A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele

Forrás: Marie Claire
Gyakran előfordul, hogy egy stroke, azaz szélütés előtt az érintettek egy úgynevezett mini stroke-ot vagy figyelmeztető stroke-ot is átélnek. A mini stroke-nak is nevezett tranziens iszkémiás roham (TIA), vagyis az átmeneti agyi keringészavar ugyanolyan tünetekkel jár, mint a stroke, ám ezek a tünetek néhány perc alatt, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint az átmeneti iszkémiás rohamot elszenvedők közül majdnem minden ötödik embernél 90 napon belül teljes szélütés alakul ki.

Mivel a mini stroke tünetei 24 órán belül rendeződnek, az érintettek gyakran úgy gondolják, ezzel túl is vannak az egészen és nem érzik szükségét a kivizsgálásnak. Pedig a jelenséget nem lenne szabad félvállról venni, és mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni.

Lássuk melyek a mini stroke figyelmeztető jelei, amelyeket mindenkinek ismernie kellene!

1. Egyensúlyzavar és gyengeség

A mini stroke egyik leggyakoribb jele az egyensúlyzavar és a gyengeség. Általában ez a test egyik oldalán jelentkezhet, mondta dr. Hardik Amin, Yale New Haven Kórház stroke-gyógyászati igazgatója.

2. Látászavar

Az érintetteknél látászavar vagy látásvesztés jelentkezhet az egyik, vagy mindkét szemnél. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintett nem fog semmi sem látni. Gyakran kettős látás lép fel, amelynek során egy tárgyról egyszerre két képet látunk.

3. Arc zsibbadása, petyhüdtsége

Egy másik tünet az arc petyhüdtsége, vagy az arc egyik oldalán az izomkontroll elvesztése. Zsibbadást tapasztalhatnak az érintettek, és nehéz lehet mosolyogniuk vagy mozgatniuk a szájuk egyes részeit. Bár a mini stroke általában más tünetekkel is jár, fontos, hogy akkor is azonnal kivizsgáltassuk maguknat, ha ez az egyetlen probléma, amit tapasztalunk.

4. Kar gyengesége

Dr. Hardik Amin szerint a kar gyengesége a mini stroke másik lehetséges figyelmeztető jele. A tárgyak felemelése és a karok tartása nehéz feladatnak tűnhet, különösen akkor, ha korábban nem volt gondunk vele. Ez a tünet is általában a test egyik oldalán jelentkezik.

5. Beszédproblémák

Dr. Amin arra is felhívta a figyelmet, hogy az érintetteknek nehézséget okozhat a beszéd vagy a megfelelő szavak megtalálása. Az érintettek szavai zavarossá, elmosódottá válnak.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!