Táplálkozás

A hőségben nagyobb az ételmérgezés veszélye

Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre vagy a húsokra gondolunk, pedig a zöldség- és gyümölcsfélék is okozhatnak panaszokat. Az Egyesült Államokban 2011-ben lezajlott lisztériajárványt például fertőzött sárgadinnye fogyasztása idézte elő, de 2009-ből ismerünk olyan eseteket is, ahol fertőzött mogyoró okozott szalmonellás megbetegedéseket.

Indítsuk közös reggelivel a napot

Bár a szakemberek nem győznek figyelmeztetni arra, hogy a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, egy nemzetközi felmérés szerint az európaiak 20%-a teljesen száműzi, 61%-uk pedig hetente többször is kihagyja a reggelit a napi étkezéséből – és a gyerekek esetében sem jobb a helyzet. A többség az időhiánnyal magyarázza ezt, pedig például egy tál gabonapehely elkészítése alig néhány percet vesz igénybe.

Hat tipp éhség ellen

Valóban éhes vagy, vagy csak rágcsálni szeretnél valamit? Ha ellenállsz a csábításnak, könnyebben adod le a felesleget. Régi igazság, hogy az a legjobb diéta, ha az ember csak akkor eszik, amikor valóban éhes. Az unalomból vagy nassolási vágyból fakadó falatozás ugyanis óhatatlanul plusz kilókat eredményez. Tippjeink segítségével könnyebben ellenállhatsz a kísértésnek.

Makrobiotika: élő táplálékkal a harmonikus életért

Étrendünk egészséges, élő alapanyagainak gyógyító hatásait tudományos kutatók sora vizsgálta már, és értékességüket folyamatosan igazolják. A makrobiotika ételeinek alapanyagául élettel teli növényeket választ, ugyanis ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek. A makrobiotikus táplálkozásról feltett kérdéseinkre Sebestyén Szilvia, a Makrobiotika Intézet vezetője válaszolt.

Bio, makro, paleo – vajon mire jók?

Az ember az egyetlen élőlény a Földön, amelyik bármit képes megenni, függetlenül attól, hogy az jó-e neki vagy sem. Természetes táplálékát édesíti, savanyítja, fényezi, hígítja, sűríti, színezi, nedvesíti, szárítja, génkezeli, zselésíti, tömegét növeli, habosítja, majd az egészet tartósítja, dobozba, üvegbe, nejlonba, különböző műanyagokba zárja. Majd elnevezi, s azt mondja: élelmiszeripar. A nyers élelmiszert felforralja, megfőzi, grillezi, mikrózza, kirántja, megsüti, besűríti. Erre meg azt mondja: konyhaművészet.

A grillezett hús egészségtelenebb, mint hinnénk

A grillen sütött hússzeleten kialakuló fekete rácsvonalak ízesebbé teszik ugyan az ételt, a Purdue Egyetem kutatói szerint azonban a megégetett, kiszárított és olajban sütött ételekben lévő vegyületek hosszú távon újraindíthatják a szervezet új zsírsejteket termelő képességét és ezáltal fokozhatják az öregedéssel járó betegségek kockázatát.

Milyen életmód ajánlható a keringés javítására?

Azok, akik visszerességgel küzdenek, tudják: ez nem csak azt jelenti, hogy nyáron félénkebben viselik a rövidnadrágot vagy a fürdőruhát. Ezzel a betegséggel ugyanis együtt jár az is, hogy az ember kénytelen változtatni az életvitelén ahhoz, hogy az állandó fájdalmakat és az állapot romlását elkerülje.

Kövér ember is lehet alultáplált

Alultápláltság akkor alakul ki, ha a szervezet a szükségesnél kevesebb tápanyaghoz jut. Ez leggyakrabban a hiányos táplálkozás következménye, de előfordulhat akkor is, ha az egyén nagy mennyiségű, de nem megfelelő összetételű tápanyagot fogyaszt.

Egzotikus gyümölcsök a világ minden tájáról

Egzotikus helyekre nem csak a táj vagy a kultúra miatt utazunk: a helyi zöldségek, gyümölcsök éppoly érdekesek lehetnek. Először valószínűleg valami furcsa szörnyszülöttnek nézzük majd őket, valójában azonban a messzi tájak különleges finomságairól van szó, melyek minden fenntartásunk ellenére fogyaszthatóak!

Mit és mennyit igyon a gyerek?

A szülők számára rendkívül fontos feladat az egészséges táplálkozásra való nevelés: megismertetni és megkedveltetni a gyermekekkel a korszerű, változatos alapanyagokat és ételeket, melyek fogyasztásával megelőzhetők a felnőttkorra kialakuló, táplálkozással összefüggő betegségek.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!