel a sötét színek elnyelik a sugárzást, aminek következtében a bőr hőmérsékletének emelkedését okozzák!

A fém orrhidak és fogantyúk szintén okozhatnak allergiás kontakt dermatitist, ezért a fémrészek nélküli és állítható pántokkal ellátott maszkokat kell előnyben részesíteni a nyúlékony változatokkal szemben.

Bőrápolás, avagy a helyes skincare rutin

A globális ROSacea COnsensus (ROSCO) Bizottság alapos bőrápolási rutint javasol. A betegeknek négy dologra kell figyelniük.

Kíméletes, lágy tisztítókat használjanak, amely nem irritálja tovább a gyulladt bőrfelületet, minőségi hidratáló krémeket, mert ezek helyreállítják a bőr védőgátját (a sratum corneum barrier funkcióját), és minimalizálják a bőrirritáció megjelenését.

Emellett nem szabad megfeledkezni a legalább 30-as SPF-faktoros fényvédőkről sem, illetve a bőrpírt korrigáló smink is alkalmazható.

A nap elleni védelem különösen fontos. (Forrás: Envato Elements)

Tisztítás

A rosaceában szenvedő emberek jellemzően „érzékeny bőrre” panaszkodnak, amely általában a hámgát funkciójának károsodása miatt következik be. Ezért a betegeket nyomatékosan arra ösztönzik, hogy a bőrbarrier további károsodásának elkerülése érdekében kíméletes, lipidek nélküli tisztítószereket használjanak.

Ebben az esetben olyan tisztítófolyadék-készítmények javasoltak, amelyek víz nélkül is eltávolíthatók. Például a szintetikus tisztítószerek, amelyek minimalizálhatják a bőr kiszáradását, és semleges vagy enyhén savas pH-t (5,5 és 7 közötti értéket) mutatnak.

Körkörös mozdulatokkal kell felvinni az arcra, majd vattával eltávolítani. Amennyiben a tisztítás öblítést igényel, a bőrt óvatosan, langyos vízzel kell leöblíteni, hogy az összes tisztítószert eltávolítsuk, ezt követően puha törülközővel kell megszárítani.

A szóban forgó termékek nem tartalmazhatnak felületaktív anyagokat, például nátrium-lauril-szulfátot (SLS-t), mivel ezek irritálhatják a bőrt. (Erre érdemes figyelni, mert szinte minden habzásra képes termékben – mint a szappanok, tusfürdők, samponok, lemosók – megtalálható ez az olcsó tenzid.)

A rosaceás betegeknél a smink eltávolítását olyan bőrtisztító szerekkel kell végezni, amelyek kis habzásúak, és nem tartalmaznak lipideket és illékony oldószereket.

Emellett a rosaceás betegeket arra kell ösztönözni, hogy kerüljék a kémiai vagy fizikai hámlasztókat és az alkoholalapú termékeket, mivel ezek hatóanyaguk révén kipirulást okozhatnak.

A kémiai hámlasztók közé tartoznak a gyümölcssavat, tejsavat, glikolsavat vagy éppen citromsavat tartalmazó szérumok, fizikai hámlasztó a bőrradír, amely mechanikusan, a dörzsölésnek köszönhetően távolítja el az elhalt hámsejteket.

A rosaceás betegek kerüljék a kémiai vagy fizikai hámlasztókat. (Forrás: Envato Elements)

Hidratálás

A rosacea megjelenése esetén fokozódik a bőr vízvesztése, ezért a bőr hidratálása kulcsfontosságú. A bőr érzékenysége miatt ezeknek a betegeknek kerülniük kell a növényi és/vagy állati olajat tartalmazó hidratálószerek használatát, mivel ezek ideális közeget teremthetnek a baktériumok elszaporodásához.

Krémek használatakor kerülni kell az illatanyag- és alkoholtartalmú termékeket, mert ezek túlérzékenységet okozhatnak.

