4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet

Forrás: Marie Claire
Az Egyesült Államokban 12 éves kor felett minden 8. emberből 1 mindkét fülén halláskárosodással küzd, és körülbelül 28,8 millió amerikai felnőttnek lenne szüksége hallókészülékre. Ha valaki rosszul, vagy egyáltalán nem hall, az a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy ki kellene vizsgáltatni a fülét – de nem az egyetlen. A követezőkben audiológus szakemberek mondják el, milyen tünetek jelezhetnek még halláskárosodást.

Nehezen tudunk lépést tartani a beszélgetésekkel

Ha beszélgetések közben állandóan visszakérdezünk, mert nem értjük, amit a másik mond, lehet, hogy itt az ideje, hogy ellenőriztessük a fülünket.

„Nehezünkre eshet lépést tartani a beszélgetésekben. Ez magában foglalhatja azt is, hogy nehezen hallunk a háttérzajok miatt, illetve, hogy rendszeresen megkérjük a másikat, hogy ismételjék meg, amit mondtak, vagy gyakran félrehallunk” – mondta Terry Zwolan, audiológus szakember.

Envato Elements

Nagyon hangosan nézzük a tévét

Rendszeresen ránk szólnak a családtagjaink, hogy halkítsuk le a tévét, mert üvölt? Ez is annak a jele lehet, hogy ideje lenne kivizsgáltatni a fülünket.

„Előfordulhat, hogy a tévé vagy a rádió hangerejét olyan szintre tekerjük fel, amely hangosabb, mint amit mások szeretnek, vagy úgy érzékeljük, mintha az emberek motyognának körülöttünk” – mondta Zwolan.

Cseng a fülünk

Bár a fülcsengés (vagy fülzúgás) nem mindig a halláskárosodás tünete, de azt is jelezheti.

„Egyesek tartós csengést, zúgást, fájdalmat vagy nyomást tapasztalhatnak az egyik vagy mindkét fülben” – mondta Zwolan. „Az is előfordulhat, hogy csak az egyik oldalon hallunk rosszul, ami miatt nehéz megkülönböztetni, honnan jönnek a hangok, vagy a saját hangunk hangzik másképp.”

Katie Koebel, audiológus és a HearingLife Canada audiológiai vezetője hangsúlyozza, hogy a fülzúgás esetén mindenképpen fontos elmenni egy hallásvizsgálatra. „A fülzúgás, vagy fülcsengés gyakran társul halláskárosodással járó állapotokhoz” – mondta. „Ha ezt hosszabb ideig tapasztaljuk, érdemes egy hallásvizsgálaton átesni.”

Envato Elements

A természetes hangokat nehezen halljuk

Ha hirtelen nehezebben halljuk meg a természet hangjait – gondoljunk például a madárcsicsergésre vagy az esőre –, az Zwolan szerint fontos intő jel lehet.

Amy Bishop audiológus hozzátette, hogy ez a hétköznapi háztartási hangokra is vonatkozhat. „Néhányan azt mondják, hogy nehezen hallják az olyan hétköznapi hangokat, mint például az irányjelzőt, a forró vizet vagy a mosógép csengőhangját” – mondta.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!