Az alábbiakban azokat a fő tényezőket vesszük számba, amelyek előidézhetik a puffadást és a gázképződést, hogy a kiváltó okok elkerülésével megelőzhessük a kellemetlen tünetek megjelenését.
Kiválthatja a kellemetlenségeket az evés közbeni ivás, mivel a folyamatos nyelés hatására könnyen kerül levegő a gyomorba. Ezen tovább ronthat, ha túl gyorsan eszünk; legjobb, ha étkezésünk legalább 20 percig eltart, és folyadékot csak a végén veszünk magunkhoz.
A túl intenzív mozgás sem hasznos: a futóknak például 71 százaléka küzd valamilyen emésztési problémával, mivel mozgás közben is rengeteg levegő kerül a gyomorba.
Nagyjából minden ötödik brit küzd irritábilisbél-szindrómával: hasfájástól, szelektől, puffadástól és emésztési gondoktól szenvednek. Ezek hátterében gyakran olyan táplálékok állnak, melyek fruktóz formájában tartalmaznak szénhidrátot. A fruktóz nehezen szívódik fel a vékonybélben, ezért átkerül a vastagbélbe, ahol a baktériumokkal keveredve gázokat képez. Ilyen szempontból a cseresznye és a hagyma a legveszélyesebbek, de a káposzta, az alma, a gomba és a kukorica is kerülendő.
Egy másik jelenség, amikor a tejtermékekben található laktóz nem bomlik le megfelelő módon, mert a szervezetben nincs elegendő a laktáz nevű enzimből. Súlyos esetben ez laktózérzékenységhez vezethet, de enyhébb esetben is érdemes csökkenteni a tej- és tejtermékek fogyasztását.
Óvatosan kell bánni a narancs- és az almalével is; előbbit inkább egész gyümölcsként fogyasszuk.
Noha a kenyér, a krumpli és a tésztafélék nem tűnnek ártalmasnak a gázképződés szempontjából, ha újra felmelegítve fogyasztjuk őket, megterhelhetik a gyomrot. Ugyanígy óvatosan kell bánni a sörrel és a borral is, mert mindkettő fokozza a gázképződést.
A rágózás sem veszélytelen: a cukormentes rágók xylitolt tartalmaznak, mely szintén gázokat termel, emellett rágózás közben is sok levegőt nyelünk.
A legismertebb gázképződést fokozó italok közé tartoznak a szénsavak üdítők, ám a helyzetet tovább rontja, ha ezeket közvetlenül a hűtőből kivéve fogyasztjuk, mivel ilyenkor a folyadék nagyon rövid idő alatt melegszik fel 5 fokról 37-re, így a benne található gázok kitágulnak.
Az ételek és italok mellett ronthatnak a helyzeten egyes gyógyszerek is, például a köhögés elleni és a szívgyógyszerek, főleg a bennük található mesterséges édesítőszerek miatt.
Végül pedig érdemes tudni, hogy minden helyzetet tovább ront, ha idegeskedünk és feszültek vagyunk, mert ilyen esetben a gyomrunk összeszűkül, és további fokozott gázképződés várható.
Forrás. www.medipress.hu