A cukorbetegség gyakran az elhízás következménye. Ellenőrizze rendszeresen a testsúlyát. És időben kezdjen el diétázni!
Felsorolásunk megadja a diétához szükséges szénhidrát-egyenértékeket grammokban.
A szénhidrát-egyenérték azt jelenti, hogy 10 gramm szénhidrátnak az egyes élelmiszerekből hány gramm felel meg. Vagyis minél alacsonyabb az érték, annál többet lehet belőle fogyasztani ahhoz, hogy az engedélyezett szénhidrát mennyiséget ne lépjük túl.
Szénhidrátból felnőtt cukorbetegeknek 200–250, fizikai munkát végzőknek 250–300 grammot engedélyeznek.
A beállítást azonban mindig az orvossal kell megbeszélni!
Gabonák, lisztek, sütő- és tésztaipari termékek
Búza (hántolt) burizs 12
Búzaliszt (teljes) 14
Búzaliszt (főző) 14
Búzaliszt 0-s 14
Búzadara 13
Rizs 13
Rozsliszt 13
Gersli 13
Graham-kenyér (búza) 22
Zsúrkenyér 17
Keksz 13
Száraztészta 13
Zsemle 13
Kifli 15
Zsemlemorzsa 13
Tej, tejtermékek
Tehéntej, aludttej 200
Tejpor (teljes) 30
Tejpor (fölözött) 20
Hüvelyesek
Bab (száraz) 17
Borsó (száraz) 18
Lencse (száraz) 17
Zöldbab 170
Cukorborsó 88
Sárgaborsó 20
Szójaliszt 38
Gyümölcsök
Alma 74
Körte 74
Birs 72
Kajszibarack 90
Őszibarack 100
Cseresznye 72
Meggy 90
Szilva (kék) 72
Szilva (ringló) 100
Szőlő 56
Egres 12
Ribiszke (vörös) 14
Ribiszke (fekete) 130
Eper 83
Szeder 125
Málna 142
Naspolya 83
Csipkebogyó (friss) 125
Narancs 142
Mandarin 165
Sárgadinnye 130
Görögdinnye 192
Aszalt alma 18
Aszalt szilva 16
Dió 82
Mogyoró 137
Mandula 76
Gesztenye 15
Mák 65
Zöldség-, főzelékfélék
Fejes káposzta 158
Kelkáposzta 240
Vörös káposzta 158
Savanyú káposzta 230
Karfiol 240
Karalábé 130
Bimbós kel 150
Paradicsom 250
Paradicsompüré 45
Zöldpaprika 250
Lecsó (zsíros) 220
Lecsó (zsírtalan) 220
Főzőtök 140
Sütőtök 70
Sárgarépa 110
Sárgarépa (szárított) 16
Fehérrépa 110
Céklarépa 150
Zeller 200
Fehérretek 120
Vöröshagyma 110
Vöröshagyma (szárított) 14
Burgonya (nyári) 53
Burgonya (téli) 50
Burgonya (szárított) 13
Kukorica 40