Repülés közben leküzdhető a jetlag

Forrás: ng.24.hu
Azokat az utazásokat, amelyek még 100 éve is hetekbe teltek, ma már a repülésnek köszönhetően néhány óra alatt letudhatjuk. A jetlag, vagyis az időzónákat keresztező utazás során kialakult tünetegyüttes sokak életét megkeseríti, akár üzleti céllal, akár nyaralni utazik valaki a világ túlsó felére.

Fáradtság, fejfájás, koncentrációzavar, alvásprobléma és hasonlók jellemzik, annak köszönhetően, hogy a szervezetünk bioritmusa máshol jár, mint a külső fényviszonyok. Ez utóbbi hatását igyekszik kihasználni az a fejlesztés, amelyet a Sydney-i Egyetem és a Quantas ausztrál légitársaság közös projektje – számolt be a Scimex.

A napkelték, napnyugták fényviszonyait utánzó világítást az Airbus hamburgi üzemében vizsgálták egy A350 belső terét szimuláló környezetben. A fejlesztés során a világítás több száz különféle módozatát és sorrendjét tesztelték, több mint 150 órányi időtartamban. A légitársaság évek óta igyekszik egyébként e kutatások, tesztek segítségével enyhíteni az utasokat érintő jetlag helyzetén.

A többórás út során a megvilágítás segítségével igyekeznek mintegy átprogramozni az utasok biológiai óráját. Mind a színeknek, mind a fényerőnek jelentősége van ebben a Napkelte projekt nevű program során.

Napkelte a Quantas kísérletében Forrás: Quantas

A fejlesztés 12 megvilágítási formát eredményezett, például az éberséget fenntartót, amelyhez kékben gazdag, de széles spektrumú világítás segíti a célállomás fényviszonyaihoz alkalmazkodni a szervezetet. A napnyugtát szimuláló világításban arra készíti fel az út az utast, hogy megérkezve egy jót aludhasson.

Ennek a nappali fényviszonyokból sötétségbe való átmenet a jellemzője, a napnyugta színeit imitálva, majd lassan mozgó felhők és holdfény effektusával mintegy álomba ringatja az utast. A napkeltét imitáló világítás ennek az ellenkezőjét éri el, az éjszaka sötétjéből a nappalba való átmenetet segíti a kabinon végigvonuló napkelte fénye. Ezt az úgynevezett melanopic megvilágítással érik el, vagyis azzal a típusú fénnyel, ami a cirkadián ritmusunk szabályozásában szerepet játszik.

A hamburgi tesztek során mindezeket úgy hangolták be, hogy mind a szemnek kellemes formában, mind pedig a céligényeknek megfelelően lehessen végül világítani a kabinokban. A világítást az egyes légi utakhoz is hozzáigazították azok ideje, időtartama alapján.

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!