Sportolás csak tápanyagpótlással!

Forrás: Pharma Online
Sportolás közben a szervezet fokozott igénybevételnek van kitéve: bizonyos időtartamig, bizonyos intenzitással megterhelés éri a testet fizikálisan és mentálisan egyaránt. Rendszeres mozgás esetén bizonyos tápanyagok elengedhetetlenek.

Érdemes edzés előtt 1-2 órával lassú felszívódású, stabil vércukorszintet eredményező ételeket, élelmiszereket fogyasztanunk. Ezek elsősorban a lassú felszívódású, alacsony glikémiás terhelést adó szénhidrátok, mint például a basmati rizs, esetleg a magas rosttartalommal bíró tésztaféleségek. Péksüteményből a kovászolt változatot válasszuk, de a zöldségeket vagy hüvelyeseket is érdemes fogyasztani.

Ezek segítségével energizálhatjuk a testünket az edzés időtartamára, de az emésztési folyamatok java része már lezajlik az edzés megkezdésének idejére, így az emésztési folyamat nem von el energiát a testmozgástól és diszkomfort érzésünk sem lesz a testmozgás folyamán, amit egy esetleges korgó vagy teli gyomor okozhat számunkra. Szénhidrát raktáraink minimális feltöltése edzés előtt kritikus fontosságú a minőségi edzésmunkához. Éppen ezért akár egy testsúlycsökkentő program esetén sem javaslom az éhgyomros edzést. Nemcsak, hogy veszít az edzés a hatékonyságából, de a szervezet működése is veszélybe kerülhet, akár életveszélyes állapotot eredményezve. A megfelelő minőségű szénhidrát bevitelen túl a megfelelő minőségű fehérjebevitelre is érdemes odafigyelni.

Kerüljük a dehidratáltságot!

Az edzést megelőzően nemcsak a szénhidrát és fehérjebevitelre, de a megfelelő hidratáltsági szint elérésére is törekedni kell. Ez annyit jelent, hogy edzés előtt fél órával érdemes testtömegünktől függően körülbelül fél liter folyadékot elfogyasztanunk, és közvetlen edzés előtt is egy pohárral. Érezni fogjuk a különbséget. Testmozgás folyamán, amikor nagy teljesítményt akarunk elérni, azonnal kiütközik a szervezet dehidratáltsága, legyen az erősítő, kardio vagy akár egy nyújtó program.

Az aminosavakban a kulcs

Az edzés folyamán az energiaraktáraink merülni kezdenek, a szénhidrát raktárainkon túl az aminosav, például a Glutamin és BCAA készletünk is megfogyatkozik, amelyek az izomzatunk legfőbb összetevői, de a glutamin a vérben is a leggyakrabban előforduló aminosav. Ezen aminosavak mennyiségének csökkenése teljesítményvisszaeséshez vezetnek. Ezt elkerülendő érdemes edzés közben ilyen aminosavakat tartalmazó funkcionális italt fogyasztani.

Edzés után is gondoljunk magunkra

Edzés után mihamarabb szükséges pótolni az edzés folyamán elveszített folyadékot. Érdemes annyi folyadékot bevinni, hogy a testtömegünk elérje az edzés előtti szintet.

Szintén érdemes fogyasztani aminosavakat, fehérjéket. Ezek nemcsak az izomzat megtartása és a tömegnövelés szempontjából fontosak, de a regeneráció felgyorsítása érdekében is. Ebben nyújt segítséget az L-karnitin is, amely csakúgy, mint a BCAA és Glutamin aminosavak, nemcsak edzés közben, de azt követően is fontos szerepet tölt be, mivel segíti felgyorsítani a szervezet regenerációját.

„Ami az edzést követő szénhidrát bevitelt illeti, egy testsúlycsökkentő program esetében nem baj, ha nem étkezünk az edzést követően. Egy tömegnövelő program esetében viszont nagyon fontos, hogy ez 20 percen belül megtörténjen” – mondja Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

Ami a vitaminokat illeti, azokat is pótolni szükséges, így egy sok kapszulát tartalmazó, sok összetevős multivitamint érdemes fogyasztani. A vitaminok egymással együttműködnek, egy-egy vitamin hiánya a többi működését is negatívan befolyásolhatja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!