A gombás megbetegedések komplex kezelése

Szerző: Szimpatika
Egyes statisztikai adatok szerint ma már minden negyedik ember valamilyen gombás megbetegedésben szenved: a fertőzött esetek száma, az elváltozások kiterjedése és súlyossága is egyre aggasztóbb. A gombás betegségek kezelése, különösen, ha már nem friss a fertőzés, nagyon nehéz, az orvostól és a betegtől egyaránt sok türelmet kíván. Éppen ezért érdemes a betegség elhúzódását megelőzni, és a friss elváltozások kezelését mielőbb elkezdeni.

A leggyakoribb gombás fertőzés a candidamikózis, azaz candidagombásodás. A Candida albicans és rokonai az élesztőgombákhoz tartoznak; normális körülmények között kis mennyiségben – anélkül, hogy különösebb elváltozásokat okoznának – a bőrön és nyálkahártyáinkon is előfordulnak. Tehát a puszta jelenlétük még nem okoz betegséget, ha a gazdaszervezet immunrendszere, anyagcseréje, nyálkahártyái és normális baktériumflórája képes a gombákat „sakkban tartani”. Amennyiben azonban bármelyikkel is történik valami, a védelmi rendszer mintegy léket kap, és a gombák rendkívüli gyorsasággal elszaporodnak: van, akinél a bőrön, van, akinél a nemi szervek környékén, másoknál pedig az emésztőrendszerben vagy más szervekben.

A gombásodás fertőző betegség, amely emberről emberre vagy állatról emberre terjed, érintés útján. Az, hogy valaki megfertőződik-e, függ

– a gombafajta megbetegítő- és fertőzőképességétől;

– a fogadó szervezet immunrendszerének és más védelmi tényezőinek erősségétől;

– a gazdaszervezet „befogadóképességétől”.

A gombák különösen kedvelik a nedves, nyirkos, párás, sötét, kevésbé levegős és édeskés, savanykás közeget: ilyenek az uszodák, a fürdők, a szauna, illetve testünkön az egymásra fekvő bőrrészek (lábujjak köze, hajlatok) és a nyálkahártyák.

A bőrgombásodás

Legtöbbször a kevésbé szellőző, izzadt, ruhával fedett bőrterületeken alakul ki fertőzés. A gombák az elhalt hámsejtekben található szénhidrátokból táplálkoznak. Eleinte csak felszínes, foltos elváltozást hoznak létre: a fertőzés középről kifelé terjed, a peremén pirosas gyűrű keletkezik, a bőr viszket és enyhén hámlik, és ha ilyenkor meggyógyul, átmenetileg fehéres vagy barnás foltot hagy maga után.

Ha az elváltozás nem tud hamar rendbe jönni, a gombák a mélyebb bőrrétegeket is megtámadhatják: ilyenkor a bőr berepedezik, és a réseken bejutva ekkor már baktériumok is felülfertőzhetik a bőrt. Ezáltal a gyulladás mélysége és kiterjedése növekszik; nem ritka a gennyesedés sem.

Körömgombásodás

A kézen és a lábon egyaránt előfordulhat. A körmök sárgásak vagy barnás színűek lesznek, megvastagodnak, majd lemezesen szétválnak. Mivel a körmök regenerációs ideje 8-10 hónap, a kezelésnek (ecsetelés, lakkozás, gyógyszerszedés) is legalább ennyi ideig kell tartania. Bizonyos esetekben sajnos elkerülhetetlen a köröm eltávolítása.

A nyálkahártya gombásodása

Csecsemőknél a szájpenész szokott hosszabb ideig problémát jelenteni, amely elsősorban az emésztőtraktusba történő továbbjutás után okoz komolyabb panaszt: puffadás, hasi görcsök, étvágytalanság, az immunrendszer legyengülése és visszatérő fertőzések, allergiák lehetnek a szövődmények.

Nőknél és férfiaknál a nemi szerveket borító bőr gombásodása feljebb vándorolva hüvelyfertőzést, fehérfolyást, és minkét nemnél húgyúti gombás gyulladást válthat ki. Eleinte csak a gáttájék viszketése, bőrgyulladás, majd fehéres (túrószerű) folyás, illetve férfiaknál a húgycső váladékozása, égő, maró fájdalma jelentkezik. Elhanyagolt esetben a gyulladás akár a magasabb húgyúti szerveket is megtámadhatja, ami csípő vizelettel, a hólyag- és a vesetájak érzékenységével, fájdalmával jár.

Gyomor- és bélrendszeri gombásodás

Manapság a gombásodás ezen fajtája is egyre sűrűbben fordul elő a helytelen táplálkozás, az antibiotikumok mértéktelen fogyasztása és a rossz emésztés miatt. Tünetei közül elsősorban a székrekedés és hasmenés váltakozását, az intenzív puffadást, hasi görcsöket, az étvágytalanságot vagy az intenzív szénhidrátéhséget, az allergiahajlamot vagy az élelmiszer-túlérzékenységet, a levertséget, a koncentrációs zavarokat és a depresszióra való hajlamot kell kiemelni. Gyakran csak vérvétellel állapítható meg a candidafertőzés, mert a székletminta nem minden esetben tartalmaz elegendő csírát.

