Mit tehetünk az agyunk egészségéért?

Forrás: Semmelweis Egyetem
Melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyeket mi magunk a mindennapokba illesztve viszonylag egyszerűen megtehetünk az egészségünkért? dr. Nagy Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika professor emeritusa ad tanácsokat agyunk egészségének megőrzése érdekében.

1. Legyünk fizikailag is aktívak! Mozogjunk, sportoljunk rendszeresen, időskorban is!

Az egészséges agyhoz kulcsfontosságú a jó vérkeringés, ha csökken az agy vérellátottsága, az számos problémához vezethet. A mentális fáradtság, a szédülés, a gyakori fejfájás mind utalhat arra, hogy nem megfelelő vérellátás. A rendszeres mozgás ugyanakkor az agyi vérellátottságot is javítja, ezért fontos, hogy életünk részévé váljon.

Envato Elements

Fontos, hogy már fiatalon sportos, mozgásban gazdag életmódot alakítsunk ki, mert ha hozzászokunk a fizikai inaktivitáshoz, az negatív hatással van az egész szervezetre, így az agyunk működésére is. A rendszeres sétát, kirándulást, természetjárást idősebb korban is el lehet kezdeni, de tartsuk be a fokozatosság és a következetesség elvét.

Túlsúly vagy mozgásszervi panaszok esetén is lényeges a fizikai aktivitás, hiszen testileg és lelkileg is jobban érezzük magunkat tőle. A WHO ajánlása szerint a felnőttek számára heti 300 perc alacsony intenzitású mozgás javasolt egészségünk megőrzéséhez.

2. Mérsékeljük a stresszt!

A túlzott stressz negatívan befolyásolja az agy teljesítményét, ezért érdemes olyan technikákat elsajátítani, amelyekkel csökkenthetjük. Ilyen lehet például a meditáció, a légzőgyakorlat vagy a jógázás. A testmozgásnak, fizikai aktivitásnak önmagában is stresszoldó hatása van.

A hangulatunk javulásával a stressz szintje is csökken. Időskorban gyakori a klinikai depresszió, amihez orvosi segítség kell, és ha szükséges szorongáscsökkentő gyógyszerek használata javasolt, de a stressz oldása egyéb technikákkal ebben az esetben is kulcsfontosságú.

3. Táplálkozzunk egészségesen! Fogyasszunk agyserkentő ételeket!

A zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag (mediterrán) étrend, a cukorbevitel korlátozása, a telített zsírokat tartalmazó ételek kerülése, a megfelelő folyadékbevitel (elsősorban víz vagy tea formájában), a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása vagy mérséklése bizonyítottan hozzájárulnak agyunk egészségének megőrzéséhez.

Envato Elements

Időskorban kisebb a kalóriaigény és csökken a szomjúságérzés, ezekre érdemes tudatosan figyelni. Fontos, hogy a szénhidrát- és fehérjebevitelünk észszerű keretek között maradjon, azaz kerüljük el a túlevést.

Különösen érdemes étrendünkbe iktatni a halas fogásokat, a bogyós gyümölcsöket, a kurkumát, a tökmagot, a dióféléket, a narancsot és a tojást. A mértékletes kávé- és zöldtea-fogyasztás szintén pozitív hatással lehet agyunk működésére.

4. Legyen ingergazdag a környezetünk! Törekedjünk a szellemi aktivitás megőrzésére időskorban is!

A minket körülvevő kapcsolati háló, a családtagjainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel fenntartott kapcsolatok alapvetően határozzák meg testi-lelki jóllétünket minden életkorban. Időskorban a szociális izoláció szellemi hanyatláshoz vezet.

Érdemes mindent megtenni azért, hogy akár a rádió, televízió vagy az internet segítségével lépést tartsunk a világ eseményeivel, és kapcsolatban maradjunk rokonainkkal, ismerőseinkkel.

Az új ismeretek szerzése, illetve a meglévők karbantartása segít mérsékelni a generációk közötti szakadékot. Fontos megőrizni vagy akár bővíteni a helyi közösségekkel a kapcsolatot, beszélgetni a szomszédokkal, követni az utca, a falu, a város, a kerület híreit, eseményeit.

Művészeti események, hangversenyek vagy kiállítások látogatása is segíthet az ingergazdag környezet fenntartásában.

Envato Elements

Legyen megalapozott véleményünk a világról! Érdemes naplót írni, visszaemlékezéseket, élettanulságokat összegezni az unokáknak! A

z új ismeretek szerzése, az időskori tanulás lényeges eleme az agy frissen tartásának – kiváló lehetőség a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémiájának figyelemmel követése. Ha lehetséges, tartsuk meg a kapcsolatot a munkahelyünkkel!

5. Ne higgyünk a csodaszerekben!

A felsorolt tanácsok összességében valódi „csodaszerként” működnek, de az, hogy megőrizzük agyunk egészségét és szellemi frissességünket, életstratégia-váltást igényel.

Ez azt jelenti, hogy a szellemi hanyatlás, illetve az olyan neurodegeneratív betegségek, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór megelőzése vagy lassítása csak átfogó folyamatként valósítható meg, egy-egy új szokással, új étellel vagy vitaminnal nem érhetünk el valódi hatást.

A jó gyakorlatokat idejekorán elsajátítva könnyen megőrizhetjük agyunk egészségét.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!