Vegetáriánus? Erre kell figyelnie!

Szerző: Szimpatika
Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében, lehetőleg hagyjanak fel a vegetáriánus életmóddal.
Tartózkodjon sokat a szabadban!

Bőrünknek szüksége van a napfényből nyert D-vitaminra. Háztartásában használjon jódozott sót, különösen akkor, ha Ön soha vagy csak ritkán eszik halat és tejtermékeket. A gyermekeknek, várandós- és szoptatós nőknek még több jódra van szükségük, melyet akár tabletta formájában is bevihetnek szervezetükbe.



Szedjen B12-vitamint vagy egyen szójatermékeket!


B12 vitamint az emberi szervezet nem tud előállítani, csak mikroorganizmusok állítanak elő. A mikroorganizmusokat elfogyasztják az állatok és mi az állati eredetű táplálékkal - melyeket a vegetáriánusok ritkán vagy soha nem fogyasztanak: húsok, halak, tejtermékek, tojás - jutunk B12 vitaminhoz. Fogyasszon sok teljes kiőrlésű gabona (rozs-) készítményeket a megfelelő vas beviteléért. Erre alkalmasak a hüvelyesek (borsó, bab, lencse), a zöld zöldségek (brokkoli, spenót, káposzta, cukkíni), az édes kömény, a bogyós gyümölcsök és a gombafélék.

Az étkezések során igyon meg egy pohár narancslevet, ugyanis rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít a vas felszívódásában. A fekete tea inkább megnehezíti, gátolja a folyamatot. Vegetáriánusként ügyeljen arra, hogy ne egyen túl sok nyers kosztot: a főtt élelmiszer értékesebb a szervezet számára, s könnyebb megemészteni.

Ha a gyermek is vegetáriánus

Ha gyermeke vegetáriánus, napi étkezései mindig legyenek fehérjében gazdagok: tejtermékek burgonyával, hüvelyesek burgonyával vagy burgonya tojással - ezektől elegendő fehérjét nyer szervezete. Állítsa össze helyesen gyermeke étrendjét: jó, ha a vasat a teljes kiőrlésű (rozs-, köles-) termékekből, az azt felszívni segítő C-vitamint pedig gyümölcslevekből vagy zöldségekből (paprikából, brokkoliból, káposztafélékből) nyeri.

Kismamáknak nem ajánlott a vegetáriánus életmód

Szakértők óva intenek a csecsemők vegetáriánus táplálásától. A terhesség és szoptatás idején lehetőleg hagyjon fel a vegetáriánus életmóddal, különben fehérje-, energia-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiánya lehet a kicsinek. Ha mégis ezt az utat választja, adjon a kicsinek speciális szójatejet, melytől elég proteinhez, kalciumhoz és jódhoz jut. Szoptatós vegetáriánus anyukák adjanak a gyermeknek D-vitamin tablettát, ugyanis a tejük jóval kevesebb D-vitamint tartalmaz, mint a nem vegetáriánusoké. A várandós nők mindig ellenőriztessék orvosukkal, vasháztartásuk rendben van-e! A legtöbb vegetáriánus kismama elegendő vasat visz szervezetébe táplálkozásával, vannak azonban, akiknek tablettaformában pótolniuk kell.

Forrás: Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!