Megelőzés

Mivel a gombásodás hajlamos krónikussá válni és nehezen kezelhető, különösen fontos a megelőzés, ezért a következőket érdemes mindenképp betartani:

– Csak természetes alapanyagú, jól szellőző ruhaneműket és cipőt használjon.

– Az alsóneműket időnként fertőtlenítse vagy főzze ki: öblítéskor tegyen a vízbe grépfrútmagkivonatot, teafaolajat vagy illóolajat.

– A bőrét napoztassa időnként; télen a rövidebb ideig tartó szoláriumozás is megfelel.

– Tartsa a bőrét szárazon, és ügyeljen az alapos, de túlzásba nem vitt higiénére (pl. nem ajánlott a rendszeres, fertőtlenítős hüvelyöblítés, vagy a napi 2-3-szori fürdés).

– Pihenjen eleget, relaxáljon; éjszaka legalább 2 órát már éjfél előtt aludjon.

– Trenírozza immunrendszerét a következőkkel: Kneipp-kúra, szauna, légzőgyakorlatok, rendszeres sport, gyógyteák (pl. kőhárs, kamilla, legyezőfű, izlandizuzmó, sédkenderfű).

– Térjen át teljes értékű, reform étrendre; csak kevés és természetes édességet (pl. aszalt gyümölcsöket) fogyasszon; időszakonként tartson tisztító, regeneráló zöldség- és gyümölcsnapokat, léböjtöt (elsősorban zöldséglevekkel, pl. bio savanyúkáposztalével, sárgarépalével).

– Antibiotikumokat csak indokolt esetben és átmenetileg alkalmazzon. Antibiotikus kúra után szedjen acidophillus- (tejsavbaktérium-) tartalmú készítményeket, fogyasszon bőven joghurtot, kefirt.

– Tavasszal és ősszel tartson vitamin- és ásványianyag-kúrát

Kezelés

Egyszerűbb eseteket magunk is megpróbálhatunk kikezelni, ám ha 1-2 hét után sem szűnnek meg a panaszok, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor feltétlenül érdemes a bélrendszeri baktériumflórát is ellenőriztetni, mert annak zavara automatikusan a gombásodás visszatérését idézheti elő (ld. laborvizsgálatok).

Az alapmódszerek közé tartozik a gombák kiéheztetése: erre egyéni alkattól függően 7-10 napos tiszta léböjtöt javasolunk. Természetesen önállóan csak az végezhet 2-3 napnál hosszabb léböjtöt, aki egyébként teljesen egészséges! Majd akut esetben egy 3-4 hetes, krónikus esetben egy 3-6 hónapos candidadiéta következik. Ennek során tilos mindenféle édesség és gombás élelmiszer (sajtok) fogyasztása, a gyümölcsök közül is csak a savanykásabbak (bogyósok, kivi, citrusfélék) jöhetnek szóba. Az immunrendszer támogatására a fent már említett gyógyteákon kívül javasoljuk, hogy időszakonként szedjen kúraszerűen echinaceát, illetve homoktövist, gombaölő tulajdonsággal is rendelkező grépfrúmagkivonatot, lucernatartalmú készítményeket.

Ha emésztőrendszeri a fertőzés, a méregtelenítő kúrát kiegészítheti ún. magas béltisztítással, kolon-hidroterápiával (ebből legalább 10-15 alkalom szükséges) is. Javítani kell az emésztést: több rostos ételt kell fogyasztani, több folyadékot kell inni (szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák, frissen préselt vagy készen kapható bio zöldség- és gyümölcslevek). Javasolt kiegészítésül növényi enzimkészítmények szedése és a bélrendszer baktériumflórájának rendezése (orvosi segítséggel). A gombák „vitaminrablók”, ezenkívül romlik általuk a felszívódás is: a helyi tüneteket kísérő általános panaszok elsősorban a vitamin-, ásványisó- és nyomelemhiánynak köszönhetők. Ezek pótlása tehát elengedhetetlen része a teljes gyógyulást célzó terápiának.

Helyileg alkalmazhatunk grépfútmagkivonatos, teafaolajos, illóolajos (citrusfélék, fahéj, szegfűszeg) és propoliszos ecsetelést, öblögetést és lemosást. Ilyenkor 1/2 liter vízhez 5-10 csepp olajat vagy oldatot tegyünk, és naponta többször ismételjük meg a kezelést.

A hüvelygombásodásnál alkalmazzunk rendszeresen tejsavas irrigálást vagy használjunk kúpot.

Makacs esetekben természetesen elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés krémek, ecsetelők, púderek vagy tabletták formájában. Aranyszabály, hogy a kezelést valamivel tovább kell folytatni, mint ahogy a tünetek megszűntek, mert az idő előtt abbahagyott terápia biztosan visszaesést és rezisztens (ellenálló) gombatörzsek elszaporodását eredményezi. Az egykapszulás vagy egyhetes kúrák kizárólag friss fertőzés esetén hoznak csak eredményt, akkor, ha azelőtt a betegnek még soha nem volt hasonló elváltozása.

A betegség lelki vonatkozásainak tisztázására – ha önállóan nem boldogulunk – vegyük igénybe pszichológus vagy kineziológus segítségét. Mindenképp fontos az én határainak védelme, illetve ennek fejlesztése, a saját érdekek kifelé történő képviselete. Ne feledjük: mindenkinek nem lehet, és nem is kell feltétlenül megfelelnünk!


Dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos / www.balaica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!