Miért fontos a rostdús táplálkozás?

Szerző: Szimpatika
Amikor 1995-ben először tanulmányoztam a mikrorostokat, csak az érdekelt, hogy ezek a rostok milyen sok vizet képesek megkötni. Igazából a rostok által megkötött víz érdekelt engem akkor. A rostok felszínéhez kötődő vízmolekulák biofizikailag teljesen máshogy viselkednek, mint az ún. „tömegvíz” (bulk water). Ezt a típusú vizet többféleképpen is nevezik: egy amerikai kollégám és régi ismerősöm, Gerald Pollack például legújabb könyvében a „negyedik halmazállapotú víz” elnevezést használja.

Vannak akik „superfacial water”-nek, azaz „határréteg víz”-nek nevezik. Jómagam maradok a „kötött víz” (bound water) kifejezésnél. Tehát a rostok által kötött víz kapcsán ott találtam magam a rostos táplálkozás támogatói között, és egyre több, az étkezési rosttal foglalkozó tudományos cikket olvastam. Saját termékem, a Mikrorostos Gél kifejlesztése során rengeteg saját tapasztalatot is szereztem a rostos táplálkozás előnyeiről.

A rostos táplálkozás témája az 1970-es évekre nyúlik vissza. Dr. Denis Burkitt, akit
„Rost Ember”-nek (Fiber Man) neveztek el, felállított egy ún. Rost Hipotézist, amelyben azt állította, hogy rostos táplálkozással megelőzhetőek bizonyos betegségek. Afrikában végzett munkája alatt azt találta, hogy ott nem található meg sok olyan betegség, amelyek Európában viszont egyre súlyosabb egészségügyi kihívást jelentenek. Ezek a betegségek a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a túlsúlyosság, a cukorbetegség, és számos bélprobléma (székrekedés, diverticulosis, epekő, vakbélgyulladás, aranyér, polipok, vastagbélrák). Az afrikaiak táplálkozását a magas rosttartalmú ételek jellemzik, viszont hiányoznak étrendjükből a finomított szénhidrátok, míg az európaiak táplálkozását, éppen ellenkezőleg, kevés rost és sok finomított szénhidrát jellemzi. Azóta rengeteg klinikai vizsgálat, statisztikai felmérés történt a rostos táplálkozás előnyeinek felderítése terén.

2009-ben megjelent a Nutr Rev.-ban a Kentucky Egyetem kutatóitól egy tudományos összefoglaló az addig végzett vizsgálatokról, Health benefits of dietary fiber (Az étkezési rostok egészségre ható előnyei) címen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713.

A szerzők a következőket állítják az összefoglalóban: a magasabb rostbevitel csökkenti a koronáriás szívbetegség, az agyvérzés, a magas vérnyomás, a cukorbaj, az elhízás és bizonyos gyomor- és bélbetegségek kockázatát. A magasabb rostbevitel csökkenti a szérum koleszterin szintjét. A glikémiás és az inzulinérzékenység cukorbeteg és nem cukorbeteg egyéneknél egyaránt javul. A fokozott rostbevitel előnnyel jár sok gyomor- és bélbetegség esetében: ilyenek a reflux, a nyombélfekély, a diverticulitis, a székrekedés és az aranyér. Az emészthető rostok fokozott emésztése erősíti az immunrendszert.

Ez a cikk 96 tudományos munkát idéz. A cikk megjelenése óta töretlenül bővül a tudományos dolgozatok száma. Ha jelenleg beírjuk az internet keresőjébe a „dietary fiber” (étkezési rost) szóösszetételt, több mint 17 millió találatot kapunk.


Dr. Hummel Zoltán, www.drhummel.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!