Miért fontos a rostdús táplálkozás?
Vannak akik „superfacial water”-nek, azaz „határréteg víz”-nek nevezik. Jómagam maradok a „kötött víz” (bound water) kifejezésnél. Tehát a rostok által kötött víz kapcsán ott találtam magam a rostos táplálkozás támogatói között, és egyre több, az étkezési rosttal foglalkozó tudományos cikket olvastam. Saját termékem, a Mikrorostos Gél kifejlesztése során rengeteg saját tapasztalatot is szereztem a rostos táplálkozás előnyeiről.
A rostos táplálkozás témája az 1970-es évekre nyúlik vissza. Dr. Denis Burkitt, akit
„Rost Ember”-nek (Fiber Man) neveztek el, felállított egy ún. Rost Hipotézist, amelyben azt állította, hogy rostos táplálkozással megelőzhetőek bizonyos betegségek. Afrikában végzett munkája alatt azt találta, hogy ott nem található meg sok olyan betegség, amelyek Európában viszont egyre súlyosabb egészségügyi kihívást jelentenek. Ezek a betegségek a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a túlsúlyosság, a cukorbetegség, és számos bélprobléma (székrekedés, diverticulosis, epekő, vakbélgyulladás, aranyér, polipok, vastagbélrák). Az afrikaiak táplálkozását a magas rosttartalmú ételek jellemzik, viszont hiányoznak étrendjükből a finomított szénhidrátok, míg az európaiak táplálkozását, éppen ellenkezőleg, kevés rost és sok finomított szénhidrát jellemzi. Azóta rengeteg klinikai vizsgálat, statisztikai felmérés történt a rostos táplálkozás előnyeinek felderítése terén.
2009-ben megjelent a Nutr Rev.-ban a Kentucky Egyetem kutatóitól egy tudományos összefoglaló az addig végzett vizsgálatokról, Health benefits of dietary fiber (Az étkezési rostok egészségre ható előnyei) címen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713.
A szerzők a következőket állítják az összefoglalóban: a magasabb rostbevitel csökkenti a koronáriás szívbetegség, az agyvérzés, a magas vérnyomás, a cukorbaj, az elhízás és bizonyos gyomor- és bélbetegségek kockázatát. A magasabb rostbevitel csökkenti a szérum koleszterin szintjét. A glikémiás és az inzulinérzékenység cukorbeteg és nem cukorbeteg egyéneknél egyaránt javul. A fokozott rostbevitel előnnyel jár sok gyomor- és bélbetegség esetében: ilyenek a reflux, a nyombélfekély, a diverticulitis, a székrekedés és az aranyér. Az emészthető rostok fokozott emésztése erősíti az immunrendszert.
Ez a cikk 96 tudományos munkát idéz. A cikk megjelenése óta töretlenül bővül a tudományos dolgozatok száma. Ha jelenleg beírjuk az internet keresőjébe a „dietary fiber” (étkezési rost) szóösszetételt, több mint 17 millió találatot kapunk.
Dr. Hummel Zoltán, www.drhummel.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
- Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!