Testvérsorrend meg a dominóvár

2014. 02. 24.
|
Február van. Rossz hónap. Hideg, nyálkás, barátságtalan, undok hónap. Utcára sincs kedve menni senkinek.

Játszunk a lakásban. Idősebb, majdnem hatéves unokámmal dominózunk. Bár a gyerek imád mindent, ami számokkal kapcsolatos, a dominó nem köti le. „Építsünk inkább várat a kockákból!” – mondja. „Jó – egyezek bele –, rakj egy dominót te, egyet én. Az veszít, akinél ledől a vár.” Ez tetszik neki. Rakjuk is élére a kockákat, szépen egymás után. Már alig marad felraknivaló, amikor Eszter következik. Mérlegeli a helyzetet, és úgy ítéli meg, hogy már nem tud újabb dominót felrakni anélkül, hogy a torony ledőlne. Gondolkodik, majd szándékosan összerombolja az egészet.

„Vesztettél” – mondom neki. „Nem vesztettem – tiltakozik –, direkt rontottam el.” „Igen – bólintok –, igaz, hogy direkt vesztettél, de ez akkor is vesztés.” Ezen elgondolkozik. Egy órával később még mindig a dominó van műsoron. Eszter újabb várat épít. Nem akar versenyezni. Ki akarja próbálni magát. Testvére, a kicsi, a még csak négyéves, szeretne beszállni. Persze, nem tud, hiszen az élükkel egymásra állított dominók rakásához finom mozdulatok szükségesek, olyanok, amilyenekkel ő még nem rendelkezik.

Nem is kell rendelkeznie.

A helyzet nehezen kezelhető. A kicsinek is igaza van, hiszen ő is szeretne részt venni a játékban, és az számára nem elfogadható érv, hogy erre még nem képes. A nagynak is igaza van, ha nem hagyja, hiszen most ő épít, a kicsi csak elrontaná. Mi lesz ebből?

Először úgy tűnik, hogy a kicsi beletörődik a megváltoztathatatlanba. Elvonul mással játszani. Eszter boldogan felrakja az összes dominót. Már majdnem elkészül, amikor a kicsi odasomfordál és ledönti. A helyzet tipikus, „úgy kezdődött, hogy visszaütöttem”. Eszter zokog. Siratja a dominóba fulladt délutánja összes keserves csalódását. Nóri pedig elégedetten odébbáll.

Az efféle pontokon a szülők hajalmosak közbelépni, és a testvérek közötti pozícióharcoknak arról a pillanatáról, amire rálátnak, igazságot szolgáltatni. „Szégyelld magad, Nóri” – mondják esetünkben a kicsinek, akinek persze esze ágában sincs szégyellnie magát. Úgy érzi, igaza volt, úgy érzi, győzött, akkor is, ha ő a kisebb. A nagyobb, akinek tornyát a pisis összerombolta, szintén győztesnek érzi magát, hiszen a szülő őt védte meg. A két győzelem között azonban alapvető indulati különbség van. Az egyik erőből elért, a másik gyengeségből. S bár az egész história túlságosan bonyolultnak tűnik, a gyerekek egész biztosan tökéletesen érzik, átélik, sőt megkockáztatom, tudják. Remekül végigviszik, napjában többször is a koreográfiát. Játszmákat játszanak egymással és a szülőkkel. Ha a felnőtt belemegy a dologba, akkor a konfliktusmegoldás rögzül. A továbbiakban a kicsi erővel, a nagy sírással fogja a konfliktusait megoldani.

Na jó – mondhatod, kedves Olvasó –, akkor mégis, mi a fenét lehet a testvérharcokkal csinálni?

Szerintem a legjobb nem beleavatkozni. Testvérek, mióta világ a világ, küzdenek egymással. Születésük pillanatától harcot folytatnak a családon belüli szűkös erőforrásokért. Szegény családokban effektíve az élelemért, jobb módú családokban pedig azért, amiből a legkevesebb jut: szüleik idejéért, szeretetéért, figyelméért.

Egyébként, ha feltétlenül muszáj, családi vitákban én igyekszem az elsőszülöttek pártjára állni. Profánul azt mondhatnám, azért, hogy megtörjem az ősi átkot, mely az emberiséget sújtja azóta, hogy az elsőszülött Káin megölte testvérét, Ábelt. Miért tette? Azért, mert az Isten visszautasította őt, míg testvére áldozatát elfogadta.

Néha azt gondolom, persze, képletesen és erős túlzással, de a bibliai történet játszódik le a családokban nap mint nap. A szülő, aki a gyerek szemében maga az Isten, minden olyan esetben, amikor igazságot tesz a testvérek vitáiban, az egyik gyereket elfogadja, a másikat elutasítja. Az elutasított éktelen haragra gerjed, s ezt ráadásul még titkolnia is kell. Úgy tapasztalom, hogy az elutasított gyakran a nagyobb, az okosabb. Mit csinál hát, hogyan védekezik? Elkezd úgy viselkedni, mint a kicsi. A szülő erre még mérgesebb lesz, és csak nagyon ritkán gondol bele abba, hogy az elsőszülöttek vesztesége milyen felmérhetetlenül nagy. Kezdetben minden mozdulatukat, szavukat aggódó szülői, nagyszülői figyelem és lelkesültség kísérte. Sztárok voltak egészen addig, míg a testvérük, testvéreik meg nem születtek. Akkor azonban kiűzettek a Paradicsomból. Olyan sérelem ez, amelyet lehetetlen elfelejteni. Ráadásul, a családokban szinte mindig a legnagyobb gyerek húzza a rövidebbet. Ő az, aki már elég okos, akinek engednie kell, aki már meg tudja csinálni, el tudja rakni, ide tudja hozni. A sors rendszerint kárpótolja őket azzal, hogy sokkal tudatosabbak és teljesítményorientáltabbak lesznek későbbi életükben.

Legalábbis így gondolja Alfred Adler, a Freud által kitagadott, s így önálló iskolát alapító pszichoanalitikus, akinek iskolája a testvérsorrendben elfoglalt pozíció jellemformáló hatásával foglalkozik. Azt mondja, hogy az elsőszülöttekre a nyugtalanság, féltékenykedés, érzelmi ingerlékenység jellemző, és az, hogy sokkal kevésbé mernek kockázatot vállalni. A középső testvérek rugalmasabbak és alkalmazkodóbbak, nyugodtabbak, s ha békén hagyják őket, jól tudnak egyedül játszani. A legfiatalabbak hajlamosak megkérdőjelezni dolgokat, lázadó személyiségek, és nem szeretnek versengeni.

Így van ez tényleg?

Olykor igen, máskor nem. Hiszen a testvérek közötti kapcsolat annyi minden mástól is függ. A korkülönbség nagyságától, a nemek eloszlásától, s még ezer mástól. A családunkban elfoglalt helyünknek azonban bizonyosan szerepe van abban, hogy milyen stratégiákat alakítunk ki az életben. Milyen technikával érjük el céljainkat, hogyan kezeljük a konfliktusainkat, kudarcainkat.

Megtanuljuk-e a legfontosabbat: új várat építeni, ha a régi valamiért, bármiért összedőlt.

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el