A gluténérzékenység tünetei nem mindig egyértelműek. Főleg annak fényében nem, hogy a köznyelv többféle problémát is gluténérzékenységnek nevez. A három leggyakoribb, gluténnel kapcsolatos betegség a cöliákia (lisztérzékenység), a búzaallergia és a nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS). Bár ezen problémák okai és hatásmechanizmusai eltérők lehetnek, a tünetek sokszor átfednek, főleg az emésztőrendszeri panaszok esetén. Amennyiben tehát a cikkben taglalt tünetek valamelyikét tapasztalja magán, mindenképp forduljon orvoshoz a pontos diagnózis felállítása érdekében!
A bevezetőben felsorolt három probléma közül a cöliákia a legsúlyosabb. A cöliákia ugyanis egy krónikus autoimmun betegség, ami hosszú távú bélkárosodást és felszívódási zavarokat okozhat, amelyek következtében súlyos szövődményekhez vezethet.
Ezen felül számos emésztőrendszeri betegség, pl. a Crohn-betegség vagy az irritábilis bél-szindróma (IBS) tünetei is hasonlóak lehetnek a glutén kiváltotta panaszokhoz, ezért nagyon fontos, hogy időben fény derüljön a probléma okára, és megkezdődhessen a kezelés.
Akár cöliákiáról, akár NCGS-ről vagy búzaallergiáról van szó, a gluténhez köthető tünetek gyakran átfednek egymással. A leggyakoribb panaszok az emésztőrendszert érintik, de különösen a cöliákiában és az NCGS-ben gyakoriak az emésztőrendszeren kívüli (extraintesztinális) tünetek is.
Cöliákia esetén a bélbolyhok károsodása akadályozza az alapvető tápanyagok felszívódását. Kárt szenvedhet például a zsírok és a zsírban felszívódó vitaminok, a B12-vitamin, a folát, a vas és a kalcium felszívódása is, ami súlyos szisztémás tünetekhez és szövődményekhez vezethet.
Bár az NCGS nem jár a bélbolyhok sorvadásával és tápanyagfelszívódási zavarokkal, így is kiválthat enyhe szisztémás gyulladásos, illetve idegrendszeri tüneteket, amelyek pontos hatásmechanizmusa egyelőre nem teljesen tisztázott. Melyek azok az NCGS- és cöliákia tünetek, amelyek nem az emésztőrendszert érintik?
Ezek a panaszok gyakran a rejtett gluténérzékenység tünetei, amelyek sok esetben fokozatosan alakulnak ki, és éveken át fennállhatnak anélkül, hogy a beteg megkapná a pontos diagnózist. Ez az oka annak, hogy sok cöliákiás vagy NCGS-beteg „némán” vagy atípusos tünetekkel él, akár emésztőrendszeri panaszok nélkül.
Csecsemőknél a gluténérzékenység általában hasmenéssel, zsírszéklettel, hasi fájdalmakkal és a fejlődés lelassulásával jelentkezik. A gyermekeknél is tipikus a hasmenés, a székrekedés, a hasfájás és a zsírszéklet, emellett sokszor puffadnak és lefogynak. A fogzománc károsodása is előfordulhat, ami a maradandó fogaknál sajnos visszafordíthatatlan is lehet.
Mivel a gluténnel összefüggő betegségek eltérő kezelést és nyomon követést igényelnek, elengedhetetlen a szakszerű orvosi diagnózis, és nem szabad pusztán megérzésekre vagy internetes tanácsokra hagyatkozni. Arról nem is beszélve, hogy ha elkönyveljük magunkat gluténérzékenynek, miközben például IBS-ünk van, akkor megfosztjuk magunkat a szakszerű kezeléstől.
Az orvos először kikérdez minket a személyes és családi kórtörténetünkkel és a tüneteinkkel kapcsolatban. Ezt követik a különféle vizsgálatok.
A cöliákiánál alapvetően vérvizsgálat (szerológiai vizsgálatok), genetikai tesztelés (a HLA-DQ2 és a HLA-DQ8 tesztekre), illetve bélből történő biopsziás mintavétel jöhet szóba.
A búzaallergia esetén az orvos bőrpróbával és IgE-vizsgálattal, szükség esetén szakorvosi felügyelettel végzett ételprovokációval méri fel, hogy búzaallergiáról van-e szó.
Az NCGS diagnózisa pedig kizárásos alapon történik. Miután az orvos kizárta a cöliákia és a búzaallergia lehetőségét, szigorú felügyelet mellett zajló gluténprovokációval tudja ellenőrizni, hogy nem-cöliákiás gluténérzékenységről van-e szó.
Ha valaki anélkül vált gluténmentes étrendre, hogy orvosi diagnózist kapott volna, akkor a későbbiekben problémás lehet a pontos diagnózis felállítása. Ilyenkor előfordulhatnak ugyanis úgynevezett hamis negatív eredmények, mert glutén fogyasztása nélkül az ellenanyagszint lecsökken és a bél is gyógyulni kezd. Emiatt később már nem lehet megbízhatóan diagnosztizálni a betegséget – hacsak nem történik újabb, kellemetlen és kockázatos gluténprovokáció.
A gluténmentes étrendről írt cikkünkért kattintson a linkre!