emésztés

Ha rohanni kell…

A nyári hónapokban különösen gyakoriak a hasmenéses kellemetlenségek, sokak külföldi nyaralását teszi pokollá a „hasmars”. Mit értünk hasmenés alatt, mik lehetnek az okai és hogyan kezelhető? A problémáról Szilágyi Noémi dietetikussal beszélgettünk.

Tippek a jobb emésztésért

A rohanó életvitel, a helytelen étkezési szokások, a stressz és a mozgáshiány miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa segít a leggyakoribb problémák áttekintésében, és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.

Hogyan kerülhetjük el a felfúvódást?

A gázok és a felfúvódás sok ember számára jelentenek kellemetlenséget. A háttérben vagy a gyomorba szorult levegő, vagy valamilyen bélbaktérium állhat. Dr. Anton Emmanuel, a londoni Egyetemi Kórház gasztroenterológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nőknél akár valamilyen nőgyógyászati probléma is okozhatja mindezt, így esetükben különösen fontos, hogy ilyen probléma esetében szakemberrel konzultáljanak.

A gombás megbetegedések komplex kezelése

Egyes statisztikai adatok szerint ma már minden negyedik ember valamilyen gombás megbetegedésben szenved: a fertőzött esetek száma, az elváltozások kiterjedése és súlyossága is egyre aggasztóbb. A gombás betegségek kezelése, különösen, ha már nem friss a fertőzés, nagyon nehéz, az orvostól és a betegtől egyaránt sok türelmet kíván. Éppen ezért érdemes a betegség elhúzódását megelőzni, és a friss elváltozások kezelését mielőbb elkezdeni.

Miért fontos a rostdús táplálkozás?

Amikor 1995-ben először tanulmányoztam a mikrorostokat, csak az érdekelt, hogy ezek a rostok milyen sok vizet képesek megkötni. Igazából a rostok által megkötött víz érdekelt engem akkor. A rostok felszínéhez kötődő vízmolekulák biofizikailag teljesen máshogy viselkednek, mint az ún. „tömegvíz” (bulk water). Ezt a típusú vizet többféleképpen is nevezik: egy amerikai kollégám és régi ismerősöm, Gerald Pollack például legújabb könyvében a „negyedik halmazállapotú víz” elnevezést használja.

A laktózintolerancia diagnosztikája és kezelése

A laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet képtelen a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére, és ez kellemetlen emésztőrendszeri tünetekhez vezet. A tejcukor-érzékenység oka a tejcukrot lebontó enzim (laktáz) hiánya vagy elégtelen működése.

Ivókúrák mindenféle bajra

A legtöbb gyógyfürdőben, Budapesten több helyen is kaphatóak különböző összetételű, különböző problémákra javasolt gyógyvizek. Kedvező áron elérhetők, helyben fogyasztásra vagy elvitelre is. Ennek ellenére kevés beteg számára rendel gyógyvizes ivókúrát az orvos, akár idült betegség gyógyítására, akár azt követően, a betegség kiújulásának megakadályozására. Holott a legtöbb fürdőben ivókúrára is alkalmas vizeket vásárolhatunk. Lássuk, melyek ezek közül a leghatásosabbak!

A bélflóra szerepe

Nincs értelme várni, akkor, ha úgy érezzük emésztésünk nem tökéletes. Ha gyakran puffadunk, étkezés után vécére kell menni, és vagy a széklet sem normális állagú. Érdemes a problémát orvossal megbeszélni.

Amiről nem szeretünk beszélni… A székrekedés étrendi kezelése

Rengeteg ember szenved olyan panaszoktól, amelyeket nem szívesen említ az orvosának, dietetikusának sem. Az állandósult székrekedés mint gyakran elhallgatott vagy bagatellizált probléma enyhítésével azonban időben foglalkozni kell, mert nemcsak zavaró tüneteket (puffadást, kellemetlen leheletet, stb.) vonhat maga után, hanem rizikótényezőt jelent komoly betegségek, köztük a bélrák megjelenésére nézve is.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!