A Maryland-i Egyetem orvosi karának kutatása szerint, a hormonok hatással vannak arra, hogyan érzékeljük az édes ízt. A Glukagon nevű hormon a nyelvnek azt a képességét blokkolhatja, mely az édes íz érzékenységéért felelős.
Itt érezzük az édes ízt
Steven D. Munger a kutatás vezetője szerint ennek a felfedezésnek a segítségével szabályozni lehet majd, hogy milyen ízt pontosan hogyan érzékeljen az ember.
Egyrészt használni tudja az élelmiszeripar, másrészt a gyógyászatban is kiemelt jelentősége lehet, mert olyan pácienseket lehet vele kezelni, akik túl sokat esznek, vagy valamilyen anyagcsere betegségben szenvednek.
A glukagon a vécukorszintre is ható hormon, melyet a hasnyálmirigy alfa sejtjei termelnek. Hatása az inzulinéval ellentétes: emeli a vércukorszintet. Dr. Munger és munkatársai azt találták, hogy ha egereknél blokkolták a glukagon termelést, akkor az egerek jobban észlelték az édes ízt. Azért használtak egereket a kísérletben, mert az íz érzékelés az embernél és az egérnél igen hasonló.
„ Az adatokból kitűnik, hogy az emberek édes íz érzékelése attól is függ, hogy milyen táplálkozási szükségletei vannak, vagy hogy milyen az anyagcseréjük."
Ezzel a kutatással egy ajtó nyílhat arra, hogy kevesebb cukor hozzáadásával is édesebb ízt érzékeljenek a fogyasztók, és ez segíthet egészséges szinten tartani a vércukrot. Ezzel egy új perspektíva nyílhat a cukorbetegek és a túlsúlyosok számára.
A kutatás következő részében azt vizsgálják majd meg, hogy a glukagon más hormonnal együttműködve milyen hatást gyakorol az ízérérzékelésre, illetve, hogy a hormonszint változása milyen hatással van arra, mennyit eszünk.
A cikk forrása: Federation American Societies Experimental Biology (FASEB) Journal.- június 14-i száma
A Maryland-i Egyetem orvosi karának kutatása szerint, a hormonok hatással vannak arra, hogyan érzékeljük az édes ízt. A Glukagon nevű hormon a nyelvnek azt a képességét blokkolhatja, mely az édes íz érzékenységéért felelős.