Táplálkozás

Itt a megoldás az éhezés ellen?

Harminc „klímabiztos” babfajtát nemesítettek a nemzetközi agrárkutatási szervezet, a franciaországi székhelyű CGIAR (Consultative Group for International Agricultural Research) szakemberei, a növények jelenthetik majd a fő fehérjeforrást a globális felmelegedés által leginkább sújtott térségekben.

Így termeszthet saját zöldséget Budapesten!

A Városi Paradicsom kezdeményezésével bárkinek saját veteményese lehet a Duna-parton, negyed órára a belvárostól. 500 darab 40m²-es föld parcellát nyitottak meg azoknak, akik már idén saját zöldséget szeretnének.

Húsvét: erre figyeljünk főzéskor!

Jeles ünnepeink élelmiszerfogyasztási szempontból is saját jellegzetességekkel, arculattal rendelkeznek. A húsvét ezek közül is kiemelkedik, például sonka- és tojásfogyasztás tekintetében ez az év legfontosabb „szezonja".

Amit az érelmeszesedésről tudni kell

„Csendes” kórnak nevezik a köznyelvben ezt a betegséget, ami észrevétlenül alakul ki, kezdetben nincsenek tünetei, idővel mégis számos ember ennek következtében hal meg. Az érelmeszesedés okairól, következményeiről és megelőzéséről Dr. Papp Lászlót, a nagyvenyimi Szent Bernát Patika gyógyszerészét kérdeztük.

Miért kell sokkal több kishalat ennünk?

A kisebb méretű halfajokat, így a szardellát, a szardíniát, a heringet vagy a makrélát ajánlja az étlapra a világ húsz vezető séfje a túlzott halászat miatt veszélybe került nagyobb halfajok helyett egy San Sebastianban megrendezett találkozón.

Hazai kezdeményezés: segítség allergiásoknak

A közeljövőben új jelölés segít eligazodni az ételallergiásoknak az élelmiszerek útvesztőjében. A Mentes és Finom emblémát éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák ajtóin is láthatjuk majd.

Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata

Amerikai szakemberek egy tízéves kutatásra alapozva úgy vélik, a megfelelő étrend szignifikánsan csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát. A chicagói Rush Egyetem szakemberei eredményeiket az Alzheimer's & Dementia folyóirat márciusi számában tették közzé.

Napi egy tál gabona életet menthet

Tizenhét százalékkal csökkent a rák, a szívbetegség, a légzőszervi kórok és a cukorbetegség okozta idő előtti halálozás veszélye azoknál, akik minden elfogyasztott 1000 kilokalóriánként 34 gramm teljes értékű gabonafélét ettek - mutatta ki egy a Harvard Egyetem által készített hosszú távú kutatás.

Felejtsük el a sztárdiétákat!

Mindannyian szeretnénk egészségesen élni, jó formában lenni, tele energiával és lendülettel. Ugyanakkor folyamatosan hallunk a jobbnál jobb „csodadiétákról”, amelyektől egy-kettőre modellvékonyságúra fogyhatunk. Nincsenek abszolút igazságok, csak irányelvek. Ezeket próbáltuk meg most összeszedni dr. Breyer Helga belgyógyász-szakorvossal, a Mens Mentis Egészségcentrum társalapítójával.

Csak azért is jókedvem lesz!

Elhatároztam, hogy nem hagyom eluralkodni magamon a rossz hangulatot. Pedig tél vége van. Kimerültek tartalékaim. Elegem van a sötétségből, a szitáló ködből, a hideg, nedves reggelekből. Vágyakozom a napsütés, a szelíd meleg után. Várom a tavaszt. És addig is jó kedvem lesz. Bár még nem tudom, hogyan.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!