Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény

Forrás: greendex.hu
Rengeteg olyan növény található a kertünkben, akár a fű között megbújva, amelyeket gond nélkül kigyomlálunk, és bele sem gondolunk, hogy akár hasznosak is lehetnek. Ilyen például a kövér porcsin (vagy csak porcsin), amelyet nemes egyszerűséggel a fiatalság zálogaként is emlegetnek a gyógynövények szakavatott ismerői, a drogériákban pedig súlyos pénzeket kérnek el tőlünk pár grammért. A jó hír, hogy a legtöbb magyar kertben magától megterem, csak szét kell néznünk, hogy észrevegyük.

A helyi ökoszisztéma adottságainak maximális kihasználása, a biodiverzitás megőrzése, előnyeinek felismerése egyre nagyobb hangsúlyt kap a mindennapi táplálkozásunkban.

Ezért is fontos, hogy felismerjük azokat a „gyomnövényeket”, amelyek a kiskertben a haszonnövényekként termelt zöldségek mellett teremnek, vagy a pázsitban ütik fel a fejüket, netán a virágágyást veszik körül.

kertpont.hu

Medveczki Zoltán erdész, szakirányító és gombaszakellenőr az ehető vadnövényekről, a „gyomnövényekről” előszeretettel tájékoztat bárkit.

A nagyüzemi növénytermesztés nagy problémája jelenleg az is, hogy a haszonnövények a kizsigerelt talajból nem tudják felvenni azt a tápanyagmennyiséget, gondolok itt a nyomelemekre és a vitaminokra is, amelyekre az emberi szervezetnek mindenképp szüksége lenne. Ezért is van az, hogy sokan egyre több táplálékkiegészítőt, vitaminkészítményt szednek az egészségük támogatása érdekében, mert nem ismerik azokat a növényeket, amelyek a lábaik előtt hevernek egy-egy sétájuk alkalmával, vagy akár a kertjükben is felütik a fejüket, netán elszaporodnak, pedig ezek is jó szolgálatot tehetnének – osztotta meg a szakértő a tapasztalatait.

A porcsinban van a legtöbb omega-3

Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága.

Magas C- és E-vitamin-, valamint béta-karotin- és glutation-tartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Ásványi sókat is tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort.

mindmegette.hu

Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. Elrágva erősíti a foggyökereket, és megszünteti a fogínyvérzést.

Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint állítólagos megelőző szert „az öregedés folyamatának lassítására” alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

Súlyos összegekért árulják a boltokban

Kapható teaként is, de leginkább kapszulás formában kínálják kiváló hatóanyagát: egy doboz porcsinkapszula 5.000–15.000 forintba is kerülhet.

Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lánya elárulta, hogy bár ők nem árusítanak porcsinból készült teát, de a gyógyhatásait sokra becsülik:

A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén fogyaszthatjuk. Prosztatamegnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánljuk. Vérzéscsillapító hatása miatt gyomor-, bél- és tüdővérzés esetén is alkalmazható. Bélhurutnál, valamint bélférgesség esetén is fogyasztható– közölte.

mindmegette.hu

Az ehető vadnövényekben – vagyis azokban az akár gaznak tartott növényekben, amelyeket nem termesztenek a mezőgazdaságban – ideális összetételben találhatók meg az ásványi anyagok, a nyomelemek, valamint a vitaminok.

Az esetek többségében már ők maguk a fűszerek is, tehát az elkészítésüket sem kell túlgondolni. Nem kell agyonfűszerezni őket, mert karakteres ízük van önmagukban is. A porcsin kiváló főzeléknövény, ezt a tulajdonságát kár lenne veszni hagyni.

 

Borítókép: kertpont.hu

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!