A vajas kenyér is butít
Olivia Okereke, a bostoni Brigham and Women's kórház kutatója és csoportja úgy találta, hogy a kognitív funkciók esetében nem annyira az elfogyasztott zsír mennyisége, mint annak minősége számít. Eredményeikről az Annals of Neurology című szakfolyóiratban számoltak be.
"Rossznak" az állati eredetű telített zsírok számítanak, valamint a transzzsírok, amelyek eredetileg telítetlenek, de hidrogénezéssel részlegesen telítik, keményítik őket, hogy könnyebben kezelhetővé és tovább eltarthatóvá váljanak. Kutatások igazolták, hogy a transzzsírok emelik az erekben kirakódó, ártó LDL koleszterin szintjét. A szakemberek egyetértenek abban is, hogy a telített zsírok, így a vaj vagy a disznózsír nagyobb mennyiségű fogyasztása növeli a szívbetegségek, az elhízás és a diabétesz kockázatát.
Okereke és csoportja mintegy 6 ezer, 65 év feletti nő adatait elemezte, akik a Nők Egészsége Tanulmányban (Women's Health Study) vettek részt. Minden nővel kétéves időközökben, összesen három alkalommal elvégeztek egy, a kognitív funkcióikat vizsgáló tesztet, ezenkívül étkezési szokásaikról is mindannyian kitöltöttek egy igen részletes kérdőívet.
A kognitív és memóriateszteken az idő teltével azok a nők szerepeltek a legjobban, akik főként telítetlen zsírokat, például olívaolajat fogyasztottak, és azok a leggyengébben, akik elsősorban telített zsírokat iktattak étrendjükbe. A transzzsírokat ebben a tanulmányban sem pozitív, sem negatív tartalommal nem hozták összefüggésbe a szellemi hanyatlással.
Okereke szerint megállapításaik azért jelentősek, mert rámutatnak arra, hogy milyen egyszerű étrendi változtatással, a rossz zsírok jókra cserélésével előzhetik meg – legalább részben – a memória hanyatlását.
(forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!