Ha eddig nem tettük, ideje belevágni! - A meditáció előnyei

Forrás: greendex.hu
A rengeteg környezeti hatás, a tengernyi információ és a világ változásai azt is stresszessé teszik, aki alapvetően nyugodt természetű. Mind küzdünk a szorongással, a jövővel kapcsolatban érzett bizonytalansággal vagy a hétköznapok nehézségeivel. Szerencsére van egy megoldás, ami ingyen van, bárki számára elérhető és tanulható, ráadásul bizonyítottan segít leküzdeni a stresszt. A meditáció aranyat ér, csak vágjunk bele!

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, valójában időbe telik, amíg elsajátítjuk. Ez a folyamat attól is függ, hogy milyen a természetünk: van, akinek könnyebben megy, van, akinek pedig nehéz kikapcsolni. A meditálás ugyanis arra edzi az elménket, hogy irányítsuk a gondolatainkat, jobban összpontosítsunk, miközben elnémítjuk a zajt magunk körül.

Nem véletlenül egyre népszerűbb: számos kutatás jelenik meg arról, milyen egészségügyi előnyökkel jár az, ha valaki rendszeresen meditál.

Ezt a folyamatot használhatjuk arra, hogy lazábban vegyük az akadályokat, lecsendesítsük magunkat, jobban koncentráljunk, és csökkentsük a stresszt és a szorongást. A klímaváltozás, a gazdasági helyzet és a világ számos történése éppen elég okot ad arra, hogy a stressz befurakodjon a mindennapjainkba, hogy aztán egyre kevésbé tudjuk kezelni.

Ezért fontos, hogy megismerjük a meditáció előnyeit, és kihasználjuk az általa nyújtott lehetőségeket, akár alvászavarról, akár szorongásról vagy egészségügyi gondokról legyen is szó.

Bárhol, bármikor meditálhatunk. (Forrás: Envato Elements)

Csökkenti a stresszt

A stressz csökkentése az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek kipróbálják a meditációt.

Normális esetben a mentális és a fizikai stressz a stresszhormon, azaz a kortizol szintjének növekedését eredményezi. A kortizolszint emelkedésének számos káros következménye lehet a szervezetben: ezek egyike például a gyulladást okozó vegyi anyagok, az úgynevezett citokinek felszabadulása.

Ezek a hatások megzavarhatják az alvást, depressziót és szorongást okozhatnak, növelhetik a vérnyomást, valamint zavaros gondolkodáshoz vezethetnek. És ezeket pusztán egyetlen hormon szintjének megemelkedése okozza…

Egy 8 hetes vizsgálatban a „mindfulness meditation” nevű meditációs stílus csökkentette a stressz okozta gyulladásos választ. Ezenkívül a kutatások kimutatták azt is, hogy a meditáció javíthatja a stresszel kapcsolatos egészségügyi állapotok tüneteit is, beleértve az irritábilis bélszindrómát, a poszttraumás stresszt és a fibromyalgiát. Számos változata segíthet tehát abban, hogy csökkentsük a stressz okozta betegségek kialakulásának esélyét.

A meditáció enyhítheti a stresszel kapcsolatos tüneteket. (Forrás: Envato Elements)

Segít a szorongás leküzdésében

A stressz szintjének csökkenése abban is segít, hogy kevesebbet szorongj. Ez pedig ma már igencsak fontos eredmény, ha abból indulunk ki, hogy gyakorlatilag bármi szorongást kelthet.

Egy közel 1300 felnőtt bevonásával készült metaanalízis eredményeként megállapították, hogy a meditáció csökkentheti a szorongást. Ez a hatás ráadásul azoknál bizonyult a legerősebbnek, akik a leginkább szorongtak.

Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a 8 hetes éber meditáció csökkentette a szorongásos tüneteket a generalizált szorongásos zavarban szenvedőknél, valamint növelte a pozitív önkifejezés előfordulását, és javította a stresszreaktivitást és az ezzel való megküzdést.

Az is meglehetősen érdekes, hogy a jóga szintén szorongáscsökkentő erővel bír. Ez valószínűleg a meditációs gyakorlat és a fizikai aktivitás előnyeinek köszönhető.

