Szabad bekapcsolt légkondi mellett aludni?

Forrás: Sajtóközlemény
A forró nyári hónapokban a rekordhőmérsékletek mellett sokan küszködnek az éjszakai pihenéssel. A melegben valóban nehéz pihenni és pihentetően aludni, a klíma éjjeli használatakor azonban fontos figyelembe venni néhány tényezőt, hogy elkerüljük az esetleges egészségügyi problémákat – hívta fel a figyelmet a Gree légkondicionálók műszaki szakértője, Stuller István.

Ideális hőmérséklet a lakásban

Az alváshoz ideális szobahőmérséklet körülbelül 22-26 Celsius fok között mozog, de ez változhat az egyéni komfortérzet függvényében, 26°C felett már túl meleg van ahhoz, hogy az ember kényelmesen tudjon aludni.

Az egyik legfontosabb dolog, amire figyelni kell, hogy a külső hőmérséklethez képest ne legyen túl nagy különbség a beltéri hőmérsékletben, mivel a hirtelen hőmérsékletváltozások megterhelhetik a szervezetet.

A szakértők azt javasolják, hogy a klíma hőmérsékletét úgy állítsuk be, hogy az kényelmes legyen, de ne túlzottan hideg vagy meleg. Nyáron maximum 8-10°C különbség elegendő a külső hőmérséklethez képest, addig télen a 22-25 fok körüli hőmérsékletek az ideálisak napközben, viszont alváshoz ennél akár két-három fokkal hűvösebbet is beállíthatunk.

Forrás: Envato Elements

Nem árt azonban a hőmérséklet mellett egyéb szempontokra is odafigyelni lefekvés előtt.

„Fontos a helyiség megfelelő szellőztetése, mivel a légkondicionáló berendezések használatával szárazabb lehet nyáron a levegő a szobában. A túl száraz levegő pedig irritálhatja a légutakat, és hozzájárulhat a torokszárazsághoz és az orrnyálkahártya kiszáradásához.

Egy párásító készülék használata segíthet fenntartani az optimális páratartalmat, vagy vásárolhatunk bizonyos modell családhoz illeszthető friss levegős modult, amivel megoldhatjuk a szoba friss levegővel történő ellátását, és a páratartalom szabályzását.

Ügyeljünk arra is, hogy a légkondicionáló ne közvetlenül ránk fújja a hideg levegőt, mert ez megfázáshoz vagy izomgörcsökhöz vezethet. A légáramlás irányát állítsuk úgy, hogy a levegő egyenletesen oszoljon el a szobában.

Nyugodtan használjuk a légkondicionálóknál már régóta elérhető funkciókat, mint az időzítő vagy az éjszakai üzemmód, melyekkel az energiamegtakarítás mellett, még komfortosabbá tehetjük az éjszakai alvásunkat” - tanácsolja Stuller István munkatársa.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a felhasználóknak a légkondicionálók szűrőit rendszeresen tisztítani kell, hogy elkerüljék a por és az allergének felhalmozódását, amelyek légúti problémákat okozhatnak, a karbantartást pedig érdemes rendszeres időközönként szakemberrel elvégeztetni a fűtési és hűtési időszakok beköszönte előtt.

Forrás: Envato Elements

Egészségügyi problémákat okozhat a túlhűtött lakás

A túl hideg szoba több egészségügyi problémát is okozhat, ezért ha nem kellő körültekintéssel használjuk a klímát, könnyen előfordulhat, hogy épp a legnagyobb hőségben kell megküzdenünk a megfázás kellemetlen tüneteivel. A szervezet számára szokatlanul hideg levegő ugyanis irritálhatja a légutakat, ami megfázáshoz, torokfájáshoz vagy akár tüdőgyulladáshoz is vezethet.

A túl hűvös levegő hatására az izmok megmerevedhetnek, ami fájdalmas görcsökhöz vezethet, de a túl hideg környezet megzavarhatja az alvás ciklusát is, és megnehezítheti a mély alvást, amely a szervezet számára különösen fontos a regenerálódáshoz.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekeknél és az idős korosztálynál kiemelt figyelmet kell fordítani a kiegyensúlyozott hőmérsékletre, ráadásul a pénztárcánknak sem mindegy, milyen hőfokon működtetjük a berendezést.

„A gyerekek és az idősebbek különösen érzékenyek a hőmérséklet változásaira, ezért az ő szobájuk hőmérséklete ne legyen túl alacsony. Az ideális hőmérséklet számukra 23-26 Celsius fok között van. Érdemes a helyiségeket fokozatosan lehűteni, és ügyeljünk arra, hogy a gyerekek megfelelően legyenek felöltözve alvás közben, ha megy a klíma.

A gazdaságosság érdekében fordítsunk nagy figyelmet rá, hogy a klimatizálni kívánt épület jól szigetelt legyen, ne dolgozzon feleslegesen a berendezésünk nagy hőveszteség mellett. Az időzítő beállítása jó megoldás lehet, ha nem akarjuk, hogy egész éjjel menjen a klíma, de szeretnénk, hogy a hálóban kellemesen hűvös legyen. Mindemellett a készülék energiahatékonysága kiemelet fontossággal bír".

Borítókép: Envato Elements
 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!