A glutamin szerepe a szervezetben
A glutamin többféle biokémiai szerepet lát el. A legfontosabbak:
- Számos fehérje alapvető építőköve.
- Energiaforrás: számos sejttípus, például a bélhámsejtek és az immunsejtek jelentős része (pl. a limficiták és a makrofágok) energiaforrásként használja.
- A glutamin hatása a belekre is kiterjed: a glutamin ugyanis segít a bélhámsejtek felületi integritásának megőrzésében.
- Rengeteg anyagcserefolyamatban vesz részt, szerepe van a nitrogén szövetek közötti szállításában és a citromsav-ciklusban, emellett sok nukleotid- és aminocukor, illetve a glutation prekurzor molekulája is egyben.
- Részt vesz a redoxi- és a sav-bázis egyensúly szabályozásában.
Súlyos fertőzések, sérülések, illetve nagyfokú élettani stressz idején drasztikusan meg tud nőni a szervezet glutaminigénye. Az immunsejteknek építőkövekre és tápanyagokra van szükségük, emellett kiemelt fontosságúvá válik az antioxidáns-védelem és a nitrogénegyensúly fenntartása is.
Mennyire tipikusak a glutaminhiány tünetei?
A glutaminhiány egészséges személyekben nagyon ritka, és a tünetek nagyrészt megegyeznek az általánosságban vett fehérjehiány tüneteivel.
Fontos: bár nagyon hasonló vegyületek, a glutamin és a glutaminsav két külön aminosav!
Mi tartalmaz glutamint?
- Fehérjedús élelmiszerek: hús, baromfi, hal, tojás, tejtermékek (tej, sajt, joghurt), szója és más hüvelyesek, valamint bizonyos olajos magvak és magvak.
- Fehérjeporok (tejsavó, kazein, szója, borsó): ezek a táplálékkiegészítők szintén jelentős mennyiségű glutamint tartalmaznak.
Mikor ajánlott a glutamintartalmú táplálékkiegészítők fogyasztása?
A fentiek alapján adja magát a kérdés, hogy akkor a táplálékkiegészítőként szedett glutamin mire jó? Egészséges, elegendő fehérjét fogyasztó személyeknél semmi nem indokolja a glutamintartalmú táplélékkiegészítők fogyasztását. Ezeket a termékeket inkább üzleti célból forgalmazzák és népszerűsítik, használatukat nem indokolja a tudományos szakirodalom.
Bizonyos klinikai helyzetekben (kiterjedt égési sérülések, traumák, komoly fertőzések) illetve sarlósejtes vérszegénység esetén terápiás célból használják őket. A vonatkozó kutatási eredmények azonban vegyesek; a tisztánlátás érdekében további kutatásokra van szükség.
Konklúzió
Egészséges személyek számára nem érdemes külön glutamintartalmú készítményeket fogyasztani, elegendő ügyelni a megfelelő fehérjebevitelre. Azokban a súlyos esetekben pedig, amikor valóban szükség lehet a glutaminbevitel megnövelésére, erről a kezelést végző orvos fog dönteni, illetve biztosítani a kezeléshez szükséges készítményeket, így ilyenkor sem nekünk kell gondoskodunk a glutaminpótlásról.
Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható vitaminokat és étrendkiegészítőket!