A bélműködés és a szellemi hanyatlás összefüggései
A demenciát egyelőre nem tudjuk gyógyítani, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy bizonyos élelmiszerek és tápanyagok elősegíthetik a kognitív egészséget. Az amerikai Alzheimer Társaság szerint a „gyümölcsben, zöldségben és gabonafélékben gazdag étrend, valamint a vörös hús és a cukorfogyasztás csökkentése mérsékli a demencia kockázatát”. Emellett javasolják a rendszeres testmozgást, a dohányzás mellőzését, valamint a normál vérnyomás és koleszterinszint fenntartását.
Az egészséges étrend, például a Diétás megközelítés a magas vérnyomás megállítására (DASH) és a Mediterrán-DASH diéta, valamint az Intervenció a neurodegeneratív betegségek késleltetésére diéta (MIND) mérsékeli a kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór kockázatát. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak és a halak fogyasztása szintén összefüggésben áll a kognitív hanyatlás csökkenésével. A japán stílusú diéta szintén ok-okozati összefüggést mutat a demencia kockázatával.
A mikrobiota és a jövő
Nem tisztázott, hogy a mikrobiom és metabolitjai milyen mechanizmus révén befolyásolják a kognitív funkciókat. A kutatások egymásnak ellentmondó eredményeket tártak fel. Az biztos, hogy a demenciában szenvedők mikrobiomjában más a mikoorganizmusok aránya.
Az egészségi állapot meghosszabbítása népegészségügyi kihívás, és az étrend egyértelműen egy olyan tényező, amely megelőzheti az életkorral összefüggő betegségeket és megőrizheti az egészséget az öregedés során. A kognitív hanyatlás és a demencia jövőbeli kezelései kiterjedhetnek a bélmikrobióta megváltoztatására. A felhalmozódó bizonyítékok azt mutatják, hogy az étrendi tényezők késleltethetik a demenciát. Az étrendben végrehajtott apró változtatások egészségesebb jövőhöz vezethetnek.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!