Milyen életmód ajánlható a keringés javítására?

Szerző: Szimpatika
Azok, akik visszerességgel küzdenek, tudják: ez nem csak azt jelenti, hogy nyáron félénkebben viselik a rövidnadrágot vagy a fürdőruhát. Ezzel a betegséggel ugyanis együtt jár az is, hogy az ember kénytelen változtatni az életvitelén ahhoz, hogy az állandó fájdalmakat és az állapot romlását elkerülje. Hogy az életmódváltás pontosan miből áll, arról dr. Kósa Éva főorvost, a Trombózisközpont angiológusát kérdeztük.

Ha az embernél visszértágulatok alakulnak ki, akkor egyes mozgásformák végzése kifejezetten ajánlott, másokat viszont kerülni érdemes. Ennek oka az egyes mozgásformáknak a lábra, a visszerekre és az azokat körülvevő izmokra gyakorolt hatásában rejlik. Míg egyes sportágak segítenek nekünk abban, hogy javuljon a keringésünk, és megfelelően tornáztatják az érintett végtagot, addig mások akár ronthatnak is a helyzeten.

Milyen mozgásformákat érdemes végezni visszértágulatok esetén?

Visszeresség esetén azok a mozgásformák ajánlottak, amelyek elősegítik a vér visszaáramlását a lábakból a szív felé.

Ajánlott a séta (ez a leginkább javasolt mozgásforma), a kerékpározás vagy az úszás. Ezek a mozgásformák fejlesztik a vádli izomzatát anélkül, hogy komolyan megterhelnék a visszereket.

Nem ajánlott sportok a súlyemelés, a tenisz, a squash, a síelés, a foci, a kézilabda, a boksz, a karate, a judo vagy a lovaglás. Ezek a sportok ugyanis a visszérbillentyűk károsodásához vagy az erek traumájához vezethetnek.

Étkezési tanácsok visszeresség esetén

Sokan nem is gondolnák, hogy a megfelelő étkezésnek és a jól megválogatott ételeknek is fontos szerep juthat.

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása és megfelelő mennyiségű folyadékbevitel javasolt a széklet rendezése céljából, mivel a székrekedés okozta megnövekedett hasüregi nyomás nehezíti a visszerekben a vér áramlását. Ezen felül javasolt a flavonidoknak, vagy más néven P-vitamint tartalmazó élelmiszereknek a fogyasztása is. Ezt a következőkben találjuk meg:

– Zöldségek: hagymafélék, fehérrépa, zeller, spenót, lencse

– Gyümölcsök, magvak: eper, dió, szeder, bodza, alma

„Az is fontos, hogy étkezéskor az étrend-kiegészítők tartós fogyasztása helyett a növényi élelmiszerekkel történő bevitelre törekedjünk” – javasolja dr. Kósa Éva.

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!