Az emésztést segítő ételek

Szerző: Szimpatika
Forrás: www.biotunder.info
Az egyik legigazabb mondat az egészségmegőrzésre vonatkozóan, hogy olyan az egészséged, amilyen a bélrendszered. A legtöbb baj, betegség már a régmúltban is a belekben gyökerezett. Manapság sincs ez másképp, sőt, napjainkban rengeteg emésztési problémával küszködünk. Ennek oka a nem megfelelő ételekben és rossz táplálkozási szokásainkban keresendő. Már egyetlen, emésztéssel kapcsolatos probléma is soknak számít! Ezért mindenkinek javasolhatom az alábbi szokások lépésről lépésre történő bevezetését.

1. Égetett alkohol, sör, cigaretta, csersavas kávé: nem javasolt. Egy-két pohár nemes bor viszont kimondottan ajánlott. Ganoderma kávé, nemes kávék: igen, de soha nem éhgyomorra.

2. Nagyobb mennyiségű folyadékot ne fogyassz sem közvetlenül étkezés előtt, sem közvetlenül utána, és ami különösen fontos: étkezés közben egyáltalán ne igyál.

3. Kávét étkezés után 1-1,5 órával javasolt fogyasztani. Nemes, valódi kávét fogyassz, lehetőleg organikus, magas minőségű, főzött kávét. Jó megoldás még a ganoderma gyógygombás kávék fogyasztása.

4. Ne igyál tejet étkezéshez, ne fogyassz tejes ételt (pl. tejleves). Habaráshoz tej helyett tejföl, tejszín jó. Tejet kizárólag organikus forrásból, forralva vagy hőkezelve szabad fogyasztani. Az ayurvéda azt javasolja, hogy reggel 9 előtt vagy este 6 óra után igyál tejet, ekkor képes ugyanis a tejet a szervezetünk feldolgozni, megemészteni.

5. Ne egyél napokig egyforma ételt.

6. Ne egyél egy étkezés alkalmával sokféle ételt. A legjobbak az egytálételek, illetve a levesek.

7. Gyümölcshöz ne egyél más ételt, és étkezés előtt vagy után legalább 1,5-2 órával, önmagában fogyaszd el. Gyümölcsfogyasztásra a legjobb időszak a délelőtt.

8. Dinnyét mindig önmagában egyél! Sokan szeretik kenyérrel, de ez a szokás nagyfokú erjedést okoz a belekben.

9. Többször egyél keveset. Ideális a naponta 5-6 alkalommal történő étkezés.

10. Egyél lassan, élvezettel, nyugalomban. Élvezd a falatokat, élvezd az ételt!

11. Akkor egyél, ha éhes vagy, és ne akkor, ha unatkozol.

12. Ne társíts soha negatív érzelmet az étkezéshez, ne szidd magad, mert elfogyasztasz olyan falatokat, amikről azt gondolod, hogy nem egészségesek. Ne engedj negatív információkat a tányérod közelébe! Híradó, veszekedés, rohanás, stressz nem való a tányérodba!

13. Örvendetes lenne 30-40 percet pihenni a nagyobb étkezések, pl. ebéd után. Ha teheted, tedd! Egy kis lazulás, séta, beszélgetés nagyon jó hatással van a nagyobb étkezések után.

14. A vacsora ideális időpontja minimum 3 órával lefekvés előtt van.

15. Tanulj meg rágni! Rágj sokat! A rágás az emésztés előkészítését jelenti. A jó emésztés első lépcsőfoka a nyállal való keveredés a szájban. A nyál tele van enzimekkel, és a bélrendszerünknek nagy szüksége van az enzimekre! Apropó, enzimek. Mikrózás = halott étel. Aki jó emésztést akar, annak a mikrót ki kell iktatnia az életéből. És ne kérdezd, hogy hogyan melegítheted meg az ételed! Számos egyszerű, kis helyen is megvalósítható lehetőség van, az indukciós laptól kezdve a turbóedényig. Csak egy kicsit más, mint amit eddig megszoktál – de az egész emésztőrendszered hálás lesz érte!

16. Ha húsevő vagy, tartsd be az alábbi szabályokat:
- Ne fogyassz semmilyen felvágottat, szalámit, konzervet
- Ne fogyassz bolti húsokat, helyette az organikus, házi, háztáji baromfit részesítsd előnyben
- Ne fogyassz füstölt húst, különösen ebből készült leveseket; kivételt képez a házi termelésből származó, házi füstölésű hús, de ezt is nagyon ritkán
- Tarts húsmentes napokat, hetente legalább egyet, de legjobb lenne három, valamint tarts húsmentes időszakokat: havonta egy hetet, vagy háromhavonta egy húsmentes vagy minimálisra csökkentett húsfogyasztású hónapot
- A húsevőknek negyedévente szükséges vastagbéltisztítást végezniük

17. Ha rendszeres gyógyszerszedő vagy, netán antibiotikumra volt szükséged, nem feledkezhetsz meg a jótékony bélflóra és emésztőenzimek pótlásáról. Bélflóra- és enzimbarát szerek: colostrum (tehéntől származó előtej), organikus joghurt, csicsóka, árpakávé, ananász, papaya, articsókakészítmények, bélflórára jótékonyan ható készítmények.

18. Sok stressz = rossz emésztés, gyomorfájás, bélgyulladás. Ha túl stresszes az életed, kérj segítséget egy stresszoldásban tájékozott szakembertől, valamint vedd igénybe a homeopátia, gyógynövények, aromaterápia, masszázs, Agykontroll, testmozgás, baráti beszélgetések lehetőségeit.

19. Tarts gluténmentes és húsmentes napokat, heteket! Sokan érzékenyek a gabonákból készült pékárura, tésztákra, bár nem liszt- vagy gluténérzékenyek, ám mégis nehézséget jelent számukra ezeknek az ételeknek az emésztése. Csodákat művel, ha hosszabb-rövidebb időszakra kihagyod a gabonákat! Zabkekszek, zabpehely, teljes kiőrlésű pékáru, Graham-liszt – ezeknek mindegyike okozhat bajt az emésztésedben. Ugyanígy komoly emésztési gondokat okozhat a felvágottak, konzervek, füstölt húsáru, disznó- és marhahúsból készült ételek, iparilag feldolgozott baromfi fogyasztása. Tarts húsmentes időszakokat, ez a szokás is nagy könnyebbséget jelent az emésztőrendszerednek.

Ne ess kétségbe, így is sok olyan étel marad, amitől jóllakhatsz! Hogyan juthatsz ezekhez hozzá? Bizony, ebben a kérdésben plusz energiákat kell befektetned a jó megoldások felfedezéséhez. Szerencsére egyre több az organikus, vegetáriánus, valódi ételeket forgalmazó cégek száma. Járj utána, biztosan sok lehetőséget találsz mind az „utcán”, mind az interneten!

20. Tarts rendszeresen emésztőrendszeri tisztítókúrákat! Ehhez azonban szakember segítségére van szükséged. Nem javasolt a divatos diétákat és a magazinokban olvasott cikkeket követni ebben a kérdésben.


forrás: Bíró Tünde életmód- és egészség-tanácsadó, www.biotunder.info

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!