Így szabadulhatunk meg a haragtól

2024. 04. 19.
Forrás: ng.24.hu
A mindennapjainkban gyakran felbosszantanak minket, és ha nem tanuljuk meg, miként léphetünk túl a dühön, leginkább a magunk és a körülöttünk élők életét nehezítjük meg. A Nagojai Egyetem kutatói igen érdekes vizsgálatot folytattak: a harag kezelésének lehetséges, jól működő módszerét keresték.

„Gondoltuk, hogy az ötletünkkel a harag egy részét elnyomhatja az ember, ám az nagyon meglepett minket, hogy szinte teljesen képes volt megszüntetni azt” – mondta a kutatást vezető Kavai Nobujuki.

Bár nagyon sokféle olyan módszer van, amelyet a harag, a düh kezelésére használnak, a legtöbb ilyen mögött nem állnak gyakorlati kísérletek. Emellett, ha az embert épp emészti a harag, nehéz is e bevett módszereket elővenni és követni.

A most közzé tett kutatást több évi munka előzte meg, amelynek során a leírt szavak és a harag közti kapcsolatot vizsgálták a szakértők. A módszer azon alapul, hogy az ember hangulatát miként befolyásolja, ha konkrét, kézzel fogható tárgyakkal kerül kapcsolatba.

A japán kutatók kísérleteik során az alanyoknak a róluk alkotott negatív jellemzést adták át azzal a kéréssel, hogy írják le azokat a gondolataikat, amelyeket egy ilyen, őket rossz fényben feltüntető szöveg kiváltott.

A résztvevők dühének szintjét is felmérték. Ezt követően az alanyok egyik felének azt mondták, tegyék egy dossziéba vagy a fiókjukba, és őrizzék meg a saját válaszreakciójuk leírását. A másik csoport tagjaitól azt kérték, tegyék a szöveget egy iratmegsemmisítőbe, vagy gyűrjék össze, és dobják a kukába.

FORRÁS: UNIVERSITY OF NAGOYA

Ezt követően ismételten megmérték az alanyok dühének mértékét. Kiderült, hogy akik megtartották a papírra vetett dühüket, azoké fokozódott is kissé, míg azok, akik fizikailag megszabadultak a leírtaktól, teljesen megbékéltek, a lelkiállapotuk visszaállt a negatív kritika előttire.

Kavai úgy véli, a módszer különösen hasznos lehet azoknak az üzletembereknek, akik gyakran találják magukat stresszes helyzetekben. A haragot hasonlóképp leírhatják, mint egy átlagos emlékeztetőt, majd megszabadulhatnak a papírtól fizikailag is, és ezzel magától a haragtól is.

Japánban van egy különös kulturális hagyomány is: a kijosúi Hijosi-szentély Nagoja központjának közelében egy évente megrendezett fesztiválnak ad otthont. Ennek során az emberek apró korongokat törhetnek össze, e korongok azokat a dolgokat jelképezik, amelyek dühítik őket.

A kutatás eredménye azt is megmagyarázza, hogy a fesztivál látogatói miért is éreznek nagy megkönnyebbülést a korongok összetörésével, a fesztivál végén.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!