Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?

2024. 07. 17.
Forrás: Pharma Online
Melyek azok a klasszikus nyári finomságok, amelyek panaszokat okozhatnak a refluxos betegeknek? A kérdést Sárdi Krisztina, a Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa válaszolja meg.

Gyomorégés, mellkasi fájdalom, keserű szájíz – a reflux klasszikus tünetei

Először is érdemes tisztázni, hogy mit is értünk reflux alatt – mondja Sárdi Krisztina. – Ez az állapot akkor jelentkezik, amikor a gyomor savas vagy epés tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami számos nemkívánatos panaszt okoz az érintetteknek.

Ezek közül a leggyakoribb a nyálkahártya irritációja miatt tapasztalt, hétköznapian csak gyomorégésnek nevezett tünet, valamint a szegycsont mögött, a mellkas egészében érezhető égő fájdalom.

Envato Elements

Egy másik gyakori és igencsak zavaró panasz a savas vagy keserű szájíz és a savas felböfögés. Dr. Sárdi Krisztina szerint azonban tévhit, hogy a reflux kizárólag emésztőszervi tünetekkel ad hírt magáról.

Talán meglepő, de a krónikus köhögésük miatt kivizsgálást kérő pácienseknél igen gyakran derül fény reflux betegségre.

Több mint kellemetlen!

Az alkalmanként jelentkező refluxos epizódok normálisak: többnyire egy-egy kiadós étkezést követően tapasztalhatjuk, de akár egy szorosabb ruhadarab is kiválthatja a tüneteket.

Várandósság idején is gyakorta bukkan fel a kismamáknál, a hasűri nyomásfokozódás és a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése miatt.

Ha azonban rendszeresen tapasztaljuk a tüneteket, akkor forduljunk gasztroenterológushoz, ugyanis a reflux hosszútávon súlyos következményekhez, nyelőcső gyulladáshoz, fekély képződéshez, illetve szűkület kialakulásához vezethet.

A reflux életmódbeli változtatásokat igénylő betegség. Az étrend átalakítása mellett a testmozgásra, a dohányzás elhagyására, az alkoholfogyasztás mérséklésére és testsúlyuk optimalizálására kérjük a betegeket.

Envato Elements

Így kerülhetőek el az erősödő refluxos panaszok

  • A népszerű nyári ételek, mint a grillételek, fagylaltok, sörök és koktélok súlyosbíthatják a refluxot. Sárdi Krisztina szerint néhány alapanyag újragondolásával a refluxos betegeknek sem kell lemondaniuk a nyár kulináris élményeiről.
  • A zsíros, hagyományos vörös húsok helyett válasszunk alacsony zsírtartalmú marhahúst, vagy pulykát, csirkét és halat a grillezéshez.
  • Ügyeljünk az öntetekhez, pácokhoz és szószokhoz használt összetevőkre, csökkentsük minimálisra a paradicsom alapú szószok, a fokhagyma, a hagyma és a fűszerek (különösen a chili, a bors, az erős piros paprika) használatát, és bánjunk csínján a citrusos összetevőkkel is!
  • Fűszerezzük ételeinket inkább friss zöldfűszerekkel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel és rozmaringgal.
  • Fagylalt helyett válasszunk jégkrémet, sorbetet vagy alacsony zsírtartalmú, otthon készített joghurtfagylaltot. Kerüljük a csokoládés és mentás fagylaltokat, mivel ezek súlyosbíthatják a refluxot.
  • Korlátozzuk az alkohol, a koffein, a citrusos és szénsavas italok fogyasztását. Az alkoholos koktélok helyett próbáljuk ki a refluxbarát mocktail italokat, de kerüljük a reflux tüneteit provokáló alapanyagokat, mint a citrusfélék, a menta, a paprika, a csokoládé vagy a kávé.

 

Borítókép: Envato Elements

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!