Az élet méltó befejezése

Szerző: Szimpatika
A Magyar Hospice Alapítvány 20 éve dolgozik azért, hogy a daganatos betegek aktív kezelésük lezárulása után lehetőleg otthonukban kaphassanak teljes körű egészségügyi ellátást és lelki támogatást.

Egy, a Tárki által 2011-ben végzett felmérés szerint a társadalom 86%-a otthonában szeretne meghalni. Ez a tény is alátámasztja azt, hogy a daganatos betegek otthoni ápolása egyre fontosabbá válik. A hospice-palliatív ellátás hatékony fájdalomcsillapítást, szeretetteljes gondoskodást és méltóságteljes életvégi állapot biztosítását jelenti. Régen, amíg a különböző generációk együtt éltek, természetes volt, hogy a családtagok tudták, miként kell kezelni beteg hozzátartozójukat, és átélték a szülők, nagyszülők elvesztését. Napjainkban a generációk különélésével, a kórházi rendszer elterjedésével az otthoni haldoklás, a halál elvesztette „természetes mivoltát”, tabutémává vált.

Most egy egyedülálló kezdeményezést bocsátanak útjára. Az alapítványuk szakemberei több mint 20 éve végeznek otthonápolási tevékenységet. Ezt a felhalmozott tudást szeretnénk most átadni az érintett családoknak, hozzátartozóknak.

Rövid, pár perces ismeretterjesztő, bemutató kisfilmeket készítettek az otthonápolás legfontosabb teendőiről, tudnivalóiról. Hasznos és nélkülözhetetlen tanácsokkal igyekeznek segíteni azokat, akik vállalják hozzátartozóik otthonápolását. Ezekkel a kisfilmekkel nemcsak a gyógyíthatatlan daganatos betegek, hanem bármely más ok miatt (pl. műtét, betegség utáni lábadozás) otthonápolásra szorulók ápolását szeretnénk megkönnyíteni. Szakképzett orvosaik, ápolóik és a betegellátásban régóta tevékenykedő önkénteseik vettek részt a filmek elkészítésében. A szervezet youtube csatornáján az összes film megtekinthető, nézzen most meg egyet Ön is! Például tudja ön, hogy hogyan kell megmosni a fekvő beteg haját?


Egyedülálló a kezdeményezésük, hiszen ilyen rendszerező, egyszerű, de a legfontosabb információkat összefoglaló, ismeretterjesztő kisfilm-összeállítás laikusok számára még nem készült Magyarországon.

Céljuk, hogy minden érdeklődő és rászoruló számára hozzáférhetőek legyenek a filmek. Terjeszteni kívánják az interneten, a közösségi oldalakon, és várják a hospice szervezetek és egyéb, betegápolással foglalkozó weboldalak és intézmények megkeresését is.

Az eddig elkészült oktatóvideók témái:

– Beteg mozgatása

– Beteg felültetése az ágyban

– Beteg oldalra fordítása

– Hajmosás ágyban

– Beteg borotválása ágyban

– Kéz- és lábkörömápolás

– Testi higiéné (fürdetés, tisztába tevés)


Az év folyamán a sorozat további filmjei is elkészülnek majd.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!