A „napstressz” hajhulláshoz vezethet

2024. 08. 10.
Forrás: Sajtóközlemény
A napfénynek való kitettség után gyakoribb lehet az őszi hajhullás, ezért érdemes megelőzni a bajt. Dr. Lieber Andrea orvos kozmetikus hasznos tippekkel segít a probléma kezelésében.

Dr. Lieber Andrea„A hajunk egészségügyi állapotunk indikátora. Szervezetünk mindig mérlegel és optimalizál, ezért ha kevés a tápanyag, azt a szervezet a létfontosságú szervek felé irányítja, így a haj az egyik olyan első terület, mely megszenvedheti a tápanyaghiányt. Ez az oka annak is, hogy hosszú fogyókúrák után több hajszálat találunk a fésűben, de a túlzásba vitt testedzés is okozhat a hajhagymákban tápanyaghiányt.

Sokan tapasztalják az őszi hajhullást erősebben egy napos nyár után: a „napstressz” több okra visszavezethetően befolyásolja a hajhagymák és a hajszálak állapotát” – mondta dr. Lieber Andrea, aki összegyűjtötte, melyek azok a természetes praktikák, amelyekkel megtarthatjuk, vagy visszanyerhetjük hajunk egészségét.

  1. A legjobb, ha már a nyári időszak előtt elkezdünk hajbarát táplálékokat enni, úgy, mint a szőlő, az articsóka, lenmagolaj vagy tengeri algák.
  2. A kenderkefű a hajhullás egyik csodaszere! Ez a gyógynövény egyensúlyt teremt a haj és a fejbőr területén. A patikában kapható hajhullás elleni étrend-kiegészítők és samponok esetében érdemes megnézni, tartalmaznak-e kenderkefüvet.
  3. A megfelelő táplálkozás mellett hasznos lehet a C- vagy E-vitamin, mivel ezek együtt védik a sejteket az oxidatív stressztől.
  4. Hagyjuk megszáradni a hajunkat! Ha lehetséges, nyáron kerüljük a hajszárító használatát, mert a magas hő is a haj gyengüléséhez vezethet.

Védjük fejünket az UV és a hő hatásától.

  1. Ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, amely a vitaminok garantált felszívódása és a fejbőr szárazságának legyőzése miatt is fontos. A dehidratáció a hajat erőtlenné teszi és növekedési ciklusát is megzavarhatja.
  2. Védjük fejünket az UV és a hő hatásától. Viseljünk kalapot, ha lehet, húzódjunk árnyékba vagy napernyő alá. A napfény szabad gyököket képez a hajban, ami roncsolja a hajhagymákat, és kiszárítja a haj védő zsírrétegét.
  3. Nincs szükség minden haj/fejöblítésnél ill. hűsítésnél sampon használatára. A samponokat érdemes mindig hígítani, mert a sűrűbb hajmosás jobban terheli a fejbőrt és a hajszálakat. Viszont sampon használata után ne feledkezzünk el a balzsamról! A balzsam visszazárja a tisztítás során kinyílt kutikulákat a hajszál felületén.
  4. Ősszel figyeljünk a hajhullás mennyiségére, a változásra! Az őszi hajhullás sokakat érint, és minél előbb elkezdjük kezelni, például a hajhullást előidéző fehérjét gátló enzimet tartalmazó hajaktivátor segítségével, annál könnyebb visszafordítani a folyamatot.

Fotók: Sajtóközlemény 

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!