Gyümölcsmix érszűkület ellen?

Szerző: Szimpatika
Az érszűkület már 3000 évvel ezelőtt is létező probléma volt. A betegséget a zsíros ételek fogyasztása mellett a stressz, a dohányzás és a mozgáshiány is kiválthatja. Az érszűkületből a szívkoszorúerek életveszélyes betegségei alakulhatnak ki, amelyek növelik a szívinfarktus kockázatát. A magas koleszterinszint és az erek szűkületét okozó lerakódások növelik az agyvérzés veszélyét is.

A kutatók különböző gyümölcsféléknek az erekre gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatás célja az volt, hogy egy olyan gyümölcsmixet kreáljanak, amely megakadályozza az érszűkületet és ráadásul még finom is. A „győztes” egy szőlőléből, alma-, cseresznye-, eper- és áfonyapüréből, valamint vörös áfonya, és a nálunk még kevéssé ismert arónia levéből álló keverék lett.

Vegyünk tehát szőlőt, almát, cseresznyét, epret, áfonyát, vörös áfonyát, arónialevet, és keverjünk belőlük egy pompás gyümölcslevet. Vegyük figyelembe, hogy egyes gyümölcsfajtákat pürésíteni, másokat pedig kipréselni kell. A kutatók azért fejlesztették ki ezt a keveréket, hogy az erek szűkületét megakadályozzák. Ez vajon azt jelenti, hogy megelőzhetjük az érelmeszesedést, ha ezt a gyümölcsmixet fogyasztjuk?

Ennyire azért nem egyszerű a dolog: még számos vizsgálatot kell elvégezni, mielőtt ezt a finom italt piacra dobják. A sertésszív-artériákon végzett kísérletben kiderült, hogy ennek a gyümölcskeveréknek az összetevői kedvezően hatottak a véredények belső falára. Az endotélsejtek reakciót mutattak, mégpedig nitrogén-monoxidot bocsátottak ki, amely az erek tágulását okozza.

A kérdés az, hogy a gyümölcsök mely alkotóelemei éri el az érszűkületet akadályozó hatást. A kutatók azon az állásponton vannak, hogy nem a polifenolok összmennyisége felelős ezért, hanem inkább ezeknek a polifenoloknak az egyes összetevői. A kutatóknak még tisztázniuk kell, hogy az egészségvédő anyagok milyen módon kerülnek az erekbe. A tudósok azt feltételezik, hogy ezek először a bélben alkotóelemeikre bomlanak, és ilyen formában nyomulnak be aztán a vérbe.

forrás: https://gyogyszernelkul.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!