Lefogyni könnyű!

2011. 01. 18.
Szerző: Szimpatika
Hogy akkor minek fogyókúrázok? Nos, roppant egyszerű. Azért, mert lefogyni könnyű, de a leadott kilókat visszahízni még annál is könnyebb. És hiába vagyok profi fogyókúrázó, néhány hibát mindig elkövetek.
Például a lelkem mélyén pontosan tudom, hogy csodák nincsenek, olyan jó hinni a csodadiétáknak, a turbó fogyókúrás módszereknek és zsírégető piruláknak. Titkon persze tisztában vagyok azzal, hogy szenvedés, kalóriamegvonás nélkül nincs eredmény.
Néha, amikor az ember kalóriatáblázatokat nézeget, azon csodálkozik, hogy nem vagyunk sokkal kövérebbek. Meghízni ugyanis nagyon egyszerű. Egy könnyű munkát végző, felnőtt nő energiaszükséglete napi 1500 kalória. Egy adag raguleves 330, egy adag töltött paprika 680, egy darab túrós rétes 520, vagyis egy ilyen ebéd 1520 kalória. Ha ezen felül reggelire vagy vacsorára megeszünk egy pár virslit, az 240, egy zsemlével, ami 150, és egy pohár tejet, ami 150 kalória, máris 500 kalóriával fogyasztottunk többet a megengedettnél.
Ez tíz nap alatt 5000, egy év alatt 182500 fölösleges kalória. Egy kiló zsír energiatartalma: 9000 kalória. Ha a fenti mennyiségeket vesszük magunkhoz, akkor egy év alatt több mint húsz kiló zsír rakódik le rajtunk.
Persze ez fordítva is igaz. Ha naponta csupán 500 kalóriával eszünk kevesebbet, tehát napi ezerkalóriás étrenddel, és egy kis mozgással, hetente biztosan, egészségesen és tartósan képesek leszünk egy kilót lefogyni.

Az egész életen át kitartó egészség egyik alapfeltétele a fizikai aktivitás. Magyarországon azonban a felnőtt nők 81 százaléka soha nem sportolt. Ami ennél is szomorúbb, a gyermekkorú lányok több mint kétharmada semmiféle sportot nem űz. Pedig az Országos Sportegészségügyi Intézet felmérése szerint a sportos nők átlagosan tíz kilóval könnyebbek. Testük zsíraránya tíz százalékkal kevesebb, sőt, vérnyomásuk és vércukorszintjük is alacsonyabb. Csontsűrűségük viszont lényegesen magasabb. A rendszeresen sportolók ritkábban panaszkodnak a változókori tünetek miatt, és ritkábban fordulnak elő körükben a szív- és érrendszeri problémák. A rendszeres fizikai aktivitás 30 százalékkal csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét. Senkinek nem kell bonyolult, drága sportokra gondolnia. A kirándulás, a gyaloglás, sőt, a kutyasétáltatás vagy a kocogás is hasznos. Persze lemozogni a fölösleges kalóriákat nem könnyű. Az alábbi táblázatból kiderül, mennyit kell gyalogolnunk ahhoz, hogy az elfogyasztott élelmiszer energiatartalmát ledolgozzuk.
- két szelet bacon szalonna          18 perc,
- egy pohár sör                            22 perc,
- egy pohár üdítő                         20 perc,
- egy hamburger                          67 perc,
- egy szalámis szendvics             53 perc,
- egy negyed pizza                      35 perc gyaloglással dolgozható le.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!