Hőség és fejfájás - mi az összefüggés?

Forrás: Maria Claire
Valószínűleg sokan ismerik az érzést: jön egy forró, fülledt, párás nap, mi pedig nemcsak fáradtnak és erőtlennek érezzük magunkat, de a fejünk is szét akar hasadni a fájdalomtól. Sokan egyértelműnek vélik, hogy a hőség fejfájást okoz, hiszen az extrém melegben a teljes szervezet stressz alá kerül, ráadásul a dehidratáció veszélye is fokozódik. De valóban van összefüggés a meleg és a fejfájás között? És ha igen, hogyan kezelhetjük a leghatékonyabban a problémát?

Valóban okozhat fejfájást a hőség?

Lehetséges, hogy valóban gyakrabban fáj a fejünk a forró napokon, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hőség a fejfájásunk elsődleges oka. A hőség inkább közvetetten vezethet fejfájáshoz, mégpedig oly módon, hogy a forró napokon könnyebben kiszáradunk, nagyobb eséllyel borul fel a szervezet elektrolit-háztartása, és a napszúrásnak vagy hőgutának is magasabb a kockázata.

Forrás: Envato Elements

A hőséggel járó egyéb időjárási jelenségek, például a légnyomás változása vagy a magas páratartalom szintén okozhatnak fejfájást vagy ronthatnak a meglévő migrénes állapotokon. A leggyakoribb ok, hogy nem pótoljuk megfelelően a folyadékot a melegben, így az agyi erek összeszűkülnek és fejfájás alakul ki.

Hogyan kezeljük a hőség okozta fejfájást?

A fejfájás leghatékonyabb kezeléséhez a gyökérokot kell megtalálnunk és kezelnünk. Próbáljunk meg bőséges adag vizet inni, igyunk sportitalokat vagy rehidrációs folyadékot az elektrolit-háztartás helyreállításának érdekében, próbáljuk hideg zuhannyal hűteni a testünket. Szintén jó ötlet lehet – ha van rá lehetőségünk – egy kicsit lepihenni, engedni a szervezetünknek, hogy magához térjen.

Természetesen használhatunk vény nélküli fejfájás-csillapítókat, de Sun Jones okleveles ápoló szerint érdemesebb először kipróbálni a „házi” módszereket, hogy ne terheljük feleslegesen a vesénket.

Így előzheted meg a fejfájást

Foirrás: Envato Elements

A legjobb persze, amit tehetünk, ha megpróbáljuk megelőzni a fejfájást. Ennek érdekében több dolgot is tehetünk, Jones az alábbi három kulcsfontosságú dolgot javasolja:

  • Kerüljük a dehidratációt: próbáljuk megfelelően pótolni a folyadékot a hőségben – ehhez a tiszta víz a legideálisabb, kerüljük az alkoholos vagy cukros üdítőket, hiszen ezek csak fokozhatják a dehidratációt. Ne várjuk meg, amíg megszomjazunk, inkább tudatosan kortyoljunk a nap folyamán.
  • Maradj az árnyékban: a legnagyobb hőségben próbáljuk limitálni a napon töltött időt, hűsöljünk az árnyékban, hogy ne terheljük le túlságosan a szervezetet – ezzel a fejfájás megelőzéséért is sokat tehetünk.
  • Limitáljuk a szabadban töltött időt: ugyanígy jó ötlet lehet, ha a legnaposabb órákban – délelőtt 10 és délután 4 óra között – megpróbálunk egyáltalán nem szabadtéren tartózkodni. Ilyenkor nyugodtan meneküljünk hűvös, légkondicionált terekbe, ha azonban mégis kint kell lennünk, viseljünk kalapot, napszemüveget és könnyű, világos színű ruhadarabokat. Igyekezzünk megkímélni magunkat a hőségtől, így a forrósággal járó fejfájást is könnyebben megúszhatjuk majd.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!