Miért fontos a rostdús táplálkozás?
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Vannak akik „superfacial water”-nek, azaz „határréteg víz”-nek nevezik. Jómagam maradok a „kötött víz” (bound water) kifejezésnél. Tehát a rostok által kötött víz kapcsán ott találtam magam a rostos táplálkozás támogatói között, és egyre több, az étkezési rosttal foglalkozó tudományos cikket olvastam. Saját termékem, a Mikrorostos Gél kifejlesztése során rengeteg saját tapasztalatot is szereztem a rostos táplálkozás előnyeiről.
A rostos táplálkozás témája az 1970-es évekre nyúlik vissza. Dr. Denis Burkitt, akit
„Rost Ember”-nek (Fiber Man) neveztek el, felállított egy ún. Rost Hipotézist, amelyben azt állította, hogy rostos táplálkozással megelőzhetőek bizonyos betegségek. Afrikában végzett munkája alatt azt találta, hogy ott nem található meg sok olyan betegség, amelyek Európában viszont egyre súlyosabb egészségügyi kihívást jelentenek. Ezek a betegségek a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a túlsúlyosság, a cukorbetegség, és számos bélprobléma (székrekedés, diverticulosis, epekő, vakbélgyulladás, aranyér, polipok, vastagbélrák). Az afrikaiak táplálkozását a magas rosttartalmú ételek jellemzik, viszont hiányoznak étrendjükből a finomított szénhidrátok, míg az európaiak táplálkozását, éppen ellenkezőleg, kevés rost és sok finomított szénhidrát jellemzi. Azóta rengeteg klinikai vizsgálat, statisztikai felmérés történt a rostos táplálkozás előnyeinek felderítése terén.
2009-ben megjelent a Nutr Rev.-ban a Kentucky Egyetem kutatóitól egy tudományos összefoglaló az addig végzett vizsgálatokról, Health benefits of dietary fiber (Az étkezési rostok egészségre ható előnyei) címen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713.
A szerzők a következőket állítják az összefoglalóban: a magasabb rostbevitel csökkenti a koronáriás szívbetegség, az agyvérzés, a magas vérnyomás, a cukorbaj, az elhízás és bizonyos gyomor- és bélbetegségek kockázatát. A magasabb rostbevitel csökkenti a szérum koleszterin szintjét. A glikémiás és az inzulinérzékenység cukorbeteg és nem cukorbeteg egyéneknél egyaránt javul. A fokozott rostbevitel előnnyel jár sok gyomor- és bélbetegség esetében: ilyenek a reflux, a nyombélfekély, a diverticulitis, a székrekedés és az aranyér. Az emészthető rostok fokozott emésztése erősíti az immunrendszert.
Ez a cikk 96 tudományos munkát idéz. A cikk megjelenése óta töretlenül bővül a tudományos dolgozatok száma. Ha jelenleg beírjuk az internet keresőjébe a „dietary fiber” (étkezési rost) szóösszetételt, több mint 17 millió találatot kapunk.
Dr. Hummel Zoltán, www.drhummel.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Kvíz
Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!
Tematikus kvíz
Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!
A nyitólapról ajánljuk
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.
Friss cikkeink
- Az alultápláltság nagymértékben csökkentheti a túlélési esélyeket
- Az immunrendszer túlzott aktivitása is problémát okozhat
- A légszennyezés a szemünket is veszélyezteti
- Védjegy segíti a gyógyszerek közötti tájékozódást
- Bálnaének segíthet a földrengések előrejelzésében
- Az anyatej és a baba immunrendszerének kapcsolata
- A sírás élettana
- Hosszú távon immunis, aki átesik a koronavírus-fertőzésen
- A tavasz közeledtével egyre fontosabb a fecskefészkek védelme
- Koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók
- Hogyan készülnek a magisztrális készítmények?
- Akár öt évvel előre jelezhető a kognitív hanyatlás
Hírlevél feliratkozás
Aktuális magazinunk

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el