Fiatalokat is érinthet a stroke

Szerző: Szimpatika
Korunk egyik legrettegettebb betegsége a stroke. Az agyat érintő probléma sokak tudatában úgy él, hogy csakis az öregek betegsége, pedig ez nem igaz. Tény, hogy a középkorú és az idősebb embereket sűrűbben érinti, de ettől még a fiataloknál is előfordulhat. Erről, és magáról a stroke-ról kérdeztük dr. Vida Zsuzsannát, a Trombózisközpont neurológus főorvosát.

Pontosan mi a stroke?

A stroke tulajdonképpen az agyi érrendszerben kialakult változás, vérellátási zavar, amely rövid, átmeneti, vagy tartós agyi működészavart okoz, attól függően, hogy mely agyi ereket, illetve az agy mely területét érinti. A stroke oka lehet vérzés, vagy éppen fordítva, vérhiány, vagyis lehet isémiás eredetű is. Ha az ér elzáródása okozza a gondot, akkor is két formáról beszélhetünk: amikor helyben képződik az eret elzáró képlet – vagyis trombózis –, illetve embólia, amikor valahonnan odasodródik egy rög (általában vérrög vagy mészből és zsírból álló, tovasodródó plakk).

Valóban érinti a fiatalokat is ez a probléma? Lehet ellene tenni valamit, illetve vannak hajlamosító tényezők is?

Sajnos a stroke nem csak az idősek betegsége, bár 40-45 éves kor felett valóban megnő a gyakorisága. Vannak azonban hajlamosító tényezők – ha ezeket időben felismerik, akkor komolyabb odafigyeléssel és kezeléssel lehet tenni a stroke ellen. Ilyenek a véralvadási problémák vagy az örökölt érdegenerációk (például értágulat). Ha ezek a tényezők megvannak, akkor az erek ultrahangos vizsgálata, illetve gyógyszeres kezelés vagy műtéti beavatkozás is indokolt lehet. A fiataloknál a vérzés hátterében gyakran áll veleszületett érfejlődési rendellenesség, kóros értágulat, ugyanakkor isémiás eredetű stroke is előfordulhat már ebben az életkorban, különösen, ha a beteg valamilyen örökölt véralvadási zavarban szenved. Sajnos ez utóbbi betegségre gyakran csak a már lezajlott agyi érkatasztrófát követő kivizsgálás során derül fény.

Az öröklött betegségek mellett vannak-e olyan tevékenységek, esetleg gyógyszerek, amelyekre figyelni kell, ha a hajlamosító tényezők fennállnak?

Igen, és hölgyek esetében egy dologra különösen erősen oda kell figyelni. A fogamzásgátlók szedése ugyanis fokozza a stroke rizikóját azoknál, akik valamilyen véralvadási zavarra hajlamosító gént hordoznak, éppen ezért nem mindegy, hogy ki és milyen életkorban nyúl ezekhez a tablettákhoz. Véralvadási vizsgálatokkal, illetve szakember segítségével azonban a fokozott veszély elkerülhető.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!