Gyomorégés, mellkasi fájdalom, keserű szájíz – a reflux klasszikus tünetei
Először is érdemes tisztázni, hogy mit is értünk reflux alatt – mondja Sárdi Krisztina. – Ez az állapot akkor jelentkezik, amikor a gyomor savas vagy epés tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami számos nemkívánatos panaszt okoz az érintetteknek.
Ezek közül a leggyakoribb a nyálkahártya irritációja miatt tapasztalt, hétköznapian csak gyomorégésnek nevezett tünet, valamint a szegycsont mögött, a mellkas egészében érezhető égő fájdalom.

Egy másik gyakori és igencsak zavaró panasz a savas vagy keserű szájíz és a savas felböfögés. Dr. Sárdi Krisztina szerint azonban tévhit, hogy a reflux kizárólag emésztőszervi tünetekkel ad hírt magáról.
Talán meglepő, de a krónikus köhögésük miatt kivizsgálást kérő pácienseknél igen gyakran derül fény reflux betegségre.
Több mint kellemetlen!
Az alkalmanként jelentkező refluxos epizódok normálisak: többnyire egy-egy kiadós étkezést követően tapasztalhatjuk, de akár egy szorosabb ruhadarab is kiválthatja a tüneteket.
Várandósság idején is gyakorta bukkan fel a kismamáknál, a hasűri nyomásfokozódás és a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése miatt.
Ha azonban rendszeresen tapasztaljuk a tüneteket, akkor forduljunk gasztroenterológushoz, ugyanis a reflux hosszútávon súlyos következményekhez, nyelőcső gyulladáshoz, fekély képződéshez, illetve szűkület kialakulásához vezethet.
A reflux életmódbeli változtatásokat igénylő betegség. Az étrend átalakítása mellett a testmozgásra, a dohányzás elhagyására, az alkoholfogyasztás mérséklésére és testsúlyuk optimalizálására kérjük a betegeket.

Így kerülhetőek el az erősödő refluxos panaszok
- A népszerű nyári ételek, mint a grillételek, fagylaltok, sörök és koktélok súlyosbíthatják a refluxot. Sárdi Krisztina szerint néhány alapanyag újragondolásával a refluxos betegeknek sem kell lemondaniuk a nyár kulináris élményeiről.
- A zsíros, hagyományos vörös húsok helyett válasszunk alacsony zsírtartalmú marhahúst, vagy pulykát, csirkét és halat a grillezéshez.
- Ügyeljünk az öntetekhez, pácokhoz és szószokhoz használt összetevőkre, csökkentsük minimálisra a paradicsom alapú szószok, a fokhagyma, a hagyma és a fűszerek (különösen a chili, a bors, az erős piros paprika) használatát, és bánjunk csínján a citrusos összetevőkkel is!
- Fűszerezzük ételeinket inkább friss zöldfűszerekkel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel és rozmaringgal.
- Fagylalt helyett válasszunk jégkrémet, sorbetet vagy alacsony zsírtartalmú, otthon készített joghurtfagylaltot. Kerüljük a csokoládés és mentás fagylaltokat, mivel ezek súlyosbíthatják a refluxot.
- Korlátozzuk az alkohol, a koffein, a citrusos és szénsavas italok fogyasztását. Az alkoholos koktélok helyett próbáljuk ki a refluxbarát mocktail italokat, de kerüljük a reflux tüneteit provokáló alapanyagokat, mint a citrusfélék, a menta, a paprika, a csokoládé vagy a kávé.
Borítókép: Envato Elements