Egészséges élet

1. rész: káosz a köbön

KÖLTÖZÜNK! Most már írhatok A Házról, mert nagggyon sok bonyodalom és izgalom után miénk lett végre. Az utolsó utáni pillanatban kaptuk meg a kulcsokat és vágtunk bele az átalakításba, de csodával határos módon találtunk helyi kivitelezőket, akik (ha minden jól megy) bő két hét alatt varázsolnak nekünk lakható házat, falbontással, fűtésszereléssel, új fürdőszobákkal, gyönyörű padlóval és hófehér falakkal.

Ezekkel az ételekkel védhetjük a bőrünket

Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában megterhelőek a szervezet számára. Ha azonban narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanak, megvédhetik bőrüket a leégéstől, míg a máj, a tojás és a halak a már leégett bőr gyógyulását segíthetik.

Milyen tényezők növelik a trombózisveszélyt?

Napjainkban egyre inkább nagyobb figyelmet kap a trombózis és annak megelőzése, kezelése. Évről évre nő a halálos esetek száma, mely többek közt a fogamzásgátló tabletták elterjedésének és a nem megfelelő életmódnak köszönhető.

Vegetáriánus? Erre kell figyelnie!

Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében, lehetőleg hagyjanak fel a vegetáriánus életmóddal.

Penész: veszélyforrás a konyhában

Az ételeinken, háztartásunkban megjelenő penész esetén elsőként általában a nem megfelelő tisztaságra, higiéniára gondolunk.

Nyári napozás pro és kontra

Tombol a nyár, gyönyörű az idő, legszívesebben az egész napot a szabadban töltenénk. A napsütéstől a kedvünk is jobbá válik, csábít a vízpart, többet sportolunk, sétálunk, kirándulunk, mint az év bármelyik más időszakában. A túlzásba vitt napfürdőzés azonban könnyen el tudja rontani az élményt.

Ettől egészségesebbek lesznek az ételeink?

Három év alatt teljesen száműzik az amerikai élelmiszerekből a transzzsírsavak fő forrását jelentő, részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. A rendeletet hozó hatóság szerint ezzel évente több ezer halálos szívroham előzhető meg az országban.

A lisztérzékenység új típusát fedezték fel

A lisztérzékenység (cöliákia) egy autoimmun betegség, vérvétellel és szövettani vizsgálattal kimutatható. Kiderült azonban, hogy létezik egy lényegesen nagyobb számú csoport, akiknek a tüneteik ugyanolyanok és gluténmentes diétával ugyancsak megszűnnek, mégsem mutatható ki semmilyen vizsgálattal a betegség – közölte dr. Juhász Márk, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinika osztályvezetője. Ennek az új betegcsoportnak nincs még magyar neve, angolból „nem cöliákiás glutén szenzitivitásnak” (NCGS) fordítják.

Dióval a legsúlyosabb betegségek ellen

Naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását – írta az International Journal of Epidemology című folyóirat csütörtökön megjelent számában, a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársainak kutatási eredményeit idézve.

Nem mindegy, milyen vizet iszunk

Vízre mindenképpen szüksége van szervezetünknek. Egy felnőtt napi vízszükséglete testsúlyától függően 3 liter körüli. Ha nem iszunk elég folyadékot, akkor fájni fog a fejünk, besűrűsödik a vérünk.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!