A betegeknek érdemes olyan hidratáló készítményeket alkalmazni, amelyek nyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaznak, és minél inkább mellőzni kell az anti-aging termékeket, mert ezek hámlasztó hatásukkal irritációt idézhetnek elő. Ezeken túl érdemes kerülni a kámfor, a mentol és az illóolajok alkalmazását.

Lássunk néhány olyan összetevőt, amelyeket lehet alkalmazni a rosacea kezelésére! Ezek közé tartozik a páfrányfenyő (Ginkgo biloba), a tea (Camellia sinensis), az aloe vera, az allantoin, az orvosi székfű (Matricaria recutita) és a kínai édesgyökér levele (Glycyrrhiza inflata).

De választhatunk olyan terméket is, amely szkvalént tartalmaz (ez puhítja a bőrt), illetve xantángumit (ez gélképző alapanyag, szinte minden kozmetikai termékben megtalálható, és képes filmet képezni a bőrön).

A hialuronsav is képes nagymértékben hidratálni és kondicionálni a bőrt. Az aloe vera pedig gél formájában hidratáló, lágyító és filmképző tulajdonságokkal rendelkezik.

A hidratálásra különösen figyeljünk oda! (Forrás: Envato Elements)

Fényvédő

A napsugárzás a rosacea súlyosbodását kiváltó egyik tényező, ezért a fényvédő krémek használata elengedhetetlen. A ROSCO ajánlásai szerint a betegeknek legalább 30-as faktorú fényvédőt érdemes használniuk, amely képes kiszűrni az UVA- és UVB-sugarakat is.

A gyakori naptejezés – különösen nyáron – elengedhetetlen, mert az izzadságnak és a fürdővíznek köszönhetően pár óra elteltével elkezd lekopni a védőréteg, és már nem képes megfelelően védeni a bőrt.

A rosaceával küzdőknek érdemes fizikai fényvédőket választaniuk, szemben a kémiaiakkal. Ugyanis előbbiek (a bennük található cink-oxidnak vagy titán-dioxidnak köszönhetően) kis tükrökként viselkednek, és képesek visszaverni a napsugárzást.

Ezzel szemben a kémiai fényvédők hatóanyagai a sugárzás energiáját hőenergiává alakítják, ez – ahogy fentebb taglaltuk – képes kiváltani és súlyosbítani a bőrbetegséget. A fizikai fényvédők hátránya, hogy nagy mennyiségben, alaposan felkenve fehér nyomot hagynak a bőrön. (Ezek a kis tükrök.)

Smink

Amennyiben úgy döntünk, hogy szeretnénk elfedni az arcunkon megjelenő bőrpírt, érdemes olyan termékeket választani, amelyek nem tartalmaznak illatanyagokat vagy irritáló anyagokat, mivel a rosaceás bőr nem tolerálja ezeket.

Miután megtisztítottuk és hidratáltuk a bőrünket, jöhetnek a szépítőszerek. A piros bőrpírt optikailag a zöld színezetű korrektorok, púderek képesek a legjobban semlegesíteni.

Akiknél nem elegendő az alapozó vagy a púder alkalmazása, mert olyan mértékű az arcukon megjelenő bőrpír, előbb érösszehúzó szerekhez nyúljanak! Amennyiben ez nem lehetséges, nem átlátszó alapozót érdemes alkalmazni.

Kerüljük az irritáló anyagokat, ha sminket választunk!  (Forrás: Envato Elements)

Összefoglalás

Végezetül elmondhatjuk, hogy a rosaceát kiválthatja a forró vagy fűszeres italok és ételek rendszeres fogyasztása, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Ha már kialakult a betegség, lágy tisztítókkal, minőségi hidratáló krémekkel, erős faktorú fényvédőkkel és zöld színezetű alapozókkal küzdhetünk a betegség ellen.

Azonban hangsúlyozni szeretnénk, hogy ez a cikk tájékoztató jellegű, amely felhívja a figyelmet a rosacea létezésére és jellemzőire. Komoly probléma esetén bőrgyógyászhoz, gyógyszerészhez, illetve az étkezést illetően dietetikushoz kell fordulni!

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!