Az ünnepi időszakban sokkal több süteményt, tortát fogyasztunk, többen sütnek otthon kenyeret, kalácsot. A szilikon sütőformák népszerű, könnyen használható alternatívát jelentenek a fémformákkal szemben. A 10 fogyasztóvédelmi szervezet által készített teszt eredményei azonban azt mutatják, hogy ilyenkor nem kívánt összetevők is kerülhetnek a szervezetünkbe.
A teszt során 44 különböző szilikon sütőformát vizsgáltak, amelyeket boltokban, köztük diszkont áruházakban, webshopokban és olyan online piactereken vásároltak, mint az AliExpress, az Amazon és a Wish.
A vizsgálat azért a szilikon sütőedényekre összpontosított, mert feltételezték, hogy azok ismételt, magas hőmérsékleten történő használata, gyakran zsíros és olajos élelmiszerekkel érintkezve várhatóan a kémiai szennyezőanyagok nagyobb mértékű kibocsátását eredményezi.
A 44 tesztelt szilikon sütőforma közel negyede (23%) vagy nagy mennyiségben bocsátott ki szennyező anyagokat, vagy a mennyiség a tesztek között megnőtt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vizsgált termékek közel negyede nem alkalmas ismételt használatra.
Emellett 36 termékben (82%) a vizsgálat alacsony koncentrációban mutatott ki aggályos anyagokat, köztük olyanokat is, amelyeket az EU a vegyi anyagokról szóló kiemelt jogszabálya, a REACH értelmében “különösen nagy aggodalomra okot adó anyagokként” azonosított, vagy amelyek feltehetően a hormonrendszert károsító anyagok.
A műanyagokkal ellentétben nem létezik külön uniós szabályozás annak biztosítására, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő szilikontermékek biztonságosak legyenek a fogyasztók számára.
Bár a vizsgált termékek egyike sem veszélyezteti önmagában az emberi egészséget, az eredmények azt mutatják, hogy a gyártóknak bőven van lehetőségük a termékek javítására: összesen csak 7 minta (16%) bocsátott ki csak kis mennyiségű szennyező anyagot, és nem tartalmazott aggályos anyagot.
Ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy a fogyasztók védelmét szolgáló uniós jogszabályok nem elég szigorúak.
"Legfőbb ideje, hogy az EU szigorú biztosítékokat dolgozzon ki a szilikonra és más anyagokra vonatkozóan, hogy megvédje a fogyasztókat a nem kívánt élelmiszer-szennyeződésektől" – nyilatkozta az ereményekről Monique Goyens, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) főigazgatója.