Szintén óriási előny, hogy a meditáció segíthet a munkával kapcsolatos szorongás szabályozásában is. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak az alkalmazottaknak, akik 8 hétig gyakorolták az éber meditációt, javult a hozzáállása, és csökkent a stressz, valamint a túlhajszoltság érzése a kontrollcsoporthoz képest.

Javítja a mentális egészséget

A meditáció bizonyos formái jobb énképhez és pozitívabb életszemlélethez vezethetnek. Például abban is segíthetnek, hogy jobb és pozitívabb eseményekre fókuszáljunk az életünkben.

18 tanulmány áttekintése alapján igazolva látszik az, hogy a meditációs terápiában részesülőknél a depresszió tünetei csökkentek a kontrollcsoporthoz képest.

A fent említett citokinek befolyásolhatják a hangulatot, és elősegíthetik a depresszió kialakulását. Számos tanulmány szerint a meditáció csökkentheti a depressziót azáltal, hogy csökkenti ezen anyagok szintjét a szervezetben.

A szorongás ellen is véd és csökkenti a depressziót. (Forrás: Envato Elements)

Növeli az öntudatot

Nem mellékes tény, hogy a meditáció az önismeret és a fejlődés útjára is segíthet rálépni. Az önismereti meditáció kifejezetten arra irányul, hogy segítsen jobban megérteni önmagunkat és azt, hogy hogyan viszonyulunk a körülöttünk lévő emberekhez.

Más meditációs formák megtanítják felismerni azokat a gondolatokat, amelyek károsak vagy az egyén számára önpusztítók lehetnek. Minél tudatosabbá válunk, annál konstruktívabbak leszünk.

27 tanulmány áttekintése alapján kimondható, hogy a tai chi gyakorlása összefügg az egyéni hatékonysággal, a magunkba vetett hittel, és az egyéni kihívások leküzdésével. Továbbá csökkenti a magány érzését, és szociálisan is érettebbé tesz. A problémamegoldó készségek javulása pedig csak hab a tortán.

Kitartóbb és jobb figyelem

Hosszabb ideig fókuszálni, egy valamit előtérbe helyezni egyre nehezebb. A meditáció ebben is segít: növeli a figyelmünk erejét és kitartását.

Egy tanulmány például azt találta, hogy azoknak az embereknek, akik vezetett meditációt hallgattak, javult a figyelmük és a pontosságuk a feladatok végrehajtása közben a kontrollcsoport tagjaihoz képest.

Sőt, egy áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a meditáció akár meg is fordíthatja azokat az agyi mintákat, amelyek hozzájárulnak az elkalandozáshoz, az aggodalomhoz és a figyelem hiányához. Mindehhez elég lehet napi 13 perc meditáció!

Az önismeret útján is végigvezethet. (Forrás: Envato Elements)

Csökkenti a demenciát

Az előzőek értelmében a figyelem javulása és a gondolkodás tisztasága segíthet fiatalon tartani az elmét. A Kirtan Kriya olyan meditációs módszer, amely egy mantrát vagy éneket kombinál az ujjak ismétlődő mozgásával, hogy összpontosíthassunk a gondolatainkra. Az életkorral összefüggő memóriavesztésben szenvedő embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a módszer javítja a neuropszichológiai tesztek eredményeit.

A rendszeres meditációval elért jobb összpontosítás tehát javíthatja a memóriát és a mentális tisztaságot. Ezek az előnyök kétségkívül segíthetnek az életkorral összefüggő memóriavesztés és a demencia leküzdésében.

A meditációtól kedvesebbek leszünk

Nem tűnhet fontos szempontnak, pedig nagyon jelentős, elég csak kimenni az utcára vagy az utakra… A meditáció bizonyos típusai pedig erősíthetik a pozitív érzéseket és tetteket önmagunk és mások felé.

A Metta olyan meditáció, melynek lényege, hogy önmagunk iránti kedves gondolatok és érzések kialakításával foglalkozunk. A gyakorlás során az emberek megtanulják, hogy az így felerősített kedvességet és megbocsátást a külvilág felé is kiterjesszék, először a barátokra, majd az ismerősökre, végül az ellenségekre.

Egy 50 főiskolai hallgató részvételével végzett tanulmány kimutatta, hogy a Metta meditáció heti háromszori gyakorlása már 4 hét után javította a pozitív érzelmeket, az interperszonális interakciókat és mások megértését.

Akár a munkahelyünkön is bevethetjük. (Forrás: Envato Elements)

Segíthet a függőségek leküzdésében

A meditációval fejleszthető mentális fegyelem segíthet a függőségek feloldásában úgy, hogy növeljük az önkontrollt, és tudatosítjuk a függőséget okozó viselkedést kiváltó tényezőket. A meditáció segíthet megtanulni irányítani a figyelmet, kezelni az érzelmeket és jobban megérteni a mögöttes okokat.

Egy 60 alkoholproblémákkal kezelt emberen végzett vizsgálat azt találta, hogy a transzcendentális meditáció gyakorlása alacsonyabb szintű stresszel, pszichés szorongással, alkohol iránti vággyal és alkoholfogyasztással járt már 3 hónap után.

A meditáció fejleszti a mentális tudatosságot, és segíthet kezelni a nem kívánt érzések kiváltó okait. Ez segíthet kilábalni a függőségből, kezelni az egészségtelen táplálkozást és elhagyni más nem kívánt szokásokat.

Javítja az alvást

A lakosság közel fele küzd alvászavarokkal. A meditáció azonban javítja az álmatlansággal járó borzalmakat, kontrollálja a száguldó gondolatokat, amelyek sokszor az éjszaka közepén érkeznek.

Ezenkívül segíthet ellazítani a testet, oldja a feszültséget, és békés állapotba hozhat, amelyben sokkal könnyebben alszunk majd el.

Segít a fájdalomérzet szabályozásában

A fájdalomérzékelés összefügg a lelkiállapottal, és stresszes helyzetben felerősödhet.

38 tanulmány áttekintése alapján azt a következtetést fogalmazták meg, hogy az éber meditáció csökkentheti a fájdalmat, javíthatja az életminőséget, és csökkentheti a depresszió tüneteit a krónikus fájdalomban szenvedőknél. Aki meditál, az könnyebben megbirkózik a fájdalommal, sőt, enyhébb fájdalomérzetet is tapasztalhat.

Az alvásproblémákon is segít. (Forrás: Envato Elements)

Könnyen elérhető, számos változata van

Fontos szót ejtenünk a meditáció technikai előnyeiről is. Nincs szükség speciális helyre vagy felszerelésre ahhoz, hogy meditáljunk. Elég hozzá napi néhány perc, egy kényelmes hely, ami akár egy zöld réten is lehet, és már kezdhetjük is.

Több stílus közül választhatunk, ám alapvetően két fő iránya van:

Fókuszált meditáció: Ez az irányzat egyetlen tárgyra, gondolatra, hangra vagy vizualizációra összpontosítja a figyelmet. Célja, hogy megszabadítsuk elménket a zavaró tényezőktől. A meditáció középpontjában a légzés, a mantra vagy a nyugtató hang áll.

Nyílt, megfigyelő meditáció: Ez az irányzat arra ösztönöz, hogy megfigyeljük a környezetünket, a gondolatmenetünket és az önérzetünket, és ezt minél mélyebben tudatosítsuk magunkban. Ez magában foglalhatja az elfojtott gondolatok, érzések vagy impulzusok tudatosítását is.

Az, hogy ki mikor és hogyan meditál, mindenkinek egyéni döntése. Akár a reggeli ébredés előtti időszakban, akár este, lefekvés előtt, akár napközben is hatásos lehet, ha magunkra irányítjuk a figyelmünket.

Annak, aki szeretné a mindennapi rutinjába is beépíteni a meditációt, érdemes több stílussal is kísérleteznie, hogy lássa, számára melyik a legmegfelelőbb.

Borítókép: Envato Elements, források

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!