A család mindennél fontosabb

2014. 08. 02.
|
Címkék: Csak szólok...  Család 
Azt olvasom, hogy a jó párkapcsolat a testi-lelki egészség meghatározó tényezője. Meg hogy a házasok általában boldogabbak, tovább élnek, mint a társ nélküliek. Mert az ölelések gyakorisága a házastárssal összefüggést mutat a vérben található szív- és érrendszeri védőfaktorok mennyiségével és a vérnyomás értékével.

Ezért is igaz az a megállapítás, hogy a jó párkapcsolatban élők egészségesebbek, mint a magányosak. Azt is olvasom, hogy az elfogadást, az intimitásra való képességet, a megbocsátani tudást, az okos kompromisszumkészséget tanulni kell, lehet. Legeredményesebben a családban.

A család ezért is mindennél fontosabb.

Olvasok tovább... Egy nemrégiben elvégzett, az Ország Boldogság Tesztje elnevezésű akció során kiderült, hogy egyre több az egyedül élő, szkeptikus, szorongó ember, aki orvosi segítségre szorul. A lelki élettel foglakozó szakemberek szerint azért, mert hiányzik életükből a legkritikusabb élethelyzetekben a család, amely a pozitív attitűdöt erősíti, és erőt ad a nehézségek elviseléséhez.

A család, ugyanis, fontosabb a karriernél, a sikernél, a pénznél.

A család mindennél fontosabb.

Miért jutott mindez az eszembe? Nos, azért, mert a napokban meghívót hozott a postás. Egy kivételes családi eseményre.
Kicsit féltem tőle. A családtagok java részét személyesen nem ismertem. Nehéz dolog egy nagy és összetartó családba, annak bonyolult kapcsolataiba belecsöppenni. S bár szakmám miatt, azt hiszem, nincsenek kommunikációs gondjaim, mégis felmerült bennem a szorongás, melyet Eric Berne, a híres amerikai pszichiáter úgy fogalmazott: mit mondasz a „Helló” után? Magyarul: miről fogok egy hosszú ebéd alatt, számomra mégiscsak ismeretlen emberekkel beszélgetni. De aztán lefutott bennem mindaz, amit erről a sikeres családról tudok. „Ugyan – nyugtattam magam –, csak nem fogok magányosan ülni az asztal sarkánál egy olyan családban, ami tele van vállalkozó kedvű emberekkel, gyógyszerészekkel, tanárokkal, cégvezetőkkel, önkormányzati képviselőkel? Akik egy gyönyörű operaelőadásért, koncertért olykor több száz kilométert képesek voltak utazni! Ahol még a hetven-nyolcvan éves nagymamák és nagypapák is fent vannak a Facebookon!”

Felesleges volt szoronganom.

A családi esemény Baranyai Ilona és Varga Gyula gyémántlakodalma volt. Házasságuk hatvanadik évfordulója.

Szép volt nagyon. Ica néni és Gyuszi bácsi elfogódottság, zavar és izgalom nélkül „viselték” a rájuk irányuló figyelmet, fogadták el a szeretetet. Lecke volt ez számomra egészséges lélekből, emberi tartásból, és a boldogságra való képességből.

A templom megtelt, a pap szépen beszélt. A gyöngyösi ferencesek templomában a hálaadó szentmisére, s az azt követő ünnepi lakomára még Amerikából is eljöttek régi barátok, gimnáziumi osztálytársak. A vendéglőben, az ebéd előtt levetített fényképeken az elmúlt hatvan év legfontosabb pillanatait láthattuk. A régi menyegzőt, a gyerekek születését, a gyerekek esküvőjét, aztán az unokák érkezését. Kezdetben fekete-fehér, aztán színes fotókon rögzített pillanatokat. Két egymást szerető ember hosszú, közös életéből. Azt láttuk, ami az életben igazán fontos. Azt láttuk, ahogyan az ember a körülmények, a történelem viharai, a rendszerek változásai közben, annak ellenére: boldog.

Ilyen ritka eseményeken az ember elgondolkodik, hogy mi a titok.

Mitől jó, tartós hatvan éven át egy párkapcsolat?

Mi kell hozzá? A pszichológusok szerint bizalom, kölcsönös tisztelet, intimitás, mely nem csupán érzékiség. Több annál. Az, hogy álarc nélkül merem vállalni magam, érzéseim, gondolataim a másik előtt. Aztán az elfogadás képessége. Szabadság és közös érdeklődés, közös programok. No és viszonosság, hogy kiegyensúlyozottan működjön a kapcsolatban az „adok-kapok”. És persze hűség meg lojalitás.

Mennyi minden! Ezért olyan nehéz!

Pedig életünk legfontosabb kérdései közé tartozik, sikerül-e olyan társat találnunk, akivel egyetértésben leélhetjük az életünket, felnevelhetjük a gyerekeinket, aki számíthat ránk, s akire jóban-rosszban számíthatunk. A különböző társadalmak és történelmi korok más és más fontosságot tulajdonítottak a párválasztásnak. A keleti, a lélekvándorlásban hívő emberek számára az életben nem az egyéni boldogulás a legfontosabb. Ezért a házasság feltétele jórészt ma sem a szerelem, hanem egyfajta gazdasági, társadalmi érdekszövetség. Az individualista nyugati kultúrák szerint azonban, mivel az ember csak egyszer él, joga van a boldogsághoz. Így aztán a szerelem nevében házasodnak, válnak, ölnek és ölelnek.

A szerelem azonban csak akkor lesz tartós, mondják a szakemberek, ha megvan benne az intimitás, a szenvedély és az elkötelezettség. Döntés arról, hogy nekem ő és csakis ő kell, kitölti az életem az iránta érzett szerelem. Ritka az, hogy tartósan, akár egy egész életen át mind e három egyszerre legyen jelen.

Valószínűleg akkor érezzük úgy, hogy megtaláltuk az igazit, ha párunkkal képesek vagyunk megteremteni a kora gyerekkorban átélt intimitást, környezetünk, szüleink elfogadják őt, anyagi, társadalmi biztonságot teremt számunkra, és alapvetően egyforma értékek mentén tudjuk nevelni gyerekeinket, élni mindennapjainkat. Hogy mindez mennyire bonyolult folyamat, bizonyítja, hogy keveseknek sikerül.

Mindez azonban csupán elmélet. Ica néni és Gyuszi bácsi valószínűleg csak legyintenének. S mosolyognának csendesen. Mert a titok megfogalmazhatatlan. Talán csak ennyi: hit és szeretet. Hétköznapok és ünnepek.

Olyan ritka ünnepek, mint ez a gyémántlakodalom. A vendéglőben, amikor felemelkedett a hangulat, Gyuszi bácsi örökifjú feleségének elénekelte szerelmes dalát, s a társaság ötven év fölötti tagjai táncolni kezdtek, a húsz alattiak, az unokák elvonultak. A legkisebb, a gyönyörű szép, vékony gimnazista, szerelmével a sarokban csókolózni kezdett.

Nekem pedig mosolyognom kellett, mert ott a gyöngyössolymosi panzió éttermében oly egyszerűnek tűnt ez az egész. A szerelemnek kacskaringós útja, mely az első, félénk csókoktól, esküvőkön és szülőszobákon át a gyémántlakodalomig vezet.

Ha vezet. Ha Isten úgy akarja. Gyula bácsi és Ilonka néni tudja ezt. Ezért az 1954-ben megkötött házasságuk hatvanadik évében, a gyémántlakodalmuk alkalmából mondott hálaadó szentmisén az örökkévalónak köszönték meg, hogy szerethették, s hogy még ma is szeretik egymást. Hogy élnek.

Isten tartsa meg őket ilyen fiatalosan, egészségben, jókedvűen még sokáig.

 

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el