Agykutatás

A siker titka a vágykésleltetés

Miért van az, hogy nagyon okos emberek elrontják az életüket, sikerek helyett kudarcot kudarcra halmoznak, míg náluknál jóval gyengébb képességűek sikeresek és boldogok. Nagyon gyakran azért, mert érzelmeik irányítják őket. Nem tudnak tízig számolni, mielőtt cselekszenek. S ez tulajdonképpen érthető.

A vajas kenyér is butít

Ugyanazok a telítetlen zsírok, amelyek a testnek jót tesznek, kognitív funkcióinkat, memóriánkat is védik, míg a "rossz" zsírok a test mellett az agyi funkcióknak is ártanak - állapították meg amerikai kutatók idősebb nők bevonásával készült tanulmányukban.

A koránkelők boldogabb emberek

A koránkelők boldogabbak, mint akik inkább későn kelnének, de sokáig ébren vannak - derült ki a Toronto Egyetem új kutatásából.

Kiderült, hogy a nők okosabbak, mint a férfiak

Az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztek évszázados történetében először lett nagyobb a nők mutatója, mint a férfiaké - közölte James Flynn, a teszttel foglalkozó új-zélandi kutató

Oldja a szorongást, élesíti az elmét egy daganatellenes szer

Amerikai kutatók egérkísérleteikben igazolták, hogy egy polinéz gyökerekkel bíró, a Húsvét-szigeteken talált szer javítja a kisemlősök kognitív képességeit, csökkenti szorongásukat és depresszióra való hajlamukat, írta az MTI.

Már a gyerekek is keveset és rosszul alszanak

Több mint ötezer gyermek és fiatal töltötte ki az alvással, alvászavarokkal kapcsolatos tényezőkről, rizikófaktorokról szóló kérdőívet, több mint kétezren válaszoltak az összes kérdésre. A Magyarországon egyedülálló kutatás rávilágított: a gyermekek harmadának van valamilyen alvászavara.

A cirógatás hatása

A cirógatásra adott agyi választ vizsgálták idegtudósok. Kiderült, hogy ugyanaz az érintés aszerint lesz kellemes vagy kellemetlen számunkra, ahogyan agyunk szociális jelentést ad neki, az utóbbi felismerése pedig ugyanazon az agyterületen zajlik, ahol az alapvető, fizikai érintési tulajdonságokat kódolja az emberi agy - állapították meg a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) idegkutatói.

A cukor lassítja, az omega-3 zsírsav gyorsítja az agyműködést

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói a Journal of Physiology című lapban megjelent tanulmányukban számoltak be arról a felfedezésükről, miszerint a fruktózban gazdag étrend lelassítja az agyat, rontja a memóriát és a tanulási képességeket, ám az omega-3 zsírsav segítségével mindezt kompenzálni lehet.

Agyserkentő ételek – energia az agynak

Az emberi agy képes arra, hogy megjósolja az egyes élelmiszerek energiatartalmát, sőt arra is, hogy pusztán az ételek látványából megállapítsa azok zsírtartalmát – állapították meg a Nestlé Research Center kutatói.

Járkálás, sikoltozás, evés és szex alvás közben

Az egyszerű alvási apnoéban (alvás alatti légzéskimaradásban) szenvedő emberek esetében nagyobb rizikója lehet a csendes agyvérzésnek, illetve az agy fehérjeállományát érintő szövetsérüléseknek – adta hírül a ScienceDaily internetes egészségügyi magazin.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!