Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Glutamin – a legfontosabb tudnivalók

Módosítva: 9/23/2025 Szerző: Szimpatika Forrás: Szimpatika 2 perc VitáltippekdiétaMozgásegészségEgészséges életsportfolyadékpótlásVitaminokFogyókúraTáplálkozás

A glutamin a 20 aminosav egyike, amelyek közül a leggyakoribbnak számít. Feltételesen esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a szervezet általában eleget termel belőle. Az egészséges embereknél általában nincs szükség glutamintartalmú táplálékkiegészítőkre, ugyanis a táplálékkal bevitt fehérje és a szervezet saját glutaminszintézise fedezi a szervezet igényeit. Bizonyos klinikai helyzetekben azonban előfordul, hogy javasolják a külön glutaminbevitelt, bár vannak ellenjavallatok, illetve a tisztánlátás érdekében további kutatásokra van szükség.

Kapcsolódó termékek

A glutamin megtalálható a legtöbb természetes fehérjeforrásban.

A glutamin szerepe a szervezetben

A glutamin többféle biokémiai szerepet lát el. A legfontosabbak:

  • Számos fehérje alapvető építőköve.
  • Energiaforrás: számos sejttípus, például a bélhámsejtek és az immunsejtek jelentős része (pl. a limficiták és a makrofágok) energiaforrásként használja.
  • A glutamin hatása a belekre is kiterjed: a glutamin ugyanis segít a bélhámsejtek felületi integritásának megőrzésében.
  • Rengeteg anyagcserefolyamatban vesz részt, szerepe van a nitrogén szövetek közötti szállításában és a citromsav-ciklusban, emellett sok nukleotid- és aminocukor, illetve a glutation prekurzor molekulája is egyben.
  • Részt vesz a redoxi- és a sav-bázis egyensúly szabályozásában.

Súlyos fertőzések, sérülések, illetve nagyfokú élettani stressz idején drasztikusan meg tud nőni a szervezet glutaminigénye. Az immunsejteknek építőkövekre és tápanyagokra van szükségük, emellett kiemelt fontosságúvá válik az antioxidáns-védelem és a nitrogénegyensúly fenntartása is.

Mennyire tipikusak a glutaminhiány tünetei?

A glutaminhiány egészséges személyekben nagyon ritka, és a tünetek nagyrészt megegyeznek az általánosságban vett fehérjehiány tüneteivel.

Fontos: bár nagyon hasonló vegyületek, a glutamin és a glutaminsav két külön aminosav!

Mi tartalmaz glutamint?

  • Fehérjedús élelmiszerek: hús, baromfi, hal, tojás, tejtermékek (tej, sajt, joghurt), szója és más hüvelyesek, valamint bizonyos olajos magvak és magvak.
  • Fehérjeporok (tejsavó, kazein, szója, borsó): ezek a táplálékkiegészítők szintén jelentős mennyiségű glutamint tartalmaznak.
Sokakat érdekel, hogy a por formátumú glutamin mire jó.

Mikor ajánlott a glutamintartalmú táplálékkiegészítők fogyasztása?

A fentiek alapján adja magát a kérdés, hogy akkor a táplálékkiegészítőként szedett glutamin mire jó? Egészséges, elegendő fehérjét fogyasztó személyeknél semmi nem indokolja a glutamintartalmú táplélékkiegészítők fogyasztását. Ezeket a termékeket inkább üzleti célból forgalmazzák és népszerűsítik, használatukat nem indokolja a tudományos szakirodalom.

Bizonyos klinikai helyzetekben (kiterjedt égési sérülések, traumák, komoly fertőzések) illetve sarlósejtes vérszegénység esetén terápiás célból használják őket. A vonatkozó kutatási eredmények azonban vegyesek; a tisztánlátás érdekében további kutatásokra van szükség.

Konklúzió

Egészséges személyek számára nem érdemes külön glutamintartalmú készítményeket fogyasztani, elegendő ügyelni a megfelelő fehérjebevitelre. Azokban a súlyos esetekben pedig, amikor valóban szükség lehet a glutaminbevitel megnövelésére, erről a kezelést végző orvos fog dönteni, illetve biztosítani a kezeléshez szükséges készítményeket, így ilyenkor sem nekünk kell gondoskodunk a glutaminpótlásról.

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható vitaminokat és étrendkiegészítőket!