Mik a puffadás leggyakoribb okai?
Bizonyos ételek és italok fogyasztása
Számos olyan étel és ital van, amely fokozott gázképződést válthat ki:
- Hüvelyesek (bab, borsó, lencse)
- Keresztesvirágúak (brokkoli, karfiol, karalábé, kelkáposzta)
- Magas rosttartalmú ételek
- Szénsavas italok (üdítők, sör stb.)
Sokan nem tudják, de a habzsolás is járhat puffadással, ilyenkor ugyanis sok levegőt nyelünk le, aminek aztán távoznia kell valahol.
A bélflóra egyensúlyának felborulása
A bélflórának fontos szerepe van az emésztésben. Amennyiben felborul a bélflóránk, például egy antibiotikumkúra következtében, számíthatunk rá, hogy egy ideig puffadni fogunk.
Bélrenyheség
A bélmozgás (bélperisztaltika) fontos szerepet játszik a megfelelő emésztésben. Amennyiben lelassul a bél mozgása, bélrenyheségről beszélünk, ami gyakran puffadáshoz vezet. A bélrenyheség mögött többféle ok is meghúzódhat:
- Mozgásszegény életmód
- Rostszegény étrend
- Hormonális változások (pl. progeszteronszint megemelkedése, pajzsmirigy-alulműködés)
- Nem megfelelő folyadékbevitel
Gyomorsavtúltengés
A gyomorsav túlzott mértékben történő termelődése szintén gyakran okoz puffadást.
Allergia, intolerancia
Nagyon gyakran allergia vagy intolerancia áll a háttérben. Napjainkban nagyon sok olyan étel, illetve anyag van, ami erős, adott esetben veszélyes immunreakciókat vált ki. Más esetekben arról van szó, hogy enzimhiány miatt a szervezet nem képes az adott anyag megemésztésére, ilyen például a laktózérzékenység, amit a laktáz enzim hiánya okoz. Az intoleranciát vagy allergiát okozó ételeknél, illetve anyagoknál meg kell említeni még a tejfehérjét, a glutént, a tojást, a szóját, a halat, a mogyorót és a hisztamint is, bár természetesen a lista ennél jóval hosszabb.
Gyulladásos bélbetegségek
A gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn betegség vagy az irritábilis bél szindróma (IBS) tipikusan puffadással járnak, de a hasnyálmirigy és az epehólyag problémái is kiválthatnak hasonló gyulladásos reakciókat és tüneteket.
Fertőzések
Az emésztőrendszer fertőzései is okozhatnak puffadást. Többféle kórokozó is állhat a háttérben a baktériumoktól kezdve a különféle parazitákon át egészen a Candida gombákig. A fertőzés helye szintén változhat: érintett lehet a gyomor, illetve a vékony- és a vastagbél is.
Stressz, szorongás
A bélflóra nagyon szorosan összekapcsolódik az idegrendszerrel, ezért a stressz és a szorongás is gyakran emésztési problémákban, például puffadásban csapódik le.
A puffadás kezelése
Az egyszerű, hétköznapi okok kiváltotta puffadást könnyen elkerülhetjük némi odafigyeléssel. Elég, ha tartózkodunk bizonyos ételek és italok fogyasztásától, illetve odafigyelünk a normális tempójú evésre és a megfelelő folyadékbevitelre. A rendszeres testmozgás és a stresszkezelő technikák, például a meditáció vagy relaxáció szintén segíthet a puffadás megelőzésében (is).
Az ételintoleranciák esetén már nehezebb dolgunk lesz – itt sokszor allergológiai vizsgálatokra lesz szükség, hogy feltárjuk a panaszok forrását, illetve feltérképezzük a kezelés és a megelőzés lehetőségeit.
Amennyiben ismert a puffadás oka és a tünetek sem túl súlyosak, illetve nem állandósultak, akkor nyugodtan szedhetünk vény nélküli puffadás elleni gyógyszereket. Ha viszont erősek a tünetek vagy hosszabb ideje fennállnak, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert számos különféle probléma állhat a háttérben, amelyeket azonosítani, majd kezelni kell.
Tekintse meg a Szimpatika gyomorégés és puffadás elleni készítményeit!