Hormonok befolyásolják az ízérzékelést?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Z.Zs
A  Maryland-i Egyetem orvosi karának kutatása szerint, a hormonok hatással vannak arra, hogyan érzékeljük az édes ízt. A Glukagon nevű hormon a nyelvnek azt a képességét blokkolhatja, mely az édes íz érzékenységéért felelős.

Itt érezzük az édes ízt
Steven D. Munger a kutatás vezetője szerint ennek a felfedezésnek a segítségével szabályozni lehet majd, hogy milyen ízt pontosan hogyan érzékeljen az ember.

Egyrészt  használni  tudja az élelmiszeripar, másrészt a gyógyászatban is kiemelt jelentősége lehet, mert olyan pácienseket lehet vele kezelni, akik túl sokat esznek, vagy valamilyen anyagcsere betegségben szenvednek.

A glukagon a vécukorszintre is ható hormon, melyet a hasnyálmirigy alfa sejtjei termelnek. Hatása az inzulinéval ellentétes: emeli a vércukorszintet. Dr. Munger és munkatársai azt találták, hogy ha egereknél blokkolták a glukagon termelést, akkor az egerek jobban észlelték az édes ízt. Azért használtak egereket a kísérletben, mert az íz érzékelés az embernél és az egérnél igen hasonló.

„ Az adatokból kitűnik, hogy az emberek édes íz érzékelése attól is függ, hogy milyen táplálkozási szükségletei vannak, vagy hogy milyen az anyagcseréjük."

Ezzel a kutatással egy ajtó nyílhat arra, hogy kevesebb cukor hozzáadásával is édesebb ízt érzékeljenek a fogyasztók, és ez segíthet egészséges szinten tartani a vércukrot. Ezzel egy új perspektíva nyílhat a cukorbetegek és a túlsúlyosok számára.

A kutatás következő részében azt vizsgálják majd meg, hogy a glukagon más hormonnal együttműködve milyen hatást gyakorol az ízérérzékelésre, illetve, hogy a hormonszint változása milyen hatással van arra, mennyit eszünk.

A cikk forrása: Federation American Societies Experimental Biology (FASEB) Journal.- június 14-i száma

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!