Tippek a jobb emésztésért

2013. 06. 17.
Szerző: Szimpatika
A rohanó életvitel, a helytelen étkezési szokások, a stressz és a mozgáshiány miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa segít a leggyakoribb problémák áttekintésében, és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.

Figyeljünk az étkezésre és a tünetekre!

„A gyomor- és bélrendszeri panaszok hátterében a banális problémáktól a súlyos elváltozásokig több kiváltó ok is meghúzódhat. Tünetek esetén érdemes megfigyelni, hogy mikor, milyen étel fogyasztása után jelentkeztek a panaszok” – tanácsolja szakértőnk. Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre, túl nagy mennyiségben elfogyasztott étel a gond, de a mozgáshiány vagy a túlsúly is fokozhatja a tünetek erősségét, gyakoriságát. Gyomorégést refluxbetegség, haspuffadást, hasmenést laktózintolerancia vagy lisztérzékenység is okozhat. Az alábbi praktikák hasznosak lehetnek enyhébb tünetek esetén is, hosszabb ideje fennálló panaszokkal azonban mindenképp forduljon szakorvoshoz!

Gyomorégés: a rágózás vagy a nassolás segíthet

Az égető, maró, kellemetlen érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. A rágózás hatására beinduló intenzív nyáltermelés segíthet enyhíteni a panaszokat, a nyál ugyanis semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet. A mentol azonban fokozhatja a panaszokat, így érdemes más ízesítésűt választani a termékek közül. Míg a nassok korántsem az egészséges étrend alapkövei, ha gyomorégésre hajlamos, érdemes mindig magánál tartania egy zacskó ropit, pattogatott kukoricát vagy kekszet, ami szintén gyors segítséget jelenthet a panaszok enyhítésében.

Hasmenésre probiotikumok

A hasznos baktériumok a bélrendszerben találhatóak, a normál bélflóra részei. Fontos szerepük van egészségünk megőrzésében, ezen belül a normál bélműködés fenntartásában is. Antibiotikumos kezelések után gyakori, hogy hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, mivel ezek a készítmények a betegséget kiváltó kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítják a szervezetből. Ilyen esetekben – a megfelelő diéta mellett – a probiotikumoknak is nagy jelentősége van. Hasmenéses panaszok esetén emellett javasolt pár napra a tej kihagyása, de a tejtermékek közül pl. száraz sajtot ehet az illető. A beteg diétája ne szorítkozzon kizárólag főtt krumplira és teára, kekszre. A menü kiegészíthető rizs, banán, alma, sárgarépa és zöldségleves fogyasztásával is.

Székrekedés ellen: folyadék és rostok

A napjainkban jellemző ülőmunka, a kevés mozgás és folyadékfogyasztás, a rostszegény étrend mind hozzájárul a problémák megjelenéséhez. A rostokban gazdag táplálkozás azonban hatékonyan segít megelőzni és kezelni a már kialakult székrekedéses panaszokat. A napi rendszerességgel javasolt, 20-35 g közötti rostmennyiség teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök fogyasztásával biztosítható. A rostok az egészséges bélműködés elérése mellett a fogyásban, a normál vércukorszint megtartásában, a szív- és érrendszeri betegségek és az aranyeres panaszok megelőzésében is segíthetnek. Ne feledkezzünk meg a rendszeres – napi legalább 2 liter – folyadékfogyasztásról sem, hiszen az egészséges bélműködéshez ez is elengedhetetlen!

Diéta a jobb közérzetért

Emésztési panaszok esetén érdemes néhány plusz kilótól megszabadulni. Túlsúlyos egyéneknél gyakrabban jelentkezik haspuffadás és gyomorégés. A kellemetlen tünetek megjelenésére a hasi területen lerakódott felesleg még inkább hajlamosít. Hatékony megoldás, ha a diéta első lépéseként csökkentjük az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott mennyiségeket. Naponta többször, kis adagokban étkezve a gyomorégés megelőzését is segíthetjük.

Mozgás és anyagcsere

Egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás. A sport a gyomor- és bélrendszer működését több módon is támogatja. Egyrészt segít a már korábban említett súlyfelesleg csökkentésében, fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a székrekedés megelőzését is. Másrészt a fizikai aktivitás segít levezetni a stresszt, ami gyakran okoz emésztőrendszeri panaszokat. Hetente három alkalommal végzett, egyórás mozgás pedig a szív-és érrendszeri panaszok és a cukorbetegség rizikóját is jelentősen csökkenti.


www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!