Egzotikus gyümölcsök a világ minden tájáról

Szerző: Szimpatika
Egzotikus helyekre nem csak a táj vagy a kultúra miatt utazunk: a helyi zöldségek, gyümölcsök éppoly érdekesek lehetnek. Először valószínűleg valami furcsa szörnyszülöttnek nézzük majd őket, valójában azonban a messzi tájak különleges finomságairól van szó, melyek minden fenntartásunk ellenére fogyaszthatóak! Ha eddig csak almával meg körtével találkoztál, a most következőkben segítünk, hogy felismerd a távoli földrészek népszerű kuriózumait!

Rambután, a szappanfák termése

A maláj szigetvilág édes finomsága könnyedén összekeverhető a licsivel, mert húsát ugyanúgy vörös, bőrszerű tüskék borítják. Ez az egyik leghíresebb gyümölcs Délkelet-Ázsiában; húsa édes és lédús, gyakran megtalálható konzerv vagy jam formájában is. Nyersen gyümölcsként vagy gyümölcssalátaként fogyasztják, melegítve kínai ételekhez vagy akár bólé készítéséhez is tökéletesen megfelel. A rambután a szappanfafélék családjába tartozik, melynek érdekessége, hogy ezen családba tartozók magjából szappant készítenek.

Garcinia cambogia, a fogyókúra megmentője

Ez az Indonéziában őshonos gyümölcs leginkább egy kis tökre hasonlít. Majomgyümölcsként vagy istenek eledeleként is emlegetik; főként zöld és halványsárga színekben pompázik. Manapság jelentős közfigyelemnek örvend a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt: amellett, hogy hatékonyan segít a zsírégetésben, az elfogyasztott szénhidrátok zsírrá alakulását is gátolja. Legendás képessége abban áll, hogy segítségével módosítható a szervezet zsír- és szénhidrát-felhasználása, így méltán nevezik a fogyókúrák megmentőjének is.

Kumquat, a sokoldalú gyümölcs

A kumquat Kínából származik; narancsszerű megjelenése is mutatja, hogy a citrusfélék családjába tartozik. Gyakran használják fel lekvárokhoz, zselékhez és egyes alkoholos italokhoz. A tajvaniak gyakran készítenek belőle teát torokfájásos panaszok enyhítésére. Világos narancsszínű héja és narancsszínű húsa van. A héjával együtt fogyasztott gyümölcs kesernyés, édeskés íze miatt különleges.

 

Buddha keze, a polipszerű citrom

Citrom csápokkal? Igen, létezik: ez az úgy nevezett Buddha keze gyümölcs, mely a citrusfélék családjába tartozik. Húsa fehér, savanyú, és nagyon intenzív citrusillattal bír, ezért sokszor használják helyiségek illatosítására. Gyakran készítenek belőle likőröket, savanyú íze miatt azonban önmagában ritkán fogyasztják. Formája igencsak hasonlít az imádkozó Buddha kezeire, ezért gyakran találkozhatsz vele buddhista kolostorok kertjeiben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!