Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
A helyi ökoszisztéma adottságainak maximális kihasználása, a biodiverzitás megőrzése, előnyeinek felismerése egyre nagyobb hangsúlyt kap a mindennapi táplálkozásunkban.
Ezért is fontos, hogy felismerjük azokat a „gyomnövényeket”, amelyek a kiskertben a haszonnövényekként termelt zöldségek mellett teremnek, vagy a pázsitban ütik fel a fejüket, netán a virágágyást veszik körül.
Medveczki Zoltán erdész, szakirányító és gombaszakellenőr az ehető vadnövényekről, a „gyomnövényekről” előszeretettel tájékoztat bárkit.
A porcsinban van a legtöbb omega-3
Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága.
Magas C- és E-vitamin-, valamint béta-karotin- és glutation-tartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Ásványi sókat is tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort.
Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. Elrágva erősíti a foggyökereket, és megszünteti a fogínyvérzést.
Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint állítólagos megelőző szert „az öregedés folyamatának lassítására” alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.
Súlyos összegekért árulják a boltokban
Kapható teaként is, de leginkább kapszulás formában kínálják kiváló hatóanyagát: egy doboz porcsinkapszula 5.000–15.000 forintba is kerülhet.
Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lánya elárulta, hogy bár ők nem árusítanak porcsinból készült teát, de a gyógyhatásait sokra becsülik:
Az ehető vadnövényekben – vagyis azokban az akár gaznak tartott növényekben, amelyeket nem termesztenek a mezőgazdaságban – ideális összetételben találhatók meg az ásványi anyagok, a nyomelemek, valamint a vitaminok.
Az esetek többségében már ők maguk a fűszerek is, tehát az elkészítésüket sem kell túlgondolni. Nem kell agyonfűszerezni őket, mert karakteres ízük van önmagukban is. A porcsin kiváló főzeléknövény, ezt a tulajdonságát kár lenne veszni hagyni.
Borítókép: kertpont.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!