A bélműködés és a szellemi hanyatlás összefüggései

Forrás: otszonline.hu
Bár a mechanizmusok még nem ismertek, egyértelművé vált, hogy a bél baktérium összetétele és a táplálkozás fontos hatással vannak a kognitív funkciókra is.

A demenciát egyelőre nem tudjuk gyógyítani, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy bizonyos élelmiszerek és tápanyagok elősegíthetik a kognitív egészséget. Az amerikai Alzheimer Társaság szerint a „gyümölcsben, zöldségben és gabonafélékben gazdag étrend, valamint a vörös hús és a cukorfogyasztás csökkentése mérsékli a demencia kockázatát”. Emellett javasolják a rendszeres testmozgást, a dohányzás mellőzését, valamint a normál vérnyomás és koleszterinszint fenntartását.

Az egészséges étrend, például a Diétás megközelítés a magas vérnyomás megállítására (DASH) és a Mediterrán-DASH diéta, valamint az Intervenció a neurodegeneratív betegségek késleltetésére diéta (MIND) mérsékeli a kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór kockázatát. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak és a halak fogyasztása szintén összefüggésben áll a kognitív hanyatlás csökkenésével. A japán stílusú diéta szintén ok-okozati összefüggést mutat a demencia kockázatával.

A mikrobiota és a jövő

Nem tisztázott, hogy a mikrobiom és metabolitjai milyen mechanizmus révén befolyásolják a kognitív funkciókat. A kutatások egymásnak ellentmondó eredményeket tártak fel. Az biztos, hogy a demenciában szenvedők mikrobiomjában más a mikoorganizmusok aránya.

Az egészségi állapot meghosszabbítása népegészségügyi kihívás, és az étrend egyértelműen egy olyan tényező, amely megelőzheti az életkorral összefüggő betegségeket és megőrizheti az egészséget az öregedés során. A kognitív hanyatlás és a demencia jövőbeli kezelései kiterjedhetnek a bélmikrobióta megváltoztatására. A felhalmozódó bizonyítékok azt mutatják, hogy az étrendi tényezők késleltethetik a demenciát. Az étrendben végrehajtott apró változtatások egészségesebb jövőhöz vezethetnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!