Szív- és érrendszer

Fiatalokat is érinthet a stroke

Korunk egyik legrettegettebb betegsége a stroke. Az agyat érintő probléma sokak tudatában úgy él, hogy csakis az öregek betegsége, pedig ez nem igaz. Tény, hogy a középkorú és az idősebb embereket sűrűbben érinti, de ettől még a fiataloknál is előfordulhat. Erről, és magáról a stroke-ról kérdeztük dr. Vida Zsuzsannát, a Trombózisközpont neurológus főorvosát.

Figyeljünk oda a stroke-ot megelőző jelekre!

A stroke, vagy ismertebb nevén a szélütés napjainkban egyre több áldozatot szed: világszerte a harmadik leggyakoribb halálokként tartják számon. Időben való felismerése és a korán megkezdett rehabilitáció életet menthet, ezért rendkívül fontos felismerni az első jeleit, és tájékozódni arról, mit tehetünk, ha már megtörtént a baj. A vészjelző tünetekről és a kezelési lehetőségekről dr. Révész Edit doktornő beszélt.

Mediterrán diéta az erek épségéért

Az erek öregedése érelmeszesedéshez, érszűkülethez, agylágyuláshoz, szívinfarktushoz - számos, az életet veszélyeztető betegséghez vezet. Új tanulmányok szerint a súlyos következmények étkezéssel is megelőzhetőek. Az étrend öregedést lassító hatásáról beszélt dr. Babai László, a Trombózisközpont életmód orvosa.

Az érszűkület jelei

A köztudatban az érszűkületet a végtagok zsibbadásával vagy hidegérzetével, fázásával kötik össze leginkább, és a terhelésre jelentkező lábfájdalmat kevéssé tartják számon. Pedig valójában ez utóbbi tünet a jellemző erre a betegségre - mutat rá dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa arra, hogy sok esetben miért csak későn kerül felismerésre és kezelésre ez a betegség.

Az omega-3 zsírsav szerepe a szív- és érrendszeri betegségekben

Klinikai vizsgálatok már korábban is igazolták, hogy az elsősorban a tengerből származó élelmiszerek és táplálékkiegészítők által a szervezetünkbe juttatott omega-3 zsírsav jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel járó kockázatokat. Ezek a betegségek Európa-szerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak.

Új fejlemény a szívbetegségek okainak kutatásában

Amerikai kutatók szerint nem a vörös húsokban található koleszterin és telített zsír a főbűnös a szívbetegségek kialakulásában, hanem a vörös húsokban és egyes étrend-kiegészítőkben egyaránt megtalálható L-karnitin okozza az artériák megkeményedését.

Beszámoló a IV. Népegészségügyi Konferenciáról

2013. február 27-én tartotta Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának szakmai és koordinációs bizottsága a 2013-as évad hivatalos megnyitó rendezvényét és a soron következő IV. Népegészségügyi Konferenciáját. A téma fontosságára való tekintettel a konferencia teltházas közönséggel zajlott.

A túlzott sóbevitel halálos betegségekhez vezethet

Az étkezésben használt túl sok só 2010-ben 2,3 millió ember halálát okozta világszerte azáltal, hogy szívroham és más szívbetegségek, illetve agyvérzés kialakulását idézte elő – áll egy nemzetközi tanulmányban.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!