Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik

Forrás: Pharma Online
Laktózérzékenység esetén a tejcukrot nem tudja megfelelően megemészteni a szervezet, ami emésztőszervi tüneteket okoz. Magyarországon a felnőttek közel harmadánál okoz panaszt a tejtermékek fogyasztása, ám még mindig sok mítosz övezi a laktózintoleranciát. Hidvégi Edit, a Gasztroenterológiai központ gasztroenterológus, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere segítségével gyakori tévhiteteket tisztázunk.

Bár a tejcukorérzékenységet a tejallergiával gyakran összekeverik, két nagyon különböző betegségről van szó.

A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) tüneteit a tejcukrot lebontó laktáz enzim hiánya vagy csökkent működése okozza. Ez a vékonybél kefeszegély rétegében termelődő enzim bontja le a laktózt egyszerű cukrokká, melyek ebben a formában felszívódásra képesek.

Mivel laktózérzékenység esetén a tejcukor lebontása a vékonybélben nem történik meg, ezért emésztetlenül halad tovább a vastagbélbe, ahol zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le.

Ezek az anyagcseretermékek és gázok okozzák a kellemetlen emésztőszervi tüneteket (bélgörcsöket, hasmenést, puffadást) – mondja Hidvégi Edit.

Envato Elements

Ezzel szemben a tejallergia (tejfehérje allergia) egy túlzott immunreakció a tejben lévő fehérjére, melynek során a szervezet idegennek ismeri fel a tejfehérjét, és immunglobulin-E ellenanyagokat kezd ellene termelni.

A tejfehérje allergia változatos tüneteket mutat: az emésztőszervi panaszok mellett (hányinger, hányás, hasmenés) különböző bőr- és légúti tüneteket is okoz. A bőrtünetekkel gyakorabban találkozunk, mint az emésztőszervi panaszokkal.

A legsúlyosabb tünet az életet is veszélyeztető anafilaxia. Mivel a páciens a laktóztartalmú tejtől vagy tejtermékektől érez panaszt, azokat teljesen kihagyja, nemcsak a laktóztartalmat csökkenti alacsonyabb tejcukor tartalmú tejtermékek fogyasztásával vagy tejcukor bontó enzim bevételével. 

Tejallergia és laktózérzékenység esetén nyugodtan fogyasztható a kecsketej

A kecsketejre egyre többen tekintenek olyan szuperélelmiszerként, amit a laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak. Bár sokan hiszik úgy, hogy a kecsketej laktózmentes, de valójában ebben is közel annyi laktóz található, mint a tehéntejben.

A kecskesajtban – mivel az savanyított tejterméknek számít –, valóban kevesebb laktóz van, mint a kecsketejben. A kecsketej allergiát okozó fehérjéi 95 százalékban azonosak a tehéntej fehérjéivel, ezért allergia esetén sem helyettesíthető egyik termék a másikkal.

Envato Elements

A laktózmentes termékekben nincs laktóz 

A hiedelemmel ellentétben a laktózmentes tejből nem vonják ki a laktózt a gyártók, hanem hozzáadják a laktáz enzimet, ami a tejcukrot lebontja, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet – mondja a doktornő.

A laktózmentes termékeket a laktózérzékenyek biztonsággal fogyaszthatják, csak annyiban különböznek a hagyományos tejtermékektől, hogy némileg édesebbek.

A tejcukormentes étrend drasztikus megszorításokkal jár

A laktózintolerancia egyéni érzékenységen alapul. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akiknek nem okoznak panaszokat a kisebb mennyiségű (kb. 10 g, ami kb. 2 dl tejnek felel meg) tejcukrot tartalmazó élelmiszerek – magyarázza a gasztroenterológus szakember.

Esetükben elegendő az úgynevezett alacsony laktóz tartalmú diéta követése. Mások még ennyit sem tudnak megemészteni, náluk akár a reggeli kávéba tett kis mennyiségű tej vagy tejszín is hasi panaszokat vált ki. Vásárláskor mindig tanulmányozni kell tehát a termékek csomagolásán található összetevők listáját

A gyártóknak kötelessége a gyakori allergéneket, valamint az intoleranciát okozó anyagokat feltüntetni. A 14 jelölésköteles összetevő között találhatjuk a laktózt is.

Az esetek jelentős részében azonban a gyógyszer tablettákban levő milligrammnyi mennyiségű laktóz nem okoz hasfájást. Közel 200 tablettát kellene ahhoz bevenni, hogy tünetet okozzon. 

Envato Elements

A csecsemőknek a laktóztól fáj a hasa, ezért tejcukorbontó cseppeket kell nekik adni

Ez sem igaz! A koraszülötteknél fordul elő, hogy a bélben levő laktáz enzim mennyisége még nem éri el a kívánt szintet, ezért náluk csökkentett laktóztartalmú tápszert alkalmaznak.

Az érett újszülötteknél ez csak extrém ritkán fordul elő. Az anyatejben sok laktóz van, ami fontos a kisbabák normális bélflórájának kialakításában, táplálásában, sőt a csecsemő beléből felszívódva sok élettani folyamatban is jelentős szerepe van.

A tejcukorbontó-képesség ugyan öröklődik, ezt genetikai vizsgálattal meg tudjuk határozni, de ettől függetlenül az élet első 3-5 évében minden gyermek képes a tejcukrot megemészteni. Ha nem, akkor valamilyen bélnyálkahártya károsodást kell keresni.

De egy egyszerű hasmenés is pár napra lerontja a laktózbontó képességet. 

A növényi italok helyettesíthetik a tejet

A növényi italok elsősorban a tejallergiások, valamint a laktózérzékenységben szenvedők számára jelenthetnek alternatívát. Hidvégi doktornő szerint ezek az élelmiszerek azonban tápanyag összetétel szempontjából messze nem egyenértékűek a tejjel.

Nem tartalmaznak elegendő mennyiségben magas biológiai értékű fehérjeforrást és a szervezet számára jól felszívódó kalciumot sem. Csecsemőknek, és kisdedeknek semmiképpen ne adjuk a felnőttek fogyasztására készült ilyen növényi italokat!

Envato Elements

A növényi italok a laktózérzékenyek étrendjének színesítésére alkalmasak, de ha ezekre esik a választásunk, részesítsük előnyben a cukormentes és kalciummal dúsított terméktípusokat.

Tejcukorérzékenység esetén továbbra is a laktózmentes tejek, valamint tejtermékek fogyasztása ajánlott. 

Ha azt tapasztaljuk, hogy a tejtermékek fogyasztása szokatlan panaszokat okoz, ne elégedjünk meg annak az étrendből történő kiiktatásával! Keressünk fel szakorvost a további vizsgálatok érdekében, hogy tisztázhassuk tüneteink pontos okát.

Amennyiben indokolt, dietetikus segítségével összeállított egyéni étrendre is szükségünk lehet – mondja Hidvégi Edit.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!