Mediterrán diéta az erek épségéért
Káros hatások
Az öregedés természetes élettani folyamat, melyet sorozatos, apró sejtkárosodások kísérnek. A károsodások érintik a sejtek minden alkotóelemét: az örökítőanyagot, a sejtmembránt felépítő anyagokat, az energiatermelésben részt vevő fehérjéket. A sejtkárosodás legfontosabb kiváltója a szabadgyökök jelentette oxidatív stressz, mely amellett, hogy megtámadja a sejtek működésében alapvető fontosságú építő-anyagokat, rombolja az ezeknek a sérüléseit javító mechanizmusokat is. A sorozatos károsodások érelmeszesedéshez, szív- és érrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásához, öregedéshez vezetnek.
Öregedésgátló diéta
Ha képesek vagyunk csökkenteni az oxidatív stresszt, azzal jelentősen lassítani tudjuk az öregedést. Kiváló eszköz erre a mediterrán diéta, mely gazdag halakban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, olívaolajban, és szegény vörös húsokban és tejtermékekben. Orvosi tanulmányok kimutatták, hogy a mediterrán diéta csökkenti az étkezést követő oxidatív stresszt jelző kémiai anyagok, így a lipid-peroxidok, a hidrogén-peroxid és a tumor nekrózis faktor szintjét, valamint növeli a szervezet saját antioxidáns rendszerének, a SOD-nak az aktivitását,
Mozgás és étrend
A mediterrán diéta védő hatása elsősorban a gyümölcsökben, zöldségekben, dióban, mogyoróban, teljes kiőrlésű gabonákban lévő antioxidánsoknak, így a polifenoloknak, a rezveratrolnak és az omega-3 zsírsavnak köszönhető. Ez az étrend, különösen rendszeres mozgással kombinálva, fokozza az érfalvédő nitogén-monoxid mennyiségét is.
A hosszú, teljes élet titka
A mediterrán étrend sejtvédő hatását mutatja az a megfigyelés is, amely szerint az így étkező emberek sejtjei hosszabb telomerrel bírnak. A telomer a DNS-szálak végén lévő „farok”, amelynek hossza az életkorral fokozatosan csökken; gyorsabb csökkenés pedig gyorsabb öregedést jelent. A mediterrán diétának a telomer hosszát megtartó hatásában a többszörösen telítetlen zsírsavak – elsősorban a linolsav, a C- és az E-vitamin és a béta-karotin játszanak szerepet.
Ez a diéta tehát csökkenti a sejtkárosodást és ezzel párhuzamosan támogatja a károsodásokat javító mechanizmusokat is, ezáltal lassítja a öregedést. Az erek védelmével pedig, amellett, hogy segít megelőzni pl. a szívinfarktust vagy az agylágyulást, többek között a szexuális képesség fiatalon tartásával az életminőséget is javítja.
Forrás: www.tromboziskozpont.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!