Testvérsorrend meg a dominóvár

2014. 02. 24.
|
Február van. Rossz hónap. Hideg, nyálkás, barátságtalan, undok hónap. Utcára sincs kedve menni senkinek.

Játszunk a lakásban. Idősebb, majdnem hatéves unokámmal dominózunk. Bár a gyerek imád mindent, ami számokkal kapcsolatos, a dominó nem köti le. „Építsünk inkább várat a kockákból!” – mondja. „Jó – egyezek bele –, rakj egy dominót te, egyet én. Az veszít, akinél ledől a vár.” Ez tetszik neki. Rakjuk is élére a kockákat, szépen egymás után. Már alig marad felraknivaló, amikor Eszter következik. Mérlegeli a helyzetet, és úgy ítéli meg, hogy már nem tud újabb dominót felrakni anélkül, hogy a torony ledőlne. Gondolkodik, majd szándékosan összerombolja az egészet.

„Vesztettél” – mondom neki. „Nem vesztettem – tiltakozik –, direkt rontottam el.” „Igen – bólintok –, igaz, hogy direkt vesztettél, de ez akkor is vesztés.” Ezen elgondolkozik. Egy órával később még mindig a dominó van műsoron. Eszter újabb várat épít. Nem akar versenyezni. Ki akarja próbálni magát. Testvére, a kicsi, a még csak négyéves, szeretne beszállni. Persze, nem tud, hiszen az élükkel egymásra állított dominók rakásához finom mozdulatok szükségesek, olyanok, amilyenekkel ő még nem rendelkezik.

Nem is kell rendelkeznie.

A helyzet nehezen kezelhető. A kicsinek is igaza van, hiszen ő is szeretne részt venni a játékban, és az számára nem elfogadható érv, hogy erre még nem képes. A nagynak is igaza van, ha nem hagyja, hiszen most ő épít, a kicsi csak elrontaná. Mi lesz ebből?

Először úgy tűnik, hogy a kicsi beletörődik a megváltoztathatatlanba. Elvonul mással játszani. Eszter boldogan felrakja az összes dominót. Már majdnem elkészül, amikor a kicsi odasomfordál és ledönti. A helyzet tipikus, „úgy kezdődött, hogy visszaütöttem”. Eszter zokog. Siratja a dominóba fulladt délutánja összes keserves csalódását. Nóri pedig elégedetten odébbáll.

Az efféle pontokon a szülők hajalmosak közbelépni, és a testvérek közötti pozícióharcoknak arról a pillanatáról, amire rálátnak, igazságot szolgáltatni. „Szégyelld magad, Nóri” – mondják esetünkben a kicsinek, akinek persze esze ágában sincs szégyellnie magát. Úgy érzi, igaza volt, úgy érzi, győzött, akkor is, ha ő a kisebb. A nagyobb, akinek tornyát a pisis összerombolta, szintén győztesnek érzi magát, hiszen a szülő őt védte meg. A két győzelem között azonban alapvető indulati különbség van. Az egyik erőből elért, a másik gyengeségből. S bár az egész história túlságosan bonyolultnak tűnik, a gyerekek egész biztosan tökéletesen érzik, átélik, sőt megkockáztatom, tudják. Remekül végigviszik, napjában többször is a koreográfiát. Játszmákat játszanak egymással és a szülőkkel. Ha a felnőtt belemegy a dologba, akkor a konfliktusmegoldás rögzül. A továbbiakban a kicsi erővel, a nagy sírással fogja a konfliktusait megoldani.

Na jó – mondhatod, kedves Olvasó –, akkor mégis, mi a fenét lehet a testvérharcokkal csinálni?

Szerintem a legjobb nem beleavatkozni. Testvérek, mióta világ a világ, küzdenek egymással. Születésük pillanatától harcot folytatnak a családon belüli szűkös erőforrásokért. Szegény családokban effektíve az élelemért, jobb módú családokban pedig azért, amiből a legkevesebb jut: szüleik idejéért, szeretetéért, figyelméért.

Egyébként, ha feltétlenül muszáj, családi vitákban én igyekszem az elsőszülöttek pártjára állni. Profánul azt mondhatnám, azért, hogy megtörjem az ősi átkot, mely az emberiséget sújtja azóta, hogy az elsőszülött Káin megölte testvérét, Ábelt. Miért tette? Azért, mert az Isten visszautasította őt, míg testvére áldozatát elfogadta.

Néha azt gondolom, persze, képletesen és erős túlzással, de a bibliai történet játszódik le a családokban nap mint nap. A szülő, aki a gyerek szemében maga az Isten, minden olyan esetben, amikor igazságot tesz a testvérek vitáiban, az egyik gyereket elfogadja, a másikat elutasítja. Az elutasított éktelen haragra gerjed, s ezt ráadásul még titkolnia is kell. Úgy tapasztalom, hogy az elutasított gyakran a nagyobb, az okosabb. Mit csinál hát, hogyan védekezik? Elkezd úgy viselkedni, mint a kicsi. A szülő erre még mérgesebb lesz, és csak nagyon ritkán gondol bele abba, hogy az elsőszülöttek vesztesége milyen felmérhetetlenül nagy. Kezdetben minden mozdulatukat, szavukat aggódó szülői, nagyszülői figyelem és lelkesültség kísérte. Sztárok voltak egészen addig, míg a testvérük, testvéreik meg nem születtek. Akkor azonban kiűzettek a Paradicsomból. Olyan sérelem ez, amelyet lehetetlen elfelejteni. Ráadásul, a családokban szinte mindig a legnagyobb gyerek húzza a rövidebbet. Ő az, aki már elég okos, akinek engednie kell, aki már meg tudja csinálni, el tudja rakni, ide tudja hozni. A sors rendszerint kárpótolja őket azzal, hogy sokkal tudatosabbak és teljesítményorientáltabbak lesznek későbbi életükben.

Legalábbis így gondolja Alfred Adler, a Freud által kitagadott, s így önálló iskolát alapító pszichoanalitikus, akinek iskolája a testvérsorrendben elfoglalt pozíció jellemformáló hatásával foglalkozik. Azt mondja, hogy az elsőszülöttekre a nyugtalanság, féltékenykedés, érzelmi ingerlékenység jellemző, és az, hogy sokkal kevésbé mernek kockázatot vállalni. A középső testvérek rugalmasabbak és alkalmazkodóbbak, nyugodtabbak, s ha békén hagyják őket, jól tudnak egyedül játszani. A legfiatalabbak hajlamosak megkérdőjelezni dolgokat, lázadó személyiségek, és nem szeretnek versengeni.

Így van ez tényleg?

Olykor igen, máskor nem. Hiszen a testvérek közötti kapcsolat annyi minden mástól is függ. A korkülönbség nagyságától, a nemek eloszlásától, s még ezer mástól. A családunkban elfoglalt helyünknek azonban bizonyosan szerepe van abban, hogy milyen stratégiákat alakítunk ki az életben. Milyen technikával érjük el céljainkat, hogyan kezeljük a konfliktusainkat, kudarcainkat.

Megtanuljuk-e a legfontosabbat: új várat építeni, ha a régi valamiért, bármiért összedőlt.

Februári akció

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 580 Ft

38,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 315 Ft

52,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 980 Ft

99 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 770 Ft

88,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 990 Ft

124,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 FORTE 3200 NE tabletta

60 db

1 790 Ft

29,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 500 Ft

35 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 990 Ft

39,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 790 Ft

94,8 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 800 Ft

126,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin ANTITUSSICUM szirup száraz köhögés enyhítésére